«Αττικόν» και «Απόλλων» η μεγάλη επιστροφή – Ανοίγουν ξανά δύο ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Του Γιώργου Βαϊλάκη
Το «Αττικόν» και ο «Απόλλων» αποτελούσαν μέχρι το 2012, δύο από τα πιο όμορφα και δημοφιλή σινεμά της Αθήνας. Μάλιστα, οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι ήταν συνδεδεμένοι με τις «Νύχτες Πρεμιέρας», το φεστιβάλ κινηματογράφου της πόλης που φιλοξενούσαν από την πρώτη του διοργάνωση και αποτελούσαν έναν από τους βασικούς λόγους που η οδός Σταδίου, ήταν τα βράδια γεμάτη ζωή και φως.
Οι δυο αίθουσες, όμως, έπαψαν να λειτουργούν όταν το κτίριο που στεγάζονταν κάηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 2012, έπειτα από μια βίαιη διαδήλωση- αν και οι ίδιοι οι κινηματογράφοι στο εσωτερικό τους δεν υπέστησαν ζημιές. Για την ακρίβεια, η καταστροφή περιορίστηκε στον χώρο υποδοχής και έκδοσης εισιτηρίων που καλύπτει περίπου 170 τ.μ., αλλά και σε βοηθητικούς χώρους των δυο αιθουσών. Τα καλά νέα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Τσακαλάκη, το ένα από τα δύο αδέλφια που εκμίσθωναν και λειτουργούσαν το «Αττικόν» και τον «Απόλλωνα» μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2012, είναι ότι σε 1 με 1,5 μήνα θα αναλάβει νέος εργολάβος το έργο της αποκατάστασης και έπειτα θα χρειάζονται οικοδομικές εργασίες και αντιστηρίξεις της τάξεως των 3 – 4 μηνών. Είναι, λοιπόν, εφικτό -όπως εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης- και έπειτα από το έμπρακτο προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, οι δυο κινηματογράφοι να λειτουργήσουν ξανά τον Σεπτέμβριο.
Η ιστορία του εμβληματικού κτιρίου της Αθήνας με τους δύο κινηματογράφους παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Το διώροφο κτίριο στη γωνία της οδού Σταδίου 19-21 με τη Χρήστου Λαδά, άρχισε να οικοδομείται το 1870 και χρειάστηκε έντεκα ολόκληρα χρόνια για να παραδοθεί στην πόλη. Τον σχεδιασμό είχε αναλάβει για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου ο φημισμένος αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ -έργο του είναι, μεταξύ άλλων, και το Εθνικό Θέατρο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Το 1914 αποφασίστηκε να γίνει μια επέμβαση στο κτίριο σε στιλ νεομπαρόκ, οπότε εκλήθη να αναλάβει τον επανασχεδιασμό ο Αλέξανδρος Νικολούδης- γνωστός και για τη στοά Νικολούδη στην οδό Πανεπιστημίου. Για την Ιστορία, ο Νικολούδης προέβη σε μια από τις πρώτες χρήσεις οπλισμένου σκυροδέματος στην Αθήνα και ταυτόχρονα δημιούργησε το τμήμα του κτιρίου που στη συνέχεια έγινε το κινηματοθέατρο «Αττικόν».
Πάντως, τα πρώτα έξι χρόνια το «Αττικόν» λειτούργησε αποκλειστικά ως θέατρο. Και όταν άρχισε να λειτουργεί ως κινηματογράφος, διαφήμιζε ότι προβάλλει «ταινίας χρωματιστάς εκ του φυσικού!» και ότι διαθέτει αίθουσα «κομψήν και θερμασμένην με καλοριφέρ». Το κοινό, λοιπόν, άρχισε να συρρέει για να γίνει σύντομα η αγαπημένη συνήθεια της αθηναϊκής κοινωνίας, ενώ χαρακτηρίστηκε ένας από τους ομορφότερους κινηματογράφους της Ευρώπης. Πρεμιέρες, φεστιβάλ, διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν εδώ, με μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας σκηνής να περπατούν στο κόκκινο χαλί του.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα η οποία πρόβαλε την πρώτη ταινία με ήχο, το «Fox Movietone Follies» του David Butler, στις 22 Οκτωβρίου του 1929. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το κτίριο επιτάχθηκε και μετατράπηκε σε κινηματογράφο για τους Γερμανούς στρατιώτες, με την ονομασία «Soldatenkino Victoria».

Η τελευταία ανακαίνιση στο «Αττικόν» και στον «Απόλλωνα» πραγματοποιήθηκε το 2007, από τη Σκούρας Φιλμς και τη Cinemax. Στην είσοδο κυριαρχούσαν το λευκό λαμπερό μάρμαρο και το σκουρόχρωμο ξύλο, ενώ αντικαταστάθηκαν τα καθίσματα και οι μοκέτες τοίχου και δαπέδου και προστέθηκαν νέα στοιχεία, όπως οι αναπαυτικές δερμάτινες πολυθρόνες στα θεωρεία τού «Αττικόν»-χωρίς, ωστόσο, να αλλοιωθεί η εικόνα του κλασικού και αριστοκρατικού που χαρακτήριζε την αίθουσα. Ωσπου, το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου του 2012 οι θεατές των κινηματογράφων φυγαδεύτηκαν ανάμεσα σε καπνούς από τη Χρήστου Λαδά, με την εικόνα των ιστορικών κτιρίων τυλιγμένων στις φλόγες να κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι μνήμες σίγουρα δεν θα μπορέσουν εύκολα να σβηστούν. Αλλά η ελπίδα ότι μέσα από τις στάχτες μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούργιο έρχεται, μαζί με την προοπτική της επαναλειτουργίας των δυο αυτών κινηματογράφων που τόσο ισχυρό δεσμό ανέπτυξαν μαζί τους οι Αθηναίοι…
http://www.imerisia.gr/