ΕΛΛΑΔΑΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έτος Σαίξπηρ στο Μέγαρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 400 χρόνων από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1564 – 1616), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για το Έτος Σαίξπηρ, φιλοξενώντας στους χώρους του παραστάσεις (Globe Theatre, «Άμλετ», 27/2), μεταδόσεις (National Theatre Live, «Όπως σας αρέσει», 29/2) και διαλέξεις, αφιερωμένες στον σπουδαίο Άγγλο δραματουργό και ποιητή

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο φημισμένος σκηνοθέτης και συνεργάτης του University College of London- UCL, Γκρέγκορι Τόμσον θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, στις 19:00, τη διάλεξη «Οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο Σαίξπηρ μένει» (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση).

Ο Τόμσον – με σημεία αναφοράς στη διάλεξή του, την παρουσίαση σαιξπηρικών παραστάσεων στο βρόχινο δάσος της Καραϊβικής, στην εκκλησία όπου έχει ταφεί ο μεγάλος δραματουργός, στο Κατμαντού αλλά και τις παραγωγές του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου – θα εξερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στον καιρό στον οποίο γράφτηκε ένα θεατρικό έργο, στον χρόνο της δραματουργικής δράσης και στην εποχή παρουσίασης μιας παραγωγής.

Θα αναφερθεί, επίσης, στον τρόπο με τον οποίο επιδρά η σχέση αυτή στο κοινό του σήμερα, σε μια εποχή όπου ο Σαίξπηρ παραμένει πάντα επίκαιρος, με τα έργα του να εξακολουθούν να ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές του κόσμου και να μιλούν στις καρδιές των ανθρώπων.

Επιστήμη και παραστατικές τέχνες

O πολυβραβευμένος Γκρέγκορι Τόμσον, δημιουργεί παραστάσεις που συνδυάζουν την ανατρεπτική σκηνοθεσία με τη διαδραστική σχέση ηθοποιών-θεατών. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις, μεταξύ άλλων, για τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο (Royal Shakespeare Company) και το Young Vic, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του σαιξπηρικού ρεπερτορίου σε όλο τον κόσμο με τη θεατρική ομάδα AandBC, της οποίας είναι ιδρυτής. Στα μαθήματά του στο UCL, ο Γκρέγκορυ Τόμσον συνδυάζει την επιστήμη με τις παραστατικές τέχνες, προκειμένου να οδηγήσει την ακαδημαϊκή έρευνα σε νέα πεδία, εφαρμόζοντας δημιουργικές και συνεργατικές τεχνικές.

Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Shakespeare Lives». Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή, μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Άμλετ από το θέατρο Globe

Στις 27 Φεβρουαρίου από το θέατρο Globe του Λονδίνου θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η παράσταση «Άμλετ» σε σκηνοθεσία Ντόμινικ Ντρομγκούλ και Μπιλ Μπάκχερστ. Στον ρόλο του Άμλετ εναλλάσσονται οι ηθοποιοί Λάντι Εμερούγα και Ναΐμ Χαγιάτ.

Στις 29 Φεβρουαρίου, στις 21:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της παράστασης «Όπως σας Αρέσει» από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Η σκηνοθεσία είναι της Πόλι Φίντλεϊ. Η παράσταση θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Αρχική

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button