ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τσικνοπέμπτη, η Ελλάδα γιορτάζει στις ψησταριές

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης, χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Κάθε χρόνο σαν σήμερα, οι Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, τσικνίζουν παραδοσιακά! Μπριζολάκια, σουβλάκια, πανσέτες και ότι άλλος τραβάει η όρεξή σας, αρκεί τα κάρβουνα να έχουν «πάρει» φωτιά!

Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που έχει… αφιερωθεί στην κατανάλωση κρέατος στα κάρβουνα. Η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται από τα παλιά χρόνια, η αρχή των διάφορων καρναβαλικών εκδηλώσεων και είναι η πέμπτη μέρα της εβδομάδας πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, της δεύτερης εβδομάδας του Τριώδιου. Η πρώτη είναι η Απολυτή, όπου σταματά η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής και η τρίτη είναι η Τυροφάγος.

Κατά την εβδομάδα της Απόκρεω, η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής επανέρχεται και για τον λόγο αυτό, η Πέμπτη αποτελούσε, ανέκαθεν, μια γιορτινή ημέρα, όπου το τραπέζι γέμιζε με κρέατα, ενόψει της μεγάλης νηστείας κατά την Σαρακοστή για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.

Η Τσικνοπέμπτη πήρε την ονομασία της από την τσίκνα που έβγαζαν τα ψημένα κρέατα και την ημέρα που θεσπίστηκε η εορτή, ενώ βρίσκεται στην μέση των τριών εβδομάδων του καρναβαλιού. Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρας και θεωρείται ημέρα χαράς και προετοιμασίας για το Πάσχα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker