ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το τελευταίο μάθημα επί Δικτατορίας: «Αποδείξτε τους ότι καλός πολίτης είναι μόνον ο ελεύθερος πολίτης»

Το τελευταίο μάθημά επί Δικτατορίας, έγινε στις 18 Ιανουαρίου 1968 στο Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής, με καθηγητή τον Αριστόβουλο Μάνεση.

Στις 29 Ιανουαρίου 1968, ο Αριστόβουλος Μάνεσης ο μεγάλος δάσκαλος της Νομικής, αντιστασιακός, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και ακαδημαϊκός εξορίστηκε από τη Χούντα.

Δείτε τα όσα συγκλονιστικά είπε στο τελευταίο μάθημα:

“Μην επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν. Διατηρήστε, μέσα στους ζοφερούς και άρρωστους καιρούς, άγρυπνη και ανυπόταχτη τη σκέψη σας, περιφρουρήστε την άγια υγεία και ρωμαλεότητα της ψυχής σας, κρατήστε στητό και αγέρωχο το ωραίο ανάστημά σας. Και αν η Εξουσία, που την συμφέρει να έχη παθητικούς και πολιτικά αδιάφορους υπηκόους, σας πη ότι, έτσι κάνοντας, δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξτε της ότι καλός πολίτης είναι μόνον ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός, ενεργός και υπεύθυνος πολίτης.
Και θυμίστε της ό,τι ο Περικλής είχε πει στον «Επιτάφιο»: όποιος αδιαφορεί για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του είναι όχι φιλήσυχος, αλλ’ άχρηστος, «αχρείος» πολίτης. Και μην ξεχνάτε, στις σημερινές δύσκολες για την Πατρίδα μας
και το Λαό μας περιστάσεις, τα λόγια του ποιητή και θέλω μ’ αυτά να σας αποχαιρετίσω: «Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία». ” [Αριστόβουλος Μάνεσης, στο τελευταίο του μάθημα επί δικτατορίας. Ιανουάριος 1968]

Οι σελίδες που ακολουθούν είναι από το βιβλίο «Συνταγματική θεωρία και πράξη», Όμιλος Αριστόβουλος Μάνεσης, 2007.


Related Articles

Back to top button