ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το πρώτο γκέτο των Εβραίων στον κόσμο

Ιταλία, 10 Απριλίου 1516: Το πρώτο γκέτο για Εβραίους δημιουργείται στην Ιταλία. Εβραίοι υπήρχαν ήδη στην επαρχία Βένετο από τον 4-5ο κ.ε. αιώνα, ενώ ο πληθυσμός τους αυξήθηκε μετά τον διωγμό των Εβραίων από την Ισπανία το 1492.

ADS

Για πολλά χρόνια οι αρχές της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας επέδειξαν ανεκτικότητα απέναντι στο εβραϊκό στοιχείο το οποίο οργανώθηκε και αναπτύχθηκε, αλλά στις 29 Μαρτίου του 1516 η Γερουσία αποφάσισε ότι όλοι οι Εβραίοι έπρεπε να κατοικούν υποχρεωτικά σε μια και μόνο συγκεκριμένη περιοχή, στο Καναρέτζιο. Επειδή στην περιοχή υπήρχε χυτήριο (στα ιταλικά η λέξη getto σημαίνει τη ρίψη λιωμένου μετάλλου), η συνοικία των Εβραίων έγινε γνωστή με αυτό το όνομα.

Το Γκέτο της Βενετίας περιβαλλόταν από φρούρια και επικοινωνούσε με την υπόλοιπη πόλη από δύο εισόδους που έκλειναν κάθε βράδυ και οι Εβραίοι κάτοικοί του έπρεπε να περιμένουν το επόμενο πρωί για να μπορέσουν να βγουν και να κινηθούν στις άλλες περιοχές της πόλης. Κανείς χριστιανός δεν επιτρεπόταν να κατοικήσει μέσα σ’ αυτό, ούτε Εβραίος να εγκατασταθεί έξω απ’ αυτό.

Επίσης, υπήρχε νόμος που απαγόρευε στους Εβραίους του Γκέτο να χτίσουν νέα σπίτια στην περιοχή και έτσι, καθώς ο πληθυσμός αυξανόταν, οι κάτοικοι του Γκέτο για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες πρόσθεταν νέους ορόφους στα ήδη υπάρχοντα κτίρια. Αποτέλεσμα ήταν στο Γκέτο να υπάρχουν μέχρι και εξαώροφα κτίρια, γεγονός μοναδικό στη Βενετία. #otd

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button