ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παζάρια στη Ναύπακτο, ένας θεσμός από το 1867 (σπάνιες φωτογραφίες)

Κάθε χρόνο, στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου ο οποίος αξιώνεται και ως πολιούχος της πόλης, ξεκινά η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου, τα γνωστά στο ευρύ κοινό ως «Παζάρια». Έτσι και φέτος η έναρξη πραγματοποιήθηκε και οι περίπου 500 μικροπωλητές “άπλωσαν” τα εμπορεύματα τους και είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους αγοραστές.

Ωστόσο, δεν είναι κάτι νεόφερτο, αντιθέτως θα μπορούσαμε να πούμε πως η παράδοση καλά κρατεί αφού πρόκειται για έναν οικονομικό και κοινωνικό θεσμό, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1867 που ξεκίνησε ως ζωοπανήγυρη, όπου οι κάτοικοι των γύρω χωριών κτηνοτρόφοι και γεωργοί “κατέβαιναν” με τα ζώα και τα προιόντα τους από τα χωριά και εμπορεύονταν.

Τα “παζάρια” διαρκούν μια βδομάδα, μέχρι την 1η του Νοέμβρη και δέχονται πλήθος επισκεπτών ντόπιων αλλά και από γειτονικούς νομούς,  που σπεύδουν να κάνουν τις προμήθειές συνδυάζοντας τις αγορές τους με μια βόλτα στην γραφική παραλία του Γριμπόβου, απολαμβάνοντας παραδοσιακά τη γουρουνοπούλα και πίνοντας τον καφέ τους στο λιμάνι ή στο κάστρο.

Σήμερα, μπορούμε με σιγουριά να ομολογήσουμε ότι ο θεσμός αυτός εξελίσσεται προς όφελος τόσο των μικροπωλητών και προς τις συνθήκες που πραγματοποιούνται όσο και για την προβολή της τοπικής παραγωγής της Ναυπακτίας.

Related Articles

Back to top button
Close
Close