ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα»: Η ιστορική ομιλία του Τάσσου Παπαδόπουλου για το σχέδιο Ανάν

Συμπληρώνονται ακριβώς 15 χρόνια από την ημέρα που ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια συγκινητική ομιλία, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο σχέδιο Ανάν. 

Αψηφώντας τον διεθνή αντίκτυπο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος πήγε αντίθετα στο κλίμα της εποχής και απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ενώ αρνήθηκε να φοβηθεί τις απειλές που δεχόταν η Κύπρος για διεθνή απομόνωση. 

Αποτελεί ακόμα παράδοξο για τα πολιτικά πράγματα, πως ο κύριος υπερασπιστής του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι για δεύτερη θητεία, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας!

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ήταν οι μόλις τέσσερις φράσεις που συμπυκνώνουν όλη την επιχειρηματολογία του Τάσσου Παπαδόπουλου απέναντι στο σχέδιο του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που θα ετίθετο σε δημοψήφισμα. 

«Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» στο «Σχέδιο Ανάν». Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς. 

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. 

Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη. 

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ…

Στη ζυγαριά του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του «ΝΑΙ». Σε καλώ να απορρίψεις το «Σχέδιο Ανάν». Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό «ΟΧΙ»! Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου…», ήταν μερικά από όσα είπε στο διάγγελμά του. 

Μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα

Όμως ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν περιορίστηκε σε αυτό. Θέλησε με το διάγγελμά του να απευθύνει μήνυμα ενότητας προς τους Κύπριους, είτε τάσσονται υπέρ του «ναι», είτε υπέρ του «όχι». 

«Δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση Κομμάτων, δεν είναι αντιπαράθεση ιδεολογική, άρα δεν είναι καν αντιπαράθεση μεταξύ πολιτών. Είναι αντιπαράθεση με τη συνέχεια και την ιστορία μας και ότι είναι η κρίση του καθενός. Εγώ δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν είτε νικητές είτε ηττημένοι. Ηττημένη θα είναι μόνο η Κύπρος εάν υπάρξουν επεισόδια, πανηγυρισμοί, κλίμα το οποίο θα εμποδίσει την επόμενη μέρα να ξανακτίσουμε την ομόνοια και τη συναίνεση και τις κοινές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικά δύσκολους χρόνους που έχουμε μπροστά μας», είχε επισημάνει. 

Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο: «Ούτε πανηγυρισμοί δικαιολογούνται, γιατί δεν πανηγυρίζουμε νίκη, δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε επειδή δεν βρήκαμε λύση του Κυπριακού, μόνο ανακούφιση μπορούμε να αισθανόμαστε γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα. Καλώ επομένως όλους σε αυτοσυγκράτηση, κοσμιότητα, χωρίς εξάρσεις, χωρίς ψεύτικα συνθήματα νίκης και ήττας. Δεν θα υπάρξουν για μένα, ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι». 

ΔΗΚΟ: Ο Τάσος Παπαδόπουλος έθεσε την Κυπριακή Δημοκρατία πάνω απ’ όλα

«Με το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου της 7ης Απριλίου 2004, ο Κυπριακός Ελληνισμός ανέκτησε την αξιοπρέπεια του και απέκτησε παρακαταθήκες, οι οποίες και τώρα επιβάλλεται να διέπουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας», τόνισε το Δημοκρατικό Κόμμα. 

Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος «ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, αψήφησε τις πιέσεις και τους εκβιασμούς εντός και εκτός Κύπρου και όπως έπραττε σε όλη του τη ζωή, έθεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό λαό πάνω απ’ όλα, μπήκε μπροστά και κάλεσε το λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει: 

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘‘κοινότητα’’, χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Σ’ αυτό το μικρό απόσπασμα από το διάγγελμα του αείμνηστου πρώην Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, στις 7 Απριλίου 2004, με το οποίο ο Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε το λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, συμπυκνώνεται η ουσία του κυπριακού και οι αγώνες όλων όσοι πολέμησαν, για να κρατηθεί στη ζωή η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το σχέδιο «λύσης» του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επικροτούσε το άδικο, επιβράβευε την κατοχική Τουρκία, καταργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία και υποθήκευε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, αψήφησε τις πιέσεις και τους εκβιασμούς εντός και εκτός Κύπρου και όπως έπραττε σε όλη του τη ζωή, έθεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό λαό πάνω απ’ όλα, μπήκε μπροστά και κάλεσε το λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

Το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου αποτέλεσε ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού.

Την 7η Απριλίου 2004, ο Κυπριακός Ελληνισμός ανέκτησε την αξιοπρέπεια του και απέκτησε παρακαταθήκες, οι οποίες και τώρα επιβάλλεται να διέπουν τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Γιατί και τώρα, μας καλούν να δεχτούμε, την εκ περιτροπής προεδρία, τα τ/κ βέτο, την παραμονή όλων των εποίκων, το ξεπούλημα των Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δήθεν αντάλλαγμα τη νεφελώδη «υπόσχεση» της Τουρκίας να εξετάσει την παραμονή του κατοχικού στρατού και τις εγγυήσεις της, σε 10 ή 15 χρόνια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει πιστό στην πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Γι’ αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καταστροφικό κλείσιμο του κυπριακού»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker