ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου φτάνει στο Παρίσι το 1968 – Ιστορικές εικόνες

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στις 16 Ιανουαρίου 1968 και ώρα 6 το πρωί, μαζί με την οικογένειά του, από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, με πτήση της Air France αναχώρησε για Παρίσι. Την προηγούμενη μέρα, είχε δει για τελευταία φορά τον πατέρα του και αρχηγό της Ένωσης Κέντρου, οποίος τον εξουσιοδότησε να εκπροσωπήσει το κόμμα στο εξωτερικό. Αυτές είναι μοναδικές και μέχρι τώρα ανέκδοτες φωτογραφίες, τις οποίες παρουσιάζει το iefimerida.gr, από την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου και έδωσε συνέντευξη Τύπου, καταγγέλλοντας τη χούντα των συνταγματαρχών και ανακοινώνοντας την απόφασή του να ακολουθήσει αντιστασιακό δρόμο. 

Ανέκδοτες φωτογραφίες: Ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Παρίσι


Η αναχώρησή του, ήταν σε γνώση της χούντας. Μάλιστα ο ίδιος ο Παττακός του έδωσε το διαβατήριο, ελπίζοντας ότι ο Παπανδρέου στο εξωτερικό θα αφοσιωνόταν στην πανεπιστημιακή του καριέρα, αλλά και ότι η αναχώρηση με χουντικό διαβατήριο θα τον εξέθετε στα μάτια των πολιτικών του φίλων.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στο βιβλίο του «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα», περιγράφει τη συνομιλία που είχε με τον Στυλιανό Παττακό, ο οποίος τον κάλεσε στις 15 Ιανουαρίου 1968, για να του δώσει το διαβατήριο. Ακολουθεί ένα μέρος από τα όσα εξιστορεί ο ίδιος:

«Επισκέφτηκα τον Παττακό, στις 8 το ίδιο βράδυ. Στεκόταν πίσω από το γραφείο του, κρατώντας το διαβατήριο στα χέρια του.
-Καθίστε κύριε Παπανδρέου. Πώς αισθάνεστε; ρώτησε χαμογελώντας
-Αισθάνομαι πολύ καλύτερα από την περασμένη φορά που συναντηθήκαμε στον Αβέρωφ, απάντησα
-Πάντως δεν σας κακομεταχειριστήκαμε
-Όχι ιδιαίτερα, αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως ήμουν σε απομόνωση

-Τι σκέπτεστε να κάνετε τώρα; Θα πάτε στο εξωτερικό για να κινητοποιήσετε την κοινή γνώμη εναντίον μας; συνέχισε

Ξαφνιάστηκα από την άμεση τακτική του.

-Πάω στο εξωτερικό, απάντησα, εν μέρει για να ξαναβρώ την υγεία μου. Δεν είμαι καλά. Όσο για το τι θα κάνω η απάντηση είναι απλή. Είχα μία πανεπιστημιακή καριέρα στο εξωτερικό. Και έχω μια δημόσια πολιτική καριέρα στην Ελλάδα. Πάντα υπηρέτησα τις ίδιες αξίες. Δεν προτίθεμαι να πάψω να είμαι συνεπής στον εαυτό μου και στην ιστορία μου. Θα παραμείνω πιστός στις αρχές μου».

Η άφιξή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 1968, είναι η αρχή του αντιστασιακού του αγώνα, στη Βόρεια Αμερική και σε δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που κορυφώνεται στη Στοκχόλμη, όπου ανακοινώνει τη δημιουργία του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ)

Πηγή: iefimerida.gr

Related Articles

Back to top button