ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σαν σήμερα, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 που έσωσε την Ευρώπη

Μια ιστορική μάχη που θα προβληθεί σήμερα σε ντοκιμαντέρ από το Cosmote History

Στις 7 Οκτωβρίου του 1571, στον τότε Κόλπο της Ναυπάκτου, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Όλοι οι παρευρισκόμενοι γνώριζαν πως επρόκειτο να βιώσουν μια από τις μεγαλύτερες μάχες που έχει δει ποτέ ο άνθρωπος.

ADS

Η κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς που είχε προηγηθεί καθώς και οι προκλητική τους στάση και συμπεριφορά εναντίον των Χριστιανών υπόδουλών τους είχε δυναμιτίσει το ήδη τεταμμένο κλίμα. Οι Δυτικοί είχαν πλέον αποφασίσει ότι έπρεπε να αντιδράσουν. Με μια απόφαση που θύμιζε αρκετά Σταυροφορία, ο Συνασπισμός των Χριστιανών της Δύσης οδήγησε στη δημιουργία ενός υπερ-στόλου που έμελλε να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο και ουσιαστικά αήττητο στόλο των Οθωμανών. Ο Κόλπος της Ναυπάκτου την 8η Οκτωβρίου του 1571 θα γινόταν ένας υγρός τάφος για πάνω από 25.000 ανθρώπους.

Γράφει ο Κώστας Λουκόπουλος

Ο Ιερός Συνασπισμός που αποτελείτο από 212 πλοία, 28.500 στρατιώτες και 40.000 ναύτες υπό τις διαταγές του Δον Χουάν της Αυστρίας, του Αλέξανδρου Φαρένζε και του Τζοβάνι Αντρέα Ντόρια παρατάχθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Εχινάδων νήσων στις εκβολές του Αχελώου όπου σε λίγο θα έδινε την σημαντικότερη των μαχών απέναντι στα 251 πλοία, στους 31.490 στρατιώτες και 50.000 ναύτες του Οθωμανικού στόλου. Οι Οθωμανοί μέχρι τότε φάνταζαν ανίκητοι, σκορπώντας τον τρόμο και την οδύνη στα μέρη από τα οποία περνούσαν. Αυτό όμως επρόκειτο να αλλάξει. Ο Ιερός Συνασπισμός υπό την άριστη τακτική καθοδήγηση των ηγετικών προσώπων του και χάρη στην απαράμιλλη ανδρεία των στρατιωτών του κατόρθωσε να κατατροπώσει τον εχθρό και να τον νικήσει κατά κράτος.

Τα στοιχεία αυτής της νίκης έρχονται να επιβεβαιώσουν τον βαθμό στον οποίο οι Δυτικοί επικράτησαν. 20.000 Οθωμανοί είτε θάφτηκαν κάτω από τα νερά του Κόλπου της Ναυπάκτου μαζί με 50 από τα πλοία τους, είτε πιάστηκαν αιχμάλωτοι μαζί με τα υπόλοιπα 137 πλοία. Επίσης, περίπου 12.000 Χριστιανοί που είχαν υποχρεωθεί να συμμετάσχουν στη ναυμαχία υπό τις διαταγές των Οθωμανών ελευθερώθηκαν. Οι απώλειες του Ιερού Στόλου μπροστά στο μέγεθος της επιτυχίας ήταν πολύ μικρές.

Τα νέα της νικηφόρας έκβασης ταξίδεψαν γρήγορα ανά τον κόσμο. Πλέον ήταν ολοφάνερο: Οι Οθωμανοί μπορούν να χάσουν. Τα υπόδουλα κράτη της Βαλκανικής επιχείρησαν να επωφεληθούν από το αποτέλεσμα της Ναυμαχίας και να επαναστατήσουν αποβλέποντας και σε βοήθεια στο εγχείρημά τους από τις ξένες δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι οι ιστορικές συνθήκες δεν ευνόησαν την επανάσταση εκείνη την χρονική περίοδο, το ηθικό, κυρίως των Ελλήνων, ανυψώθηκε και ένιωσαν την αισιοδοξία και την ελπίδα της ελευθερίας.

Επρόκειτο σίγουρα για ένα από τα σημαντικότεραα συμβάντα της εποχής και αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίας που έχουν λάβει χώρα.
Στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου έδωσαν το παρόν στρατιώτες της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Σαβοΐας, της Νεάπολης και Σικελίας και του Παπικού Κράτους. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στον νεαρό τότε Μιγκέλ Ντε Θερβάντες ο οποίος συμμετείχε στη Ναυμαχία από την γαλέρα Marquesa. Η Ναυμαχία αυτή τον συμμάδεψε σαν άνυρωπο και σαν καλλιτεχνη τόσο ψυχικά όσο και σωματικά αφού κατά την διάρκεια αυτής πληγώθηκε 3 φορές από σφαίρα με την μια από αυτές να του αχρηστεύει ουσιαστικά το αριστερό του χέρι.

446 χρόνια μετά, και η σημασία της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου τονίζεται ακόμη. Αποκορύφωμα της θύμησης αποτελούν βεβαίως οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στην πόλη της Ναυπάκτου με συμμετοχή όλων των χωρών που έπαιξαν ρόλο στη Ναυμαχία αυτή κάτι που έρχεται να τονίσει την επίδραση που είχε. Ο ηρωσιμός, η ανδρεία και το πάθος που έδειξαν οι νικητές έχουν αφήσει το ματωμένο αλλά χρυσό στίγμα τους στις σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας και πρόκειται για ένα γεγονός του οποίου η σημασία δεν θα λησμονηθεί ποτέ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button