«Να τα πούμε;»: Σπάνιες φωτογραφίες από την Παλιά Αθήνα
31/12/2019
0
Εικόνες μια «άλλης» Αθήνας – Βουτιά στο παρελθόν της πόλης
Πώς ήταν τα Χριστούγεννα το 1950; Πόσο έχει αλλάξει ο στολισμός της Ομόνοιας από το ’70 μέχρι σήμερα;
Η Βαρβάκειος Αγορά τις ημέρες των Χριστουγέννων, με τις γαλοπούλες να κρέμονται σε σειρά, μικρά παιδιά με κοντά παντελονάκια να λένε τα κάλαντα, η άφιξη του Άγιου Βασίλη κι ο τροχονόμος στο κέντρο της Αθήνας, περικυκλωμένος από δώρα.
Οι κουραμπιέδες στοιχίζουν 80 δραχμές η οκά. Ο Αϊ-Βασίλης έρχεται με κάμπριο από την Καισαρεία. Οι τροχονόμοι στέκονται επάνω σε κούτες ξέχειλες από δώρα. Οι γιορτές όπως ήταν στην Αθήνα του 20ου αιώνα αποπνέουν κάτι από την αθωότητα των παιδικών μας χρόνων, τότε που ο Αϊ-Βασίλης ήταν υπαρκτό πρόσωπο και οι βόλτες στην πόλη –απαραιτήτως με το χέρι της μαμάς να μας κρατάει σφιχτά– μύριζαν μαλλί της γριάς (και βενζίνη άνευ καταλύτη, αν επιμένετε να κάνουμε την εικόνα λιγότερο ρομαντική).
Κάλαντα στον Ηλεκτρικό, παραμονή πρωτοχρονιάς 1953. Φωτό: Δημήτρης Α. Χαρισιάδης Από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου ΜπενάκηΠαιδιά από την Πρόνοια υποδέχονται τον Αϊ-Βασίλη, τη δεκαετία του ’60. Φωτό: Δημήτρης Α. Χαρισιάδης/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου ΜπενάκηΚάλαντα στην Αθήνα, παραμονή πρωτοχρονιάς 1950-60. Φωτό: Βούλα Παπαϊωάννου. Από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου ΜπενάκηΣτη Βαρβάκειο Αθήνα, δεκαετία ’50. Φωτογραφία Δημήτρης Χαρισιάδης.Τρίγωνα-κάλαντα μπροστά από την Ακαδημία, δεκαετία 1950. Φωτό: Κωνσταντίνος Μεγαλοκονόμος/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου ΜπενάκηΟι τροχονόμοι και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα δώρα τους. Φωτογραφία από τη συλλογή Νίκου Πολίτη, Ίδρυμα Σταύρου ΝιάρχουΙανουάριος 1948Κουραμπιέδες, 80 δραχμές η οκά. Φωτό: Βούλα Παπαϊωάννου/ Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου ΜπενάκηΚάλαντα κάπου στην Αττική, 1950. Φωτο: Βούλα Παπαϊωάννου/Αρχείο Μουσείου ΜπενάκηΑιόλου στα Χαυτεία το 1948Αφοί Λαμπρόπουλοι, Αθήνα 1950-1960. Φωτό: Κώστας Μπαλάφας/Αρχείο Μουσείου ΜπενάκηΑθήνα. Δεκέμβριος 1960. Φωτο: Κώστας Μπαλάφας/ Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη