ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη;

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα έως τώρα στοιχεία, ότι η άσκηση βοηθάει στην πρόληψη ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους της Αμερικής.

επιμέλεια-μετάφραση npress

Τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο καυτά ερωτήματα στην έρευνα για τον καρκίνο ήταν το κατά πόσον η συνήθεια της τακτικής άσκησης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η απάντηση, όπως και σε κάθε ερώτημα που σχετίζεται με τον καρκίνο, είναι περίπλοκη. Όμως μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Sports Medicine προσέφερε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο η τακτική σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του δεύτερου πιο κοινού και δεύτερου πιο θανατηφόρου καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους άνδρες.

Σε μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες προσπάθειες μέχρι σήμερα, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία μεταξύ 1982 και 2019 από 57.652 Σουηδούς άνδρες που είχαν συμμετάσχει σε τουλάχιστον δύο τεστ φυσικής κατάστασης για να δουν αν όσοι ήταν πιο δραστήριοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο. Περίπου το 1% διαγνώστηκε αργότερα με καρκίνο του προστάτη. Η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν βελτιώσει τη φυσική τους κατάσταση με την πάροδο των ετών είχαν 35 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο.

Το εύρημα αυτό συνάδει με μεγάλο μέρος των πιο πρόσφατων ερευνών σχετικά με τη σχέση μεταξύ φυσικής κατάστασης και διάγνωσης καρκίνου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, για παράδειγμα, αν όλοι οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα, οι διαγνώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 3%, ή 46.000 περιπτώσεις, κάθε χρόνο.
Αλλά ενώ έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της άσκησης και παθήσεων όπως ο καρκίνος του μαστού, έχει γίνει λιγότερη έρευνα ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται για όλους τους άνδρες μετά τα 50. Ο κίνδυνος φαίνεται να διατρέχει τις οικογένειες. Περίπου ένας στους οκτώ άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του καρκίνου του προστάτη ήταν αντιφατικές, σύμφωνα με τη δρα Κέιτ Μπόλαμ, συν-συγγραφέα της μελέτης. Ενώ ορισμένες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη για όσους ήταν σωματικά δραστήριοι, άλλες διαπίστωσαν μειωμένο κίνδυνο.

Αλλά πολλές από αυτές τις μελέτες είχαν μικρό μέγεθος δείγματος ή ήταν προκατειλημμένες προς πιο υγιείς ανθρώπους, δήλωσε η Δρ Bolam, ερευνήτρια στη Σουηδική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας.

“Οι άνδρες που έχουν γενικά μεγαλύτερη συνείδηση της υγείας”, είπε, “είναι επίσης καλοί στο να πηγαίνουν στο γιατρό όταν καλούνται για τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη”.

Περισσότερες εξετάσεις σημαίνουν περισσότερες διαγνώσεις, μεταξύ άλλων και σε άνδρες των οποίων ο καρκίνος δεν θα εξελιχθεί ποτέ. Μερικές φορές τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να υπάρχουν στον προστάτη για όλη τη ζωή του ατόμου και να μην είναι επικίνδυνα, οπότε πολλοί άνδρες που δεν εξετάζονται και δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να μην μάθουν ποτέ ότι έχουν καρκίνο του προστάτη.
Η σουηδική ομάδα μπόρεσε να δημιουργήσει μια πιο διαφοροποιημένη εικόνα χρησιμοποιώντας μια εθνική βάση δεδομένων με εκατοντάδες χιλιάδες εργαστηριακά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των τεστ φυσικής κατάστασης που μετρούν πόσο καλά η καρδιά και οι πνεύμονες παρέχουν οξυγόνο στους μυς.

Σε αντίθεση με τις μελέτες που βασίζονται στους ασθενείς για να αναφέρουν τις συνήθειες άσκησής τους, αυτό έδωσε στους ειδικούς αντικειμενικές μετρήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφώς μια σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Έδειξαν επίσης ότι η μεγαλύτερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης σχετιζόταν με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

Αυτό συμβάλλει στην αυξανόμενη κατανόηση του πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την πρόληψη του καρκίνου γενικότερα. Το 2019, μια ανασκόπηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου, των νεφρών και του στομάχου. Η ίδια ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι η συνήθεια τακτικής άσκησης συνδέεται με βελτιωμένα αποτελέσματα της θεραπείας και παρατείνει το προσδόκιμο ζωής όσων ζουν ήδη με καρκίνο.

Αν και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί δήλωσαν ότι μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου ενισχύοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει και εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα.

“Γνωρίζουμε ότι ακόμη και μια απλή άσκηση βοηθά το σώμα μας να απελευθερώσει ανοσοποιητικά κύτταρα στην κυκλοφορία”, δήλωσε ο Neil M. Iyengar, ιατρικός ογκολόγος και ιατρός-επιστήμονας στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Βοηθά επίσης στη βελτίωση του πληθυσμού των ανοσοποιητικών κυττάρων στους ιστούς μας που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα”.
Και πρόσθεσε: “Σε κάποιον που γυμνάζεται, βλέπετε περισσότερα ανοσοποιητικά κύτταρα που είναι πραγματικά ικανά να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Ενώ σε κάποιον που κάνει περισσότερο καθιστική ζωή, ειδικά σε κάποιον που είναι παχύσαρκος, βλέπεις το αντίθετο”.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη ακριβώς τη σωστή δόση και το είδος της άσκησης που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, αλλά τόσο η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία όσο και η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας συνιστούν 150 λεπτά την εβδομάδα ή 20 λεπτά την ημέρα αερόβιας άσκησης. Αυτό θα μπορούσε να είναι ελαφρύ περπάτημα, τζόκινγκ ή ασκήσεις με βάρη.

Τόσο ο Dr. Iyengar όσο και ο Dr. Bolam συνέστησαν να ξεκινάτε απλά: Βρείτε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και ξεκινήστε να κινείστε. Αυτό θα μπορούσε να είναι το παιχνίδι με τα παιδιά ή τα εγγόνια, ο περίπατος ή η συμμετοχή σε ένα αθλητικό πρωτάθλημα αναψυχής. Η συνέπεια είναι το κλειδί, είπαν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητα που δεν μοιάζει με αγγαρεία.

πηγη: New York Times

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button