ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μίρα Ρόσενμπλατ: Η Εβραία που επέζησε του Ολοκαυτώματος και στα 97 της μιλάει για το εμβόλιο

Του Παναγιώτη Περιβολάρη

Στα 15 της, το 1939, η Μίρα Ρόσενμπλατ βρέθηκε σε γκέττο με την οικογένειά της. Η αιτία; Ήταν εβραίοι στη γερμανοκρατούμενη Πολωνία. 3 χρόνια αργότερα,εστάλη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μακρυά από την οικογένειά της. Εκτός από δύο αδελφούς της, η υπόλοιπη οικογένειά την εξοντώθηκε.

Στις αρχές του 1945, όταν πλέον ήταν φανερό, ότι η Γερμανία θα έχανε τον πόλεμο και είχαν αρχίσει οι εκκενώσεις των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα ανατολικά, η Μίρα ήταν μέλος μιας ομάδας εβραίων σε μια πορεία κάτω από ασύλληπτο κρύο – οι γνωστές “πορείες θανάτου” – ανθρώπων αποσκελετωμένων χωρίς καν κατάλληλα ενδύματα. Στις πορείες αυτές, πολλού πέθαναν από το κρύο και τις κακουχίες. Όσοι επέζησαν, εστάλησαν να δουλέψουν σε όσα γερμανικά εργοστάσια είχαν μείνει όρθια. Η Μίρα κατάφερε να ξεφύγει στη διάρκεια της δικής της πορείας και να κρυφτεί στο δάσος. Επέζησε τελικά δουλεύοντας ως εργάτρια γης και κρύβοντας την εβραική καταγωγή της. Ότσν ο πόλεμος τελείωσε, επέστρεψε στην πόλη της. Εκεί βρήκε το Χένρυ. Ήταν και αυτός επιζών του Ολοκαυτώματος και γνωρίζονταν. Έφυγαν για τις Η.Π.Α., όπου παντρεύτηκαν και απέκτησαν 4 παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Η Μίρα μιλούσε για χρόνια σε σχολεία και κολλεγια για όσα έζησε στη διάρκεια του Β’ Π.Π. Ο Χένρυ πέθανε το 2017. Η πανδημία περιόρισε δραματικά την κοινωνική της ζωή και οι ομιλίες κόπηκαν.


Το Φεβρουάριο, η 97χρονη πλέον Μίρα Ρόσενμπλατ έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Τη μέρα του δεύτερου εμβολιασμού της συμμετείχε σε διαδικτυακή εκδήλωση μέσω του Zoom υπό την αιγίδα την Αμερικανικής Ένωσης για το Γιαντ Βάσεμ, το μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.


Η Μίρα Ρόσενμπλατ έχει ζήσει μια απίστευτη ζωή. Ήταν από τους τυχερούς, που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις πορείες θανάτου. Εμβολιασμένη πλέον θέλει να συνεχίσει τη ζωή της, να τελειώσει την αυτοβιογραφία της, να μιλήσει και σε άλλο κόσμο για το Ολοκαύτωμα :

Related Articles

Back to top button