ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μεσημεριανός ύπνος: Τελικά κάνει καλό;

Είναι μεσημέρι. Μόλις φάγατε το γεύμα σας και αισθάνεστε υπνηλία. Αυτή τη στιγμή τα στρώματα μοιάζουν τόσο δελαστικά! Και η σκέψη μήπως και να πέσετε για έναν σύντομο υπνάκο γίνεται όλο και πιο έντονη.

Από πλευράς υγείας, αξίζει τον κόπο. Ωστόσο υπάρχει αντιπαράθεση αν ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος, σιέστα αν προτιμάτε, ωφελεί όλους. Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα ερευνών ο μικρής διάρκειας ύπνος προάγει τη γνωστική απόδοση κάποιων ατόμων βραχυπρόθεσμα. 

Αντίστοιχα ευρήματα υπάρχουν και για μακροπρόθεσμα οφέλη. Αυτά αφορούν σε βελτίωση του καρδιαναπνευστικού συστήματος, αλλά και σε προστασία του μεγέθους του εγκεφάλου, κάτι που συνεισφέρει στην προστασία από την άνοια. 

“Αν μπορείς να χωρέσεις έναν ύπνο περίπου 30 λεπτά, που δεν είναι πολύ μεγάλος, βοηθάς τον εγκέφαλό σου να γεράσει πιο ομαλά” ισχυρίζεται η Victoria Garfield, επιδημιολόγος στο University College London. 

Οφέλη από έναν σύντομο ύπνο

Ο σύντομος ύπνος έχει οφέλη, εφόσον πρόκειται για ένα μικρό διάλειμμα στη διάρκεια της ημέρας και όχι αν κοιμάστε, επειδή διαφορετικά δε γίνεται. Έτσι μια σιέστα 20-30 λεπτά μπορεί να σας ωφελήσει στις ακόλουθες περιπτώσεις: 

● Ενισχύει τη μνήμη σας,

● Βοηθάει να βελτιώσετε την εστίασή σας,

● Ενισχύει τη διάθεσή σας,

● Είναι οικονομικά πιο προσιτή λύση από τον καφέ και άλλα ενεργειακά ποτά 

● Συνεισφέρει στη δημιουργικότητά σας

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι μάλιστα μέρος της πολιτισμικής παράδοσης ορισμένων λαών. Σκεφτείτε τη siesta στην Ισπανία και το Μεξικό ή το riposo στην Ιταλία. 

Έρευνες για τα οφέλη από τον μεσημεριανό ύπνο

Εκτός από τα στρώματα ύπνου συνεισφέρει και ο ύπνος στη βελτίωση της υγείας μας και η πληθώρα των ερευνητικών ευρημάτων συνηγορεί σε αυτό. Σύμφωνα με έρευνα του 2014 ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος βοήθησε άτομα, που δούλευαν νυχτερινή βάρδια, ώστε να βγάλουν το ωράριό τους χωρίς να αισθάνονται υπνηλία.

Η ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth, Natalie Dautovich, υποστήριξε ότι ένας 20λεπτος ύπνος ξαναγεμίζει τις μπαταρίες μας. Ακόμη πιο αναζωογονητικός μπορεί να είναι ένας μεσημεριανός ύπνος 60-90 λεπτών. Υπάρχει όμως κάποια διάρκεια ύπνου, που πρέπει να αποφεύγουμε; 

Η ψυχολόγος υποστηρίζει, ότι καλό είναι να αποφεύγουμε τον ύπνο που κρατάει περισσότερο από 20 λεπτά και λιγότερο από 60. Μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί στο διάστημα αυτό μας κάνει αδρανείς και νυσταλέους. Άλλη έρευνα του 2017 σε μεσήλικες, που δημοσιεύθηκε στο Sleep Medicine Reviews, έδειξε, ότι ο μεσημεριανός ύπνος συνεισέφερε στη μείωση των καρδιακών και καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Κίνδυνοι από τον μεσημεριανό ύπνο

Από μόνος του ο ύπνος δεν μπορεί να κάνει κακό. Όμως έρευνες έχουν δείξει, ότι ο μεσημεριανός ύπνος κατ’ επανάληψη μπορεί να ευθύνεται για κατάθλιψη, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά, εμφράγματα και διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα μια μελέτη του 2022 έδειξε, ότι άτομα που κοιμούνταν τακτικά το μεσημέρι ήταν κατά 12% πιο επιρρεπείς σε αρτηριακή πίεση, 24% εμφάνιση εγκεφαλικού και 20% αυξημένη αρτηριακή πίεση σε όσους ήταν κάτω των 60. 

Άλλες καλές συνήθειες ύπνου εκτός από τα κρεβάτια

Εκτός από τα άνετα κρεβάτια υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, που βοηθάνε να έχουμε έναν άνετο και ποιοτικό ύπνο. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μιας νυχτερινής ρουτίνας ύπνου συνεισφέρουν να κοιμόμαστε καλύτερα. Ας δούμε μερικές τέτοιες συνήθειες, που βελτιώνουν την ποιότητα ύπνου.

1. Αποφύγετε τον σύντομο ύπνο αργά το απόγευμα

Το μεσημέρι είναι η κατάλληλη ώρα για έναν σύντομο ύπνο, αλλά αποφύγετε να κοιμηθείτε από τις 3 και μετά. Διαφορετικά μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε το βράδυ, αν ο σύντομος ύπνος σας είναι πολύ κοντά στην ώρα που κοιμάστε συνήθως.

2. Καφεΐνη: Βοηθά αρκεί να πιείτε την κατάλληλη στιγμή

Μπορεί να σας βοηθήσει να πιείτε καφέ ακριβώς πριν κοιμηθείτε για μεσημέρι. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται! Πίνοντας καφέ λίγο πριν τη σιέστα σας, θα νιώσετε αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια, αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

3. Διαμορφώστε ένα άνετο περιβάλλον

Το περιβάλλον που κοιμάστε θα πρέπει να είναι ήσυχο, άνετο και δροσερό. Διαμορφώστε το υπνοδωμάτιό σας με βάση τα παραπάνω και θα απολαύσετε έναν πραγματικά ξεκούραστο ύπνο.

4. Βάλτε ξυπνητήρι

Βάλτε ξυπνητήρι, ώστε ο ύπνος να έχει διάρκεια 20-30 λεπτά. Μπορεί να ξυπνήσετε και να αισθάνεστε νυσταλέοι ή αποχαυνωμένοι, αν κοιμηθείτε περισσότερο. Όπως είπαμε σκοπός είναι να κοιμηθείτε και να αναζωογονηθείτε από τον σύντομο ύπνο σας.

Τέλος στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του κατάλληλου περιβάλλοντος ύπνου υπάγεται και η μέριμνα για κατάλληλα προϊόντα ύπνου. Στρώματα, μαξιλάρια ύπνου και κρεβάτι ύπνου θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ταιριάζουν στις συνήθειές σας και στο σώμα σας. 

Όσο για τη σιέστα, όπως και με κάθε τι, εφόσον συμβαίνουν με μέτρο και την κατάλληλη στιγμή, δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε, παρά μόνο να ωφεληθείτε.


Image by Freepik

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button