ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ιστορική καταγραφή της Σίμου Ναυπακτίας – Γενεαλογικά Δένδρα Σιμιωτιών

Δύο εξαιρετικά βιβλία παρουσιάστηκαν την Τετάρτη που καταγράφουν την ιστορία του Σίμου Ναυπακτίας και το γενεαλογικό δένδρο των κατοίκων του.

Δυο τόμοι, χίλιες σελίδες και άλλες τόσες φωτογραφίες γραμμένες και ταξινομημένες με επιμονή, υπομονή, μεθοδικότητα, συνέπεια γνώση και κατάρτιση, μα πάνω από όλα με πάθος και με μεράκι.


Πρόκειται για τα βιβλία του Γρηγόρη Σκαφίδα με τίτλο

α) «Σίμου Ναυπακτίας ιστορία και παράδοση» και

β) «Γενεαλογικά Δένδρα Σιμιωτιών Ναυπακτίας. Ρίζες και Μνήμες».

Μάλιστα, το δεύτερο βιβλίο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια να το γράφει ο πατέρας του Γρηγόρη, ο Βασίλης Σκαφίδας. Στη συνέχεια το συμπλήρωσε, τη βελτίωσε και το εξέδωσε ο γιός του. Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται 113 επώνυμα Σιμιωτών από το 1800 μέχρι το 1960. Από τα οικογενειακά αυτά επώνυμα, κάποια έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Διότι κάποιοι μετανάστευσαν, κάποιοι δεν απέκτησαν άρρενα παιδιά, κάποιοι άλλαξαν επώνυμο. Αλλά ο πυρήνας παρέμεινε και συγκέντρωσε γύρω του και νέα πρόσωπα με νέα επώνυμα.

Για όσους βρέθηκε φωτογραφικό υλικό παρατίθεται. Για όσους δεν βρέθηκε έγινε προσπάθεια να μπει φωτογραφία της υπογραφή του, προφανώς από κάποιο παλιό συμβόλαιο.
Εκείνο που κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό το βιβλίο αυτό από άλλα παρόμοια που έχω διαβάσει είναι οι πρόσθετες πληροφορίες που παραθέτουν οι συντάκτες του πονήματος αυτού. Δηλαδή, δεν παραθέτουν μόνο ονόματα και ημερομηνίες, αλλά και σύντομες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των παλαιών Σιμιωτών. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται κυρίως από μαρτυρίες παλαιότερων, από προσωπική γνώση του Βασίλη Σκαφίδα, και από όσα άντλησε από γραπτές πληροφορίες ο Γρηγόρης.

Οι πρόσθετες αυτές πληροφορίες φωτίζουν με μοναδικό τρόπο πτυχές της τοπικής ιστορίας, αναδύουν το πολιτισμικό, το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο του χωριού. Καταγράφονται οι σημαντικές πληθυσμιακές μετακινήσεις από και προς άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αποτυπώνονται ήθη, δοξασίες και αντιλήψεις, στάσεις ζωής, συμπεριφορές και επαγγέλματα της εποχής.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι τα ονόματα δεν κουβαλούν μόνον τη δική τους μοναδική ιστορία, αλλά σ’ αυτά εγγράφεται κομμάτι της ίδιας της ιστορίας του Χωριού, της μικροκοινωνίας και της Επαρχίας.

Τα βιβλία αυτά είναι μια αληθινή κιβωτός ζωντανής μνήμης και αξίζουν να μπουν σε κάθε σπίτι Σιμιώτη. Είναι πληροφοριακά βιβλία όπου μπορεί να ανατρέξει κανείς να αντλήσει πληροφορία για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η παρουσίαση έγινε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 6.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο πρώην ΞΕΝΙΑ. Το παρακολούθησαν γύρω στα 120 άτομα. Τα δύο αυτά βιβλία παρουσίασαν οι: Μαρία Ζιαμπάρα και Γιάννης Χαλάτσης. Αποσπάσματα διάβασε η Ελένη Ζαρκαδούλα. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ξύδης.

Του Γιάννη Χαλάτση

Related Articles

Back to top button