ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η πολιτική προσφορά του Θάνου Μικρούτσικου- Η φιλία του με τον Ανδρέα

Ο Θάνος Μικρούτσικος, όπως και κάθε μεγάλος καλλιτέχνης, συνέδεσε την πορεία του και με την πολιτική.

Στην περίοδο της επταετίας, έδωσε την μάχη στον αντιδικτακτορικό αγώνα ενάντιον του καθεστώτος, το οποίο τον εξόρισε τελικά από την χώρα.

Μετά την πτώση της χούντας, συνέχισε να ασχολείται με τα κοινά, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ήταν κομμουνιστής μέλος του ΚΚΕ από το οποίο και ξεκίνησε την πολιτική του δράση αλλά αποχώρησε το 1982.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξαν πολύ καλοί φίλοι, τον στήριξε με θάρρος την περίοδο του βρώμικου 89.

Ασκησε μάλιστα σκληρή κριτική στο ΚΚΕ και τον Χ. Φλωράκη γιατί συνεργάστηκε με τη ΝΔ και τον «αρχιερέα της διαπλοκής», όπως ο Μικρούτσικος είχε χαρακτηρίσει τον Μητσοτάκη.

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996) τοποθετήθηκε εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού το 1993, και ένα χρόνο αργότερα, το 1994, με το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1996 και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.

Ως Υπουργός Πολιτισμού

Βασικός άξονας της πολιτικής του ήταν η υλοποίηση του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων (ΕΠΔΠ), ενός προγράμματος που σχεδίασε και άρχισε να υλοποιεί από τον Νοέμβριο του 1993 και το οποίο δημιουργεί θεσμούς διεθνούς εμβέλειας στην ελληνική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει προβλεφθεί η δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος που θα συνδέσει τις ελληνικές πόλεις μεταξύ τους και με το εξωτερικό στον τομέα του Πολιτισμού. Το πιλοτικό πρόγραμμα του Πληροφοριακού Συστήματος υπήρξε ο πυρήνας και η αφορμή για τη δημιουργία του κόμβου ΟΔΥΣΣΕYΣ του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη διατύπωση εθνικών, δηλαδή ολοκληρωμένων, πολιτικών κατά τομέα.

Επίσης, ασχολήθηκε με τον εκσυγχρονισμό των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με την αλλαγή των θεσμικών τους πλαισίων και την εκπόνηση και υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων για την πολιτιστική κληρονομιά.

Επίσης βασικός άξονας της πολιτικης του ήταν η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδας μέσω της σύνδεσης του Υπουργείου Πολιτισμού με το ηλεκτρονικό δίκτυο INTERNET.

Related Articles

Back to top button