ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η πλατεία Συντάγματος μιας άλλης εποχής (Εικόνες)

Η πλατεία Συντάγματος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα, μετά την πλατεία Σπιανάδα της Κέρκυρας και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 100 μεγαλύτερες του κόσμου

Η αρχική της ονομασία ήταν πλατεία ανακτόρων, επειδή βρισκόταν μπροστά από τα βασιλικά Ανάκτορα, των οποίων ο αρχικός σχεδιασμός ήταν στην πλατεία Ομονοίας αλλά για λόγους που θα εξηγήσουμε σε επόμενο άρθρο, κατέληξαν στην σημερινή τους θέση.

Η πλατεία άρχισε να διαμορφώνεται το 1835, μετά από απόφαση του Λουδοβίκου Α’. Με την έλευση του νέου βασιλικού ζεύγους, η Αμαλία έδωσε εντολή να φτιαχτεί στο μέσω της ένα σιντριβάνι, ενώ ο Όθωνας ζήτησε να έχει λόγο για όλα τα κτίρια που θα ανεγείρονταν πέριξ των ανακτόρων ούτως ώστε να διαθέτουν την ίδια αισθητική.

Δεκαετία του ’50. Η πλατεία Συντάγματος.
Από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, η κάτω πλατεία Συντάγματος, η οδός Φιλελλήνων, και στο βάθος η Ακρόπολη.
Φωτογράφος: Δημήτρης Χαρισιάδης

Ήδη με την απόφαση για την ανέγερση των Ανακτόρων , πλούσιοι ομογενείς και εύποροι Αθηναίοι έχτιζαν τα σπίτια τους στην γύρω περιοχή ώστε να βρίσκονται κοντά στον Βασιλιά. Έτσι στον περίγυρο της πλατείας ανεγέρθηκαν οι πολυτελείς οικίες Σκουλούδη και Βούρου -σημερινά King George και Athens Plaza αντίστοιχα- το ξενοδοχείο «Των Ξένων» στην γωνία της Φιλελλήνων, το μέγαρο του εκδότη Κορομηλά, το ξενοδοχείο Αγγλία στις γωνίες της Ερμού και το μέγαρο Λουριώτη (Νεγρεπόντε) στη συμβολή Όθωνος και Αμαλίας.

1882. Πλατεία Συντάγματος.
Η οδός Φιλελλήνων στενότερη από σήμερα (χωματόδρομος) με ιππήλατα τραμ.

Η ιστορική 3η Σεπτεμβρίου 1843

Η ονομασία «πλατεία Ανακτόρων» διατηρήθηκε μέχρι και την 3η Σεπτεμβρίου 1843. Τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας, η Φρουρά των Αθηνών, που στρατοπέδευε στο Μοναστηράκι, στασίασε και με αρχηγό τον Δημήτριο Καλλέργη παρατάχθηκε έμπροσθεν των Ανακτόρων. Μετά από λίγο κατέφτασε και πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον Ιωάννη Μακρυγιάννη αλαλάζοντας «Ζήτω το Σύνταγμα». Το πρώτο εκείνο κίνημα που απαρτιζόταν από πολίτες και στρατό και απαιτούσε από τον Όθωνα Σύνταγμα, χάρισε στην πλατεία το σημερινό της όνομα και σηματοδότησε την αρχή για μια σειρά από διαδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν εκεί στην πορεία της μέσα στο χρόνο.

1932,
Εγκαίνια του Άγνωστου Στρατιώτη

Πλατεία Συντάγματος. 1950. Φωτογράφος: Ζαν-Μπατίστ Λουί Γκρο…

Η πλατεία αλλάζει πρόσωπο

Το 1929, με απόφασή του, η πλατεία αλλάζει. Τα παλιά ανάκτορα αποφασίζεται να στεγάσουν την Βουλή των Ελλήνων, ενώ τα μέγαρα που χτίστηκαν επί Όθωνα κατεδαφίζονται. Από τα λίγα που μένουν είναι το Μέγαρο Δημητρίου, το κτίριο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία και το Μέγαρο Πάλλη.

Το Μέγαρο Πάλλη

Το Μέγαρο Πάλλη, στη συμβολή της οδού Καραγεώργη Σερβίας και της πλατείας Συντάγματος εκεί που τα τελευταία χρόνια στεγάζονται τα καταστήματα Public, χτίζεται περίπου έναν αιώνα πριν, 1910 – 1911. Πήρε το όνομά του από την παλαιότερη διώροφη οικεία της οικογενείας Πάλλη, που βρισκόταν εκεί από το 1845. Το κτίριο που την αντικατέστησε, δείγμα όψιμου νεοκλασικισμού, στέγασε  κατά καιρούς το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διάφορες τεχνικές σχολές, υποκαταστήματα τραπεζών ενώ πριν φιλοξενήσει τα γνωστά πολυκαταστήματα παρέμεινε σε αχρηστία για αρκετά χρόνια. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως τα μπαλκόνια του έχουν φιλοξενήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, μεγάλους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι εκφώνησαν από αυτά τους προεκλογικούς τους λόγους.

Η Μεγάλη Βρεταννία

Η Μεγάλη Βρεταννία, το πολυτελές ξενοδοχείο της πλατείας , ήταν γνωστό ως μέγαρο Δημητρίου, αφού η ιδέα του ξεκίνησε από τον έλληνα της διασποράς Αντώνη Δημήτριο. Όταν ο Δημήτριος επισκέφτηκε, το 1842 την Αθήνα, αγόρασε το οικόπεδο απέναντι από τα νεοανεγερθέντα ανάκτορα και ανέγειρε το πρώτο “Stadtpalais”,μια μεγαλοπρεπή οικία που αντανακλούσε τον εκλεπτυσμένο αστικό τρόπο ζωής του Λονδίνου και του Παρισιού. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο ξενοδόχος Σάββας Κέντρος αγόρασε την πρώην οικία Δημητρίου και μαζί με τον Ευστάθιο Λάμψα το 1874, με τη βοήθεια ενός υπέρογκου δάνειου 800.000 δραχμών, την μετέτρεψαν στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Με την άνευ προηγουμένου χλιδή του, το απαστράπτον αυτό ξενοδοχείο έγινε έμβλημα της πόλης της Αθήνας φιλοξενώντας πολλές ιστορικές προσωπικότητες. Μεταξύ άλλων στο ξενοδοχείο έχουν διαμείνει ο Χίτλερ και ο Ρόμελ την παραμονή της εισβολής τους στην Σοβιετική Ένωση, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον οποίο το ΕΑΜ λέγεται ότι σκόπευε να δολοφονήσει, έχοντας τοποθετήσει εκρηκτικά στο υπόγειο του κτιρίου – σχέδιο που ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή – ο Μακάριος της Κύπρου, που έβγαλε λόγο εκεί λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας του και την τουρκική εισβολή και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος διέμεινε στην βασιλική σουίτα επί τέσσερις μήνες, σχηματίζοντας κυβέρνηση μετά την πτώση της Χούντας και την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Related Articles

Back to top button