ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η μεταφορά των οστών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη – Σπάνιες εικόνες

Ο Γέρος του Μοριά έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή στις 4 Φεβρουαρίου σε ηλικία 73 ετών.

Σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο βασιλιάς τίμησαν τον γενναίο οπλαρχηγό στη μεγαλοπρεπή κηδεία του. Μάλιστα, εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα όπου κηρυσσόταν τριήμερο πένθος των αξιωματικών και των λοιπών υπαλλήλων του στρατού ξηράς.

Η σορός του Κολοκοτρώνη μεταφέρθηκε με νεκροφόρα άμαξα στο ναό της Αγίας Ειρήνης, κινούμενη από τις οδούς Ερμού και Αιόλου. Τον είχαν ντύσει με τη στολή του Αντιστρατήγου, έφερε το ξίφος που είχε από την αρχή της επανάστασης και την περικεφαλαία και τις επωμίδες από την υπηρεσία του στα Επτάνησα, στα πόδια του έβαλαν τα τσαρούχια και κάτω από τα πόδια του τοποθέτησαν την τουρκική σημαία.

Η νεκρώσιμος ακολουθία στο ναό της Αγίας Ειρήνης μαζί με τους επικήδειους που εκφωνήθηκαν διήρκεσε τρεις ώρες. Εντός του ναού ο Κωνσταντίνος Οικονόμου εξ Οικονόμων, ο σπουδαίος λόγιος από τη Λάρισα, εκφώνησε τον επικήδειο λόγο που κράτησε πάνω από μία ώρα. Έπειτα, ο νεκρός με μεγάλη πομπή μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο, περνώντας μπροστά από τα Βασιλικά Ανάκτορα. Την ώρα της ταφής ο Παναγιώτης Σούτσος, ο Σύμβουλος της Επικρατείας, εκφώνησε επίσης επικήδειο λόγο και μόλις το χώμα σκέπασε τη λάρνακα, ο ελληνικός στρατός πυροβολούσε ακατάπαυστα για αρκετή ώρα.


Υπολογίζεται πως στην κηδεία του Κολοκοτρώνη παραβρέθηκαν περίπου 10.000 άτομα, απλοί άνθρωποι του λαού, πρέσβεις και εκπρόσωποι άλλων χωρών, παλιοί συναγωνιστές, φίλοι, εκπρόσωποι του στρατού και της Ελληνικής κυβέρνησης.

Με απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου όμως το 1930, τα οστά του μεγάλου οπλαρχηγού μεταφέρθηκαν από την Αθήνα και το Α’ Νεκροταφείο, στην Τρίπολη (κατόπιν αιτήματος των Αρκάδων), συνοδεύοντας μάλιστα ο ίδιος την μεταφορά τους. Το 1971 στην πλατεία του Άρεως στην Τρίπολη στήθηκε ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Από το 1993 τα οστά ευρίσκονται στην βάση του μνημείου αυτού, σε ειδική κρύπτη.

Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την μεταφορά του 1930, τράβηξαν οι Δημητρης Σαλαπάτας και Ο Ν. Γρηγοράκης, και έφερε στη δημοσιότητα η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 1930: Η πομπή με τα οστά του Θ. Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου. Η σπάνια αυτή φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό L’ Illustration της Αλεξάνδρειας στο τεύχος της 25ης Οκτωβρίου 1930. (Αρχείο Ν. Γρηγοράκη)

Φωτογραφία από την υποδοχή των οστών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Τρίπολης στις 10 Οκτώβρη 1930.

Από την υποδοχή των επισήμων στον Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως για τη μεταφορά των οστών του Κολοκοτρώνη στο Ηρώο.

Φρουρά ευζώνων φυλάει τα οστά μέσα στον Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως στις 11 Οκτωβρίου 1930.

Φωτογραφία από την πομπή. Διακρίνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο πρωθυπουργός συμμετέχει στην τελετή.

Κατάθεση στεφάνων από τον νομάρχη Αρκαδίας.
Από αριστερά: Γ. Δεμάγγος, Γ. Βλάμης, Σ. Μαντζιώρος, Κ. Μπουζαρέλας, Χ. Καραλής

Εορτασμός της εκατονταετηρίδας και τοποθέτηση των οστών του Κολοκοτρώνη στο Ηρώο της Πλατείας Άρεως στην Τρίπολη.

Πυροβόλα για απόδοση τιμητικών πυροβολισμών για τη μεταφορά των οστών του Κολοκοτρώνη και τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας.

Από το τραπέζι που ακολούθησε την εκδήλωση. 

Το Ηρώον που τοποθετήθηκαν τα οστά

Με πληροφορίες από lifo.gr geonews.gr

Related Articles

Back to top button