ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

H Χριστουγεννιάτικη αγορά της Αθήνας το 1930

Οι γιορτινές μέρες του παρελθόντος μέσα από τις επιφυλλίδες και τα ρεπορτάζ του Τύπου της εποχής

Ο ρεπόρτερ του ¨Ημερήσιου Τύπου¨ Δ. Λαμπίκης σε ένα χιουμοριστικό ρεπορτάζ για τα δρώμενα των ημερών:

ADS

Βρέθηκα καταρχάς στην αγορά της συνοικίας μου. Ξέρετε οι συνοικίες έχουν δικό τους χριστουγεννιάτικο νταραβέρι και το αλισβερίσι τους γίνεται επί τη βάσει των εθίμων του βερεσέ.
-Πόσο τα χριστόψωμα Κυρ-Θόδωρε;

-Μμμ. Έφερες την εξόφληση εκείνου του λογαριασμού Κυρά Παναγιώταινά μου;

-Ένεκα που δεν πληρώθηκε ο προκομμένος … ξέρεις τούτες τις μέρες … Μονάχα κάτι λίγα σου έφερα απέναντις …

-Αί … Απ’ ολότελα καλή κι’ η Παναγιώταινα …

-Φτου… Πανάθεμά σε. Με κόλασες χρονιάρα μέρα… Πόσο λοιπόν τα χριστόψωμα;

-Αφού είναι έτσι, για σένα είκοσιοχτώ και σαράντα…

sitaras_for_23_dec_2021_photo_1

***

-Πέρασε κι’ από εδώ Θεια Νικολάκαινα… Έχω αρνάκι που στάζει γάλα. Έχω και γαλοπούλες σαν τις όμορφες κοπέλες. Για δες τα στήθια τους! Η κόρη σου δεν πιάνει μπάζα μπροστά τους. 

-Δεν είναι για τα δόντια σου η κόρη μου βρωμοχασάπαρε…

-Ούτε κι’ η γαλοπούλες μου για τα δικά σου. Άλλος κύριοι, άλλος!

Άλλά ιδού παρά πέρα κι η κλασική σκηνή πωλητού και αγοραστού ελάτου για το χριστουγεννιάτικο δένδρο.

-Πόσον το Έλατος ρωτά σοβαρός καθηγητής –ακολουθούμενος από καλαθοφόρον υπηρέτρια- χωρικό από τον Οζά περιάγοντα κλάδους ελάτων.

-Δυο εικοσάρικα. Πάρτο.

-Άαα Ακριβό! Έλαττον, έλαττον θα ήθελον να μοί το δώσεις 

-Έλατο σου δίνω χριστιανέ μου. Αρλούμπες μας λες!;

***

sitaras_for_23_dec_2021_photo_3

Να τώρα και μέσα στη Βαρβάκειο αγορά, στο Ιερό Τέμενος των τροφίμων εις το οποίον συλλειτουργείται, συνθλίβεται και συμπάσχει όλο το Αθηναϊκό κοινό, γινόμενο εις σάρκα μίαν.

-Ώωωωχ… Μα ευλογημένη μου μη με σπρώχνεις…

-Σιγά τον πολυέλαιο… απαντά με οργή μια γυναικεία φωνή!

-΄Ωωωχ τον κάλο μου, κύριε με πατήσατε…

-Απ’ εδώ κύριοι, απ’ εδώ. Εδώ ο διαγωνισμός των Καλλιστείων. Περάστε να θαυμάσετε τις καλλονές που έχουμε στην έκθεση… Εδώ είναι όλες οι Μίσσες του τριανταένα…

Είναι η φωνή του χασάπη παλλόμενη από ιερά συγκίνηση ενώ εκθέτει προς πώληση λαγούς φέροντας πετραχήλια στο μισογδαρμένο τομάρι τους, γαλοπούλες παρασημοφορημένες με όλων των εθνών τα παράσημα αξίας 85 δραχμές η οκά!

Οι ίδιες φωνές στο παραπέρα Μέγα πτηνοπωλείο ο «Ίκαρος» εις τα τσιγκέλια του οποίου φιγουράρουν σε ατελείωτες σειρές κρεμασμένα συρματένια καλάθια με αυγά ενώ στη μετώπη του μαγαζιού φεγγοβολούν εντυπωσιακά ηλεκτρικά λαμπιόνια.

Η ίδια τρομερά πάλη των τάξεων ήτοι της χήρας από τα Πετράλωνα, του συνταξιούχου από το Παγκράτι, της μοδιστρούλας από το Μεταξουργείο, του ηλεκτρολόγου από την Πλάκα, του παπά από την Βλασσαρού και των ξυπόλητων αντιπροσώπων της αυριανής γενιάς εμπρός από το μυροβόλο αλλαντοποιείο «Ο Βούρδουλας»!

sitaras_for_23_dec_2021_photo_4

Και ενώ η ετησία αυτή λειτουργία υπό τους ψυχρούς θόλους της Βασιλικής της Αγοράς εξακολουθεί μέχρι βαθειάς νυκτός, εις πάρα πέρα κεντρικό εδωδιμοπωλείο οικογένεια Παλαιοημερολογιτών ζητεί να προμηθευτει τα απαραίτητα νηστίσιμα για το σημερινό τραπέζι –η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα θα παρατεθεί μετά του χριστόψωμου στις 7 Ιανουαρίου του προσεχούς έτους. Τώρα ζητούν ελιές, ταραμά και πιπεριές ξιδάτες.

Η ζαχαρένια χιονιά έχει κατακλύσει τη πόλη από το ένα άκρο ως το άλλο. Στα μπακάλικα τα βούτυρα και τα γιαούρτια, τα σαλαμικά, τα τυριά, οι κουραμπιέδες έχουν αποτελέσει ορεινά συγκροτήματα Παρνασσού και Χελμού. 

Εις τα ζαχαροπλαστεία τα χριστόψωμα, τα σοκολατάκια, τα τσουρέκια, οι τούρτες και η πολυποίκιλος συνομοταξία των πτί-φούρ σχημάτισαν άλλα ορεινά συγκροτήματα για να οδηγούνται προς αυτά οι Αθηναίοι καταθέτοντες εις το ταμείο όλον τον χρυσόν των οικονομιών των. 

Τέλος τα μανάβικα με τους σωρούς από τα μήλα των Εσπερίδων και τα ανθισμένα κουνουπίδια του Ρέντη και της Κολοκυνθούς πανηγυρίζουν κι’ αυτά σημαιοστόλιστα το θαύμα για το χριστουγεννιάτικο νταραβέρι τους… 

Φεύγοντας από την αγορά, μια τελευταία εικόνα:
Μια πολυμελής ομάδα από μόρτηδες κάθε ηλικίας εισβάλει σε ένα μπακάλικο γεμάτο κόσμο, και ξεκινά τα κάλαντα με παραφωνία που δεν υποφέρεται!

Χριστός γεννάται σήμερον
-Φύγετε τώρα μωρέ. Τα είπαν άλλοι! Φύγετε δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε εδώ μέσα με τις φωνές σας!…

… και τα πιτσιρίκια αποχωρούντα:

Κι’ οι Ουρανοί αγάλλονται

Χαίρει η Κτίση όλη…
Διασκευή: Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς 
Για περισσότερα: https://minoas.gr/syggrafeas/sitaras-thomas/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button