ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιώργος Γεννηματάς: Ο πολιτικός που δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Βλέποντας την κατάρρευση συστημάτων υγείας σε πολλές προοδευμένες χώρες, η Ελλάδα όχι μόνο αντέχει αλλά δίνει και το παράδειγμα σε πολλές άλλες χώρες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποί του, δίνουν ένα τιτάνιο αγώνα με εντυπωσιακά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που δημιουργήθηκε από έναν προοδευτικό πολιτικό, που είχε το θάρρος να τα βάλει με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Γιώργος Γεννηματάς ως πολιτικός, άφησε ένα μεγάλο και πλούσιο έργο. Έκανε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις πολλές φορές «κόντρα» με την έως τότε επικρατούσα πολιτική αντίληψη.

Υπήρξε ο εμπνευστής του ΕΣΥ, ασκώντας δριμεία κριτική στους βιομηχάνους και τους τεχνοκράτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονταν τον χώρο της υγείας ως πεδίο κερδοφορίας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η σύγκρουση με την ελίτ με «φόντο» την Υγεία

Ως Υπουργός Υγείας υλοποίησε τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του Παρασκευάς Αυγερινός, ενώ έδωσε μεγάλες μάχες ώστε να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες περίθαλψης, να δημιουργηθούν κέντρα υγείας και να εκσυγχρονιστούν τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Γεννηματάς πίστευε στο Κράτος Πρόνοιας, προς όφελος του λαού και θεωρούσε την υγεία ως το υπέρτατο αγαθό στην οποία έπρεπε να έχουν πρόσβαση όλοι, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.

Ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός πίστευε με πάθος ότι η Υγεία δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια των τεχνοκρατών και να αποφασίζουν ερήμην της πολιτικής ηγεσίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία που έχει να ακούν οι πολιτικοί τη γνώμη των ειδικών. Στα σχέδια του για το ΕΣΥ και στις ομιλίες του πάντα τοποθετούσε τον λαό στην κορυφή πιστεύοντας ότι τίποτα δεν θα πρέπει να γίνεται αν δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν οι πολίτες. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Εικόνες στις 29 Σεπτεμβρίου του 1993, είχε αναφέρει:

«Αλίμονο αν αφήσουμε τους τεχνοκράτες να αποφασίζουν μόνοι τους, αλίμονο αν αποφασίζουμε εμείς οι πολιτικοί ερήμην των τεχνοκρατών, χωρίς τη γνώμη τους. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται όχι γνώμη και γνώση, μα επίγνωση, και να καταλάβουμε ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί, είτε με την πολιτική του γνώμη είτε με την τεχνική του γνώση, να αγνοήσει τους ανθρώπους που ονομάζουμε χρήστες, δηλαδή τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την υγεία μας…»

Μέσα από τα ιδιόγραφά του κείμενα, ο Γιώργος Γεννηματάς έθετε τη βάση για να γίνει πραγματικότητα το όραμά του για την υγεία. Όπως ανέφερε, το ΕΣΥ θα πρέπει να είναι ένα ζήτημα το οποίο θα ενώνει και όχι να διχάζει. Προσπαθούσε να πείσει για τη σημασία της παροχής καλύτερων υπηρεσιών υγείας στον τόπο, καθώς, όπως πίστευε, η εμπορευματοποίηση της υγείας ήταν καταστροφική. Επίσης, τόνιζε ότι η αντίληψη των εκφραστών της άρχουσας τάξης αγνοούσε και αδιαφορούσε για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο επέτρεπε, αλλά ευνοούσε την εμπορευματοποίηση της….

Το τέλος

Το 1992, ύστερα από ένα απλό κρυολόγημα που υπέστη, έκανε εξετάσεις και λίγο αργότερα, ανακοίνωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους ότι πάσχει από καρκίνο. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην Νέα Υόρκη, την ίδια στιγμή που η σύζυγός του έκανε θεραπεία για την ίδια ασθένεια.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Απριλίου του 1994. Ήταν μόλις 55 ετών. Έξι μήνες νωρίτερα είχε χάσει την σύζυγό του Κάκια Βέργου, με την οποία ήταν μαζί από τα φοιτητικά του χρόνια και απέκτησε δυο κόρες, την Φώφη, την νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και την Μαίρη. Πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν το όνομά του, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο το σημαντικό του έργο στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Related Articles

Back to top button