ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φαρουχρά Πάρσα: Η σοκαριστική ιστορία της πρώτης γυναίκας Υπουργού του Ιράν που εκτελέστηκε

Δεν φοβάμαι το θάνατο. Τι είναι ο θάνατος; Μια στιγμή και μόνο.” Τα τελευταία λόγια της Φαρουχρά Πάρσα (Farrokhroo Parsa), πρώτης γυναίκας υπουργού του Ιράν, που αρνήθηκε να φορέσει hijab και εκτελέστηκε γι αυτό στις 8 Μαΐου 1980.

Ο Farrokhroo Parsa ήταν Ιρανίδα γιατρός, εκπαιδευτικός και βουλευτής. Υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας του Ιράν κατά τη διάρκεια της περιόδου Pahlavi και ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός της ιρανικής κυβέρνησης.

Η Parsa γεννήθηκε το 1922 στο Qom του Ιράν. Η μητέρα της, η Fakhr’e Afagh Parsa, ήταν η συντάκτρια του γυναικείου περιοδικού Jahan’e Zan (Ο κόσμος των γυναικών) και ήταν αγωνίστρια για την ισότητα των φύλων και την εκπαίδευση των γυναικών. Οι απόψεις της οδήγησαν στην εξορία την οικογένεια της από την Τεχεράνη στο Qom και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην οικογένεια αργότερα επιτράπει η επιστροφή στην Τεχεράνη μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Hasan Mostowfi ol-Mamalek.
Η Parsa ενθαρρύνθηκε στην εκπαίδευσή της και πήρε πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Αμέσως μετά έγινε καθηγήτρια της βιολογίας στο γυμνάσιο της Jeanne d’Arc στην Τεχεράνη. Η Parsa μετά τις ώρες του σχολείου όπου έγινε και διευθύντρια, πήγαινε και δίσασκε στις γυναικείες φυλακές. Η όλη αυτή δράση της, την οδήγησε στην εκλογή της στο κοινοβούλιο το 1963, όπου ζήτησε από τον βασιλιά Μοχάμαντ Ρεζά Παχλάι να ψηφίσει για νόμους τις γυναίκες του Ιράν. Η Parsa ανέλαβε νομοθετικές πρωτοβουλιές για την τροποποίηση των υφιστάμενων νόμων σχετικά με τις γυναίκες και την οικογένεια.

Δύο χρόνια μετά, η Parsa έγινε Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και το 1968 έγινε Υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Amir-Abbas Hoveyda. Ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιράν ότι μια γυναίκα γινόταν Υπουργός.

Μετά την Ιρανική Επανάσταση το 1979, πολλά από τα δικαιώματα που είχε πέψει τόσο σκληρά, καταργήθηκαν και επανήλθανοι νόμοι της σαρία. Το hijab έγινε υποχρεωτικό σε δημόσιους χώρους, οι διαζευγμένοι πατέρες αναλάμβαναν αυτόματα την επιμέλεια των μεγαλύτερων παιδιών ενώ απαγορεύτικε στις γυναίκες να διορίζονται ως δικαστές.

Η Parsa μαζί με πολλούς άλλους, έλαβαν μέρος σε διαμαρτυρίες κατά των αλλαγών αυτών. Η Parsa όμως συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Επαναστατικό Δικαστήριο με επικεφαλής τον Ayatollah Khalkhali. Κατηγορήθηκε για μια σειρά κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης ιρανών γυναικών αθλητών να φορούν σορτς.

Από τη φυλακή, η Παρσα έγραψε στα παιδιά της: «Είμαι γιατρός, οπότε δεν φοβάμαι τον θάνατο. Ο θάνατος είναι μόνο μια στιγμή και όχι περισσότερο. Είμαι έτοιμος να δεχθώ το θάνατο με ανοιχτά χέρια παρά να ζήσω με ντροπή, αναγκάζοντάς την να καλύψω. Δεν πρόκειται να υποκύψω σε εκείνους που περιμένουν να εκφράσω τη λύπη μου για τα πενήντα χρόνια των προσπαθειών μου για ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν είμαι έτοιμος να φορέσω το τσαντόρ και να επιστρέψω στην ιστορία ».

Ο «δικαστής» Αγιατολάχ Χαλκάλι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πολιτική συμμετοχή των γυναικών ήταν ισοδύναμη με την… «πορνεία», για την οποία τελικά κατηγορήθηκε η Παρσά.

Στις 8η Μαΐου 1980 εκτελέστηκε με πυροβολισμούς.

Related Articles

Back to top button