ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (Βίντεο)

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γενοκτονία των Ποντίων και η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη που άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχθεί πολλούς από αυτούς θρηνεί και δεν ξεχνά. Στις 19 Μαϊου οι εκδηλώσεις για τη γενοκτονία κορυφώνονται με τη συγκέντρωση στο μνημείο της Πόντιας μάνας, στη μνήμη των 353.000 ψυχών που έφυγαν τότε ενώ οι Θεσσαλονικείς ζητούν διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

ADS

«Είναι γενοκτονία και είναι κρίμα να μην το αναγνωρίζουν αυτό. Εγώ το έχω ζήσει με τον παππού μου και τη γιαγιά μου, ενώ η μητέρα μου ακόμα μιλάει γι αυτό» δήλωσε στην κάμερα του Open μια απόγονος του Ποντιακού ελληνισμού. Κάθε ποντιακή οικογένεια στη Θεσσαλονίκη κρατά ζωντανές τις μνήμες που ζωντανεύουν κάθε φορά που το ημερολόγιο δείχνει 19 Μαϊου.

Η αναγνώριση από τις περισσότερες χώρες θα απαλύνει τις ανοιχτές πληγές καθώς οι Πόντιοι θεωρούν ότι πρόκειται για θεμελιώδες ζήτημα αποκατάστασης της ιστορίας μνήμης. Την ίδια ώρα δηλώνουν δυσαρεστημένοι επειδή το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν εξέδωσε ψήφισμα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.  

Σημειώνεται ότι το Open TV με καθημερινά του αφιερώματα από τις 19 Απριλίου μέχρι και τις 19 Μαϊου θα αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας. Οι εκδηλώσεις μνήμης στη Θεσσαλονίκη θα κορυφωθούν στις 19 Μαϊου με τη μεγάλη συγκέντρωση μπροστά στο μνημείο της πόντιας μάνας και πορεία προς το τουρκικό προξενείο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button