ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δημ. Κουτρούκης: Ο Ναυπάκτιος καταδότης που κατακρεουργήθηκε στην Πάτρα

Ιστορίες από την περίοδο της κατοχής των Γερμανών στην Δυτική Ελλάδα

Ο Δημ. Κουτρούκης ή Ελπιδοφόρος καταγόταν από τον Πλάτανο της Ναυπακτίας, υπήρξε δε προπολεμικά μέλος της πατραϊκής οργάνωσης της κομμουνιστικής νεολαίας, σύμφωνα τουλάχιστον με προφορικές μαρτυρίες.

Κατά τις ίδιες μαρτυρίες στα πρώτα χρόνια της κατοχής είχε κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τού επικεφαλής της κομμουνιστικής οργάνωσης της Πάτρας Βασ. Παπαδόπουλού, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί γραμματέας της κομματικής οργάνωσης βάσης της περιοχής Τζίνη και στη συνέχεια της συνοικίας του Παντοκράτορα.

Είχαν δε πραγματοποιηθεί αυτές οι κομματικές τοποθετήσεις του παρά το γεγονός τής ύπαρξης πολύ ισχυρών ενδείξεων, ότι ο Κουτρούκης είχε χρηματίσει κατά την διάρκεια της βασιλομεταξικής δικτατορίας καταδότης της Ασφάλειας και ότι είχε προδώσει μια μυστική εικοσαμελή αντιφασιστική οργάνωση, δημιουργημένη τότε στην αεροπορία και της οποίας μέλος υπήρξε και ο πατρινός σμηνίτης Ανδρ. Μουχτης.

Ο Κουτρούκης, που ήταν σύζυγος αγωνίστριας από δημοκρατική οικογένεια και της οποίας ο αδελφός είχε εκτελεσθεί από τους γερμανούς για την αντιστασιακή τον δράση, εξασφάλισε πολύ γρήγορα επαφή με τους βρετανούς πράκτορες της Πάτρας, επικεφαλής των οποίων είχε τοποθετηθεί ο άγγλος αξιωματικός Σαφτ ή Σοφιανός αλλά και με γκεσταπίτες.

Τελικά καθαιρέθηκε από την κομματική του θέση και διαγράφηκε απο το κόμμα, η δε τοπική κομμουνιστική οργάνωση πήρε την απόφαση να τον εξολοθρεύσει.

Ο Κοντρούκης πέρασε τότε ανοιχτά στην προδοσία, σνγκρότησε μια ολιγάριθμη φασιστική συμμορία και άρχισε να συνεργάζεται σε συλλήψεις πατριωτών με τα Ες Ες και την Γκεσταπο. Οταν όμως μια ομάδα της Ες Ντε του Βάλτερ Μπλουμε, που αποτελούσε συνδυασμό της γερμανικής κρατικής μυστικής αστυνομίας και της εσεσίδικης υπηρεσίας πληροφοριών, κατέβηκε απο την Αθήνα στην Πάτρα και συνέλαβε τον Τάκη Φλούδα, τον καπετάν Γιάννο και ορισμένους άλλούς πράκτορες της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής, όλοι υποπτεύθηκαν ως καταδότη τον Δημ. Κουτρούκη και ο Σαφτ διέταξε την άμεση θανάτωσή του.

Εξοντώθηκε με λογχισμούς κάποια νύχτα από ανθρώπους της Ειδικής Ασφάλειας της Πάτρας έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, στον Μαρούδα, και το πτώμα του, κατακρεουργημενο, πετάχτηκε σε μια μικρή χαράδρα, κάτω από το μαραγκοπούλειο νοσοκομείο.

Related Articles

Back to top button
Close
Close