ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Χριστούγεννα στην Αθήνα το 1960: Ρετρό εικόνες μιας άλλης εποχής

Αθήνα τη δεκαετία του ’60. Ρετρό εικόνες μιας άλλης εποχής, πιο αθώας, πιο ρομαντικής, αλλά με την ατμόσφαιρα εξίσου γιορτινή, στην Αθήνα

Τα Χριστούγεννα στην πόλη είναι απλωμένα καλάθια πλανόδιων από την Αιόλου ως την Αθηνάς και από το Μοναστηράκι ως τα Χαυτεία. Είναι πινακίδες από νέον στους δρόμους και αυτοκίνητα να γεμίζουν τους δρόμους της Σταδίου.


Οι λαχειοπώληδες να εργάζονται νυχθημερόν διαλαλώντας την πραμάτεια τους, το πρωτοχρονιάτικο Κρατικό Λαχείο έξω από το θρυλικό μαγαζί του Μπακάκου στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Η Χριστουγεννιάτικη Αθήνα αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.


Χαυτεία, Αφοί Λαμπρόπουλοι. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι στολισμένοι με φανταχτερά λαμπιόνια και οι Αθηναίοι κατακλύζουν το κέντρο για να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια…. 
Τα παιδιά ακόμη και των μεγαλύτερων τάξεων, είναι στους δρόμους και τραγουδούν τα κάλαντα…. 

Οι δρόμοι μοσχομύριζαν με τα παραδοσιακά γλυκά

Ένα από τα γνωστότερα γλυκά που φτιάχνουν οι νοικοκυρές την περίοδο των γιορτών είναι οι κουραμπιέδες. Παλαιότερα το παραδοσιακό γλύκισμα με την άχνη κόστιζε στους νοικοκυραίους 80 δραχμές η οκά.

Από τη Βαρβάκειο και το Λαμπρόπουλο μέχρι το Μινιόν και το Δραγώνα η παλιά Αθήνα είχε λάμψη, ωραίες μυρωδιές και ζεστασιά.

Τα νυχτερινά κέντρα είναι στο επίκεντρο της διασκέδασης, το βράδυ των Χριστουγέννων. Τα «Δειλινά» με τη Βίκυ Μοσχολιού, το «Παλατάκι» με τον Γιώργο Ζαμπέτα και η «Σπηλιά του Παρασκευά» με τον Μανώλη Χιώτη και τη Μαίρη Λίντα είναι μόνο μερικές από τις επιλογές…. 

Τα κεντρικά ξενοδοχεία οργανώνουν μουσικές βραδιές και είναι έτοιμα να υποδεχτούν την αριστοκρατία της εποχής. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος και οι κυρίες  του παλατιού. «Μεγάλη Βρεταννία», 1964… 
Οι ταβέρνες της Πλάκας είναι ασφυκτικά γεμάτες. Κούκα, Γρηγόρης Σιμιτζής και Γιάννης Βογιατζής στο «Κάστρο» … 
Και για τους θεατρόφιλους η Τζένη Καρέζη και ο Ανδρέας Μπάρκουλης είναι στις επάλξεις και τους περιμένουν να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα στο θέατρο «Κεντρικόν»…. 

Related Articles

Back to top button