ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Άρθρο του BBC για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα

Αναδημοσίευση και μετάφραση από το npress.gr, του άρθρου από το bbcnews για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα

Στον κήπο της, στη βόρεια Αθήνα, η τετράχρονη Νιόβη παίζει με τη φαντασία της, πουλώντας γλυκά από το φανταστικό της μαγαζί.
Για τις δύο μαμάδες της, τη Χριστίνα Λεϊμονή και τη Βικτώρια Καλφάκη, το όνειρό τους μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Η Βουλή θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη. Αντιμετωπίζοντας διαφωνίες από μέλη του δικού του κεντροδεξιού κόμματος, θα πρέπει να στηριχθεί στην υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης για να το περάσει.
Η Χριστίνα και η Βικτώρια θα είναι εκεί μέσα στην αίθουσα, θέλοντας να το περάσει. Πριν από δύο χρόνια, επέστρεψαν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχαν μετακομίσει για δουλειά – και για να ζήσουν ελεύθερα τη σχέση τους.
Παντρεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Νιόβη γεννήθηκε εκεί. Αν ο νόμος περάσει, σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το γάμο τους με βάση το ελληνικό δίκαιο.

‘Δεν έχω λόγο’


Μετά τη γέννηση της Niovi στο Λονδίνο, προσπάθησαν να την εγγράψουν στην ελληνική πρεσβεία, αλλά τους απέρριψαν. “Το σχόλιο ήταν: “Έπρεπε να το είχατε σκεφτεί πριν τη γεννήσετε””, θυμάται η Χριστίνα.
“Ήταν απαίσιο, έκλαιγα μέσα στο αυτοκίνητο για 45 λεπτά, δεν μπορούσα να σταματήσω – φέρνει ακόμα άσχημες αναμνήσεις”, λέει η Βικτώρια, πλημμυρισμένη από δάκρυα. “Είναι σαν να σε απορρίπτει η πατρίδα σου”.
Χωρίς νομική αναγνώριση του γάμου τους στην Ελλάδα, μόνο η Βικτώρια, η οποία γέννησε τη Νιόβη, είναι αποδεκτή ως μητέρα της, παρόλο που το ωάριο ήταν από τη Χριστίνα.

Στο σχολείο, δεν έχει κανένα λόγο για τις αποφάσεις και όταν η Νιόβι εισήχθη στο νοσοκομείο, η Χριστίνα δεν μπορούσε να μπει στο δωμάτιό της.
“Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αν συμβεί κάτι πραγματικά κακό στη Βικτώρια και πεθάνει, το παιδί μας θα πάει αμέσως στις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες στη συνέχεια θα δουν αν κάποιος από τους συγγενείς της Βικτώριας θέλει να την υιοθετήσει”, λέει.
“Αν δεν το κάνουν, μπαίνει σε ίδρυμα. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο. Έτσι, το παιδί δεν θα χάσει μόνο τη μία μητέρα, θα χάσει και τις δύο μας”.
Η αντίθεση της Εκκλησίας
Δεκαπέντε από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Επιτρέπεται σε 35 χώρες παγκοσμίως.
Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές της κυρίως λόγω της αντίθεσης της ισχυρής εκκλησίας της. Αν ο νόμος περάσει αυτή την εβδομάδα, θα γίνει η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία και η πρώτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ισότητα στο γάμο.
Τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα μπορούν επίσης να υιοθετούν νόμιμα παιδιά, αλλά όχι να αποκτούν μωρό μέσω παρένθετης μητέρας – μια προσφυγή που είναι νόμιμη εδώ μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν ιατρική ανάγκη για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
“Η Ελλάδα γεωγραφικά βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, αλλά πολιτισμικά και πολιτικά ανήκει στη Δύση”, λέει ο Άλεξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και μέλος της επιτροπής που συνέταξε το νομοσχέδιο για το γάμο.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσφατα καταιγιστικά επανεξελέγη, αντιμετωπίζει μια αδύναμη αντιπολίτευση που του έχει αφήσει το περιθώριο να πατήσει στα πολιτικά της χωράφια χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δική του θέση.
Ο κ. Πατέλης λέει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των πεποιθήσεων του πρωθυπουργού: “Συχνά πιστεύεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα είναι αρμοδιότητα των κομμάτων της Αριστεράς. Αυτό προέρχεται από ένα κεντροδεξιό κόμμα – και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ισότητα βάσει νόμου και τα ατομικά δικαιώματα είναι επίσης η ιδεολογία της δεξιάς”.
Αλλά η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη. Πρόσφατη δημοσκόπηση για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα έδειξε ότι το 55% τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και μια ακόμη μικρότερη πλειοψηφία υποστηρίζει την υιοθεσία.
Έως και 50 από τους 158 βουλευτές του κ. Μητσοτάκη αναμένεται είτε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είτε να είναι βολικά απόντες από την αίθουσα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αποφύγουν την ψηφοφορία.
Μια επιστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος που αντιτίθεται στην κίνηση αυτή διαβάστηκε στην πρωινή λειτουργία σε όλη τη χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα, καταδικάζοντας αυτό που, όπως έλεγε, “θα προωθήσει την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας… και θα θέσει τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών”.

Η Κυριακή Χαντζάρα, 38 ετών, βρίσκεται στη διαμαρτυρία μαζί με την αδελφή της, η οποία περιμένει το δέκατο παιδί της.
“Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι δεν μπορούν να δώσουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά γιατί θεωρούμε ότι η ύπαρξη ενός γυναικείου και ενός ανδρικού παραδείγματος είναι ζωτικής σημασίας για αυτά. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε παιδί να έχει πατέρα και μητέρα”, λέει η ίδια.
Πίσω στη βόρεια Αθήνα, η τετράχρονη Niovi εξασκεί τα αγγλικά της με παιδικά τραγούδια. Οι μαμάδες της βοηθούν καθώς διαβάζει το “Hickory Dickory Dock, the mouse ran up the clock…”.
Καθώς ο χρόνος τρέχει προς την ψηφοφορία στη Βουλή, οι γυναίκες λένε ότι ο ενθουσιασμός τους αυξάνεται. “Είμαι απίστευτα χαρούμενη γι’ αυτό”, λέει η Χριστίνα.
“Είναι η αρχή της αποδοχής της διαφορετικότητας γενικά ως χώρα και της αποδοχής ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα. Και για εμάς θα σημαίνει πραγματικότητα, γιατί είμαι η μητέρα της Niovi και αυτό θα πρέπει να υποστηρίζεται από το νόμο. Η νομοθεσία θα φέρει την αλήθεια στην πραγματικότητα”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button