ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία πλοίο των Βίκινγκς σε νεκροταφείο

Ένα πλοίο των Βίκινγκς ανακάλυψαν τυχαία, κάτω από ένα παλιό νεκροταφείο, σε νησί της Νορβηγίας,αρχαιολόγοι.

Ομάδα επιστημόνων εντόπισε ό,τι απέμεινε από το ξύλινο πλοίο, δίπλα σε μία παλιά, πέτρινη εκκλησία με τη βοήθεια ενός γεω-ραντάρ υψηλής ανάλυσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Ερευνών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NIKU), το πλοίο έχει μήκος περίπου 13 μέτρων και εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 1.000 ετών.

Οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη χωρίς να κάνουν ούτε μισή τομή στο έδαφος, με τη βοήθεια του γεωραντάρ (GPR), που σαρώνει το υπέδαφος, στέλνοντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα κάτω από την επιφάνεια. Το σύστημα αποτυπώνει την εικόνα της επιστροφής αυτών των κυμάτων, που αλλάζουν πυκνότητα και ένταση ανάλογα με τα εμπόδια που βρίσκουν στο διάβα τους, θαμμένα στο χώμα. Σε αυτή την περίπτωση, χτύπησαν πάνω στο πλοίο.

Το ανακάλυψαν στην τύχη

Το πλοίο λίγο έλειψε να μην ανακαλυφθεί ποτέ, καθώς η ομάδα των ερευνητών είχε τελειώσει με τις σαρώσεις πριν περάσει πάνω από το νεκροταφείο, αλλά τελικά ενεργοποίησαν το ραντάρ στο σημείο επειδή, όπως λένε, «είχαν ελεύθερο χρόνο»: «Είχαμε ολοκληρώσει τις συμφωνημένες έρευνες, αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα γρήγορο σκανάρισμα πάνω από ακόμα ένα χωράφι», λέει ο αρχαιολόγος Μάνουελ Γκάμπλερ. «Αποδείχτηκε καλή απόφαση».

Related Articles

Back to top button