ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

80 χρόνια από την έναρξη της γαλλικής αντίστασης κατά του ναζισμού

Του Ευτύχη Βαρδουλάκη

“Ο,τι και να συμβεί, η φλόγα της γαλλικής αντίστασης δεν πρέπει να σβήσει και δεν θα σβήσει”.


80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το “Διάγγελμα της 18ης Ιουνίου” 1940 με το οποίο ο στρατηγός Ντε Γκωλ δεν κήρυξε απλώς την έναρξη της γαλλικής αντίστασης κατά του ναζισμού, αλλά έσωσε την τιμή ενός έθνους.


Τρεις μέρες νωρίτερα, το Παρίσι είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς. Ο Χίτλερ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ζήτησε η συμφωνία παράδοσης να υπογραφεί στο ίδιο βαγόνι που είχε υπογραφεί η συνθήκη παράδοσης της Γερμανίας στον Α’ ΠΠ. Ήταν χωρίς αμφιβολία η κορυφαία στιγμή της διαδρομής του. Η Γαλλία διαμελιστηκε στον κατεχόμενο από τους γερμανούς Βορρά και τη Γαλλία του Βισύ, με επικεφαλής τον στρατάρχη Πεταίν.


Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ, ένας από τους κορυφαίους επιτελικούς στρατιωτικούς της Γαλλίας, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια προειδοποιούσε για την επικίνδυνη στασιμότητα των γαλλικών ενόπλων δυναμεων, διέφυγε στο Λονδίνο και μέσα από τη συχνότητα του BBC, κατήγγειλε τη συνθηκολόγηση και έκανε κάλεσμα σε όλους τους Γάλλους να έρθουν σε επαφή μαζί του και να συνεχίζουν τον πόλεμο κατά των Ναζί. Την παραμονή μάλιστα του διαγγέλματος είχε έναν τρικούβερτο καυγά με τον Τσώρτσιλ με τον οποίο ποτέ δεν απέκτησε καλή προσωπική χημεία.

Οι “Ελεύθεροι Γάλλοι”, το κίνημα του Ντε Γκωλ, συμμετείχαν σε πολλές μάχες του Β’ΠΠ, κυρίως στη Β. Αφρική και στην απόβαση της Νορμανδίας. Η συμβολή τους στον πόλεμο ήταν μικρή. Χάρη σε αυτούς, όμως, και χάρη στη σθεναρή στάση και την προσωπικότητα του Ντε Γκωλ, επέτρεψαν στη στρατιωτικά συντετριμένη Γαλλία να καθίσει μεταπολεμικά στο τραπέζι των νικητών, να αποσπάσουν σημαντικά πολιτικά και διπλωματικά οφέλη και κυρίως να αποτελέσουν το συλλογικό παράσημο περηφάνειας ενός ολόκληρου λαού.

Related Articles

Back to top button