ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

51χρονη στις ΗΠΑ κυοφορεί την εγγονή της

Μία 51χρονη γυναίκα από τις ΗΠΑ αποφάσισε να κυοφορήσει την εγγονή της, βοηθώντας την κόρη της να αποκτήσει παιδί, με το να γίνει η ίδια παρένθετη μητέρα. 

Μετά από χρόνια αμέτρητων αποτυχημένων προσπαθειών με εξωσωματική γονιμοποίηση, χειρουργεία και διαδοχικές αποβολές, η Μπριάνα Λόκγουντ πληροφορήθηκε πριν μερικούς μήνες από τους γιατρούς της ότι δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να εγκυμονήσει με ασφάλεια ένα παιδί.

Η παρένθετη μητρότητα εφαρμόζεται σε γυναίκες που είτε δεν έχουν μήτρα, είτε η μήτρα τους έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, αλλά έχουν διατηρήσει τις ωοθήκες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται μια τρίτη γυναίκα, στη μήτρα της οποίας τοποθετείται το ή τα έμβρυα που έχουν προκύψει από το γονιμοποιημένο ωάριο της άλλης γυναίκας.

Η Μπριάνα ξεκίνησε τις προσπάθειες το 2016, λίγο μετά τον γάμο της με τον σύζυγό της Άαρον. Μετά από έναν χρόνο αποτυχημένων προσπαθειών για φυσιολογική σύλληψη, το ζευγάρι απευθύνθηκε στον ειδικό γονιμότητας Μπράιαν Κάπλαν, του Κέντρου Γονιμότητας του Ιλινόι. 

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Λοκγουντ έκανε 476 ενέσεις, υποβλήθηκε σε 8 εξωσωματικές, έκανε εφτά χειρουργεία και είχε δύο αποβολές και μία εξωμήτρια κύηση. Ο Κάπλαν τους ενημέρωσε πως ήταν μάταιο να συνεχίσουν να προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο και τους πρότεινε να αναζητήσουν μια παρένθετη μητέρα στο συγγενικό τους περιβάλλον, καθώς η διαδικασία με κάποια άγνωστη σε αυτούς γυναίκα μέσω πρακτορείων θα κόστιζε στο ζευγάρι ακόμα και 100.000 δολάρια – χρήματα που δεν διέθετε η ειδική στοματικής υγιεινής.

Η 51χρονη μητέρα της, Τζούλι Λόβινγκ, προσφέρθηκε αμέσως, καθώς το αθλητικό παρελθόν της, της είχε εξασφαλίσει άριστη σωματική κατάσταση και υγεία, όμως η 29χρονη Λόκγουντ δεν ήθελε να υποβάλει την μητέρα της σε αυτή την διαδικασία. «Άρχισα να της μιλώ για αυτό», θυμάται η μέλλουσα γιαγιά. «Η Μπριάνα δεν συμφωνούσε και νόμιζε ότι παραλογιζόμουν αλλά συνέχισα να το επιδιώκω. Έχω τρέξει 19 μαραθωνίους και έχω κάνει πολλές φορές τρίαθλο. Ένιωθα ότι μπορούσα να το κάνω και είχα πολύ εύκολες γέννες και με τα δύο παιδιά μου».

Αν και όχι 100% πεπεισμένη, η Μπριάνα δέχθηκε να κάνει η μητέρα της κάποιες προκαταρκτικές εξετάσεις. Ο Κάπλαν είχε σκεφτεί την πιθανότητα εξ αρχής, αλλά η Λόβινγκ έπρεπε να περάσει από εξονυχιστικές εξετάσεις και πέντε ειδικούς – τον ίδιο, έναν μαιευτήρα, ένα δεύτερο γυναικολόγο, τον οικογενειακό της γιατρό και έναν ψυχολόγο. Προς έκπληξη όλων, όλες οι εξετάσεις βγήκαν θετικές χωρίς το παραμικρό ίχνος αμφιβολίας. «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν πως αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο ούτε μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν την μητέρα τους», εξηγεί ο Κάπλαν κάνοντας λόγο για μία «μοναδική» συγκυρία. 

Η επέμβαση έγινε στον Φεβρουάριο και, μόλις μία εβδομάδα πριν το γενικό lockdown στη χώρα, οι γιατροί διαβεβαίωσαν την οικογένεια πως είχαν μπροστά τους μία επιτυχημένη αρχή εγκυμοσύνης. Η πανευτυχής μητέρα και σύντομα γιαγιά είναι ήδη στον τέταρτο μήνα και το μωρό αναμένεται να έρθει στον κόσμο στα μέσα Νοεμβρίου. 

«Ακόμα και μετά το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, δεν μπορούσαμε να χοροπηδήξουμε από την χαρά μας, επειδή είχαμε τόσες απώλειες και τόσα τραύματα», θυμάται η Λόκγουντ. «Τώρα που είμαστε στα μισά, αρχίζουμε να ενθουσιαζόμαστε, να ψωνίζουμε και να σχεδιάζουμε». 

Την Τρίτη, η Λόκγουντ ανακοίνωσε στο διαδικτυακό ημερολόγιο που τηρεί στο Instagram πως έμαθαν το φύλο του παιδιού και περιμένουν κορίτσι. Η μέλλουσα μαμά, ανυπομονεί να δει την κόρη της να μεγαλώνει για να εξηγήσει πόσο πολύ προσπάθησαν για να την φέρουν στη ζωή. «Θα είμαστε εντελώς ανοικτοί από πολύ μικρή ηλικία και μόλις νιώσουμε ότι είναι έτοιμη να καταλάβει θα της πούμε απλά την αλήθεια». Με πολλή αγάπη και λίγη επιστήμη

Με πληροφορίες από Washington Post και People ligo.gr

Related Articles

Back to top button