ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

5 ιατρικά αναλώσιμα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων

Τα ιατρικά αναλώσιμα με τη βοήθεια της τεχνολογίας έφεραν στους ηλικιωμένους, κάτι που πραγματικά επιθυμούν: Την αυτονομία τους. Ένα πράγμα που “ρίχνει” ψυχολογικά κάθε άνθρωπο, είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε ασθενή, είναι η εξάρτηση από άλλους. 

Έτσι με την πρόοδο της τεχνολογίας στον κλάδο των ιατρικών αναλώσιμων μπορεί καθένας να κρατά την εξέλιξη της υγείας του στα χέρια του. Παρακάτω θα δούμε μερικά πολύτιμα εργαλεία, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και με τα οποία διατηρούν την ανεξαρτησία τους.

1. Ρομπότ με διαίσθηση

Μια εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2016, πρόσφερε στους ηλικιωμένους έναν σύμμαχο κατά της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης, που προαναφέραμε. Τα δύο τελευταία μάλιστα επιβαρύνουν και τη συνολική έκβαση της υγείας τους. Επινόησαν λοιπόν ένα ρομπότ, ο εμπνευστής του οποίου το αποκαλεί “σύντροφο για χαρούμενα γηρατειά”.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, που ξέρει να… πιάνει την κουβέντα. Μπορεί για παράδειγμα να ελέγξει τα προγνωστικά του καιρού βάσει των αναρτημένων στο διαδίκτυο προβλέψεων. Τότε αποφασίζει αν ο καιρός είναι ευχάριστος και ρωτά τον ηλικιωμένο, αν θα ήθελε να βγει μια βόλτα.

Επίσης ξεκινά συζητήσεις με μέλη της οικογένειας, τα στοιχεία επικοινωνίας των οποίων έχει περάσει κάποιος φροντιστής μέσα. Έτσι τα παιδιά μπορεί να στέλνουν εικόνες στους γονείς τους και να προβάλλονται σε μια οθόνη, να βάζουν υπενθυμίσεις για φάρμακα και λοιπά.

2. Φορέσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα 

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που φοριούνται αποτέλεσαν ζωτική λύση για τους ηλικιωμένους, αφού έχουν την αυτονομία στο… χέρι τους. Οι σημερινοί ηλικιωμένοι είναι πιο εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι μια γιαγιά 75 χρονών, πλέον μπορεί να μη χρησιμοποιεί το τηλέφωνο για κλήσεις, αλλά ένα smartwatch.

Μάλιστα καθώς τα έξυπνα ρολόγια έχουν πληθώρα εφαρμογών, μπορεί το παιδί ή ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου να τις αξιοποιήσει στο έπακρο. Μετρήσεις παλμών, υπενθυμίσεις για λήψη φαρμάκων, αισθητήρας πτώσης για να επεμβαίνει άμεσα κάποιος συγγενής και πολλές ακόμη δυνατότητες.

Μπορεί για παράδειγμα να διαθέτει μετρητή βημάτων για να παρακολουθεί την πορεία της ευεξίας του. Με τις αμέτρητες εφαρμογές των φορέσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων αναβαθμίζεται δραστικά. Το ίδιο και η αυτονομία του!

3. Εικονική πραγματικότητα: Μπαίνοντας στη θέση των άλλων  

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας μπορεί κάποιος φροντιστής να μπει στη θέση ενός ατόμου, πχ με Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Έτσι κατανοεί τι ζει, τι βλέπει, τι αισθάνεται ένας άνθρωπος, που πάσχει από τις νόσους αυτές. Αυτός δεν είναι άλλωστε ο τρόπος να βελτιώσει κανείς την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, αλλά και κάθε ασθενούς; Μόνο όταν βλέπουμε τα πράγματα από τη σκοπιά του άλλου μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να κατανοήσουμε πραγματικά τι χρειάζεται.

4. Παραφαρμακευτικά προϊόντα για πρόληψη και τόνωση

Μπορεί τα παραφαρμακευτικά προϊόντα να μην εστιάζουν ακριβώς στη θεραπεία, είναι όμως απαραίτητα σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και τόνωσης του οργανισμού. Σε αυτά περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Όλα τους έχουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία της υγείας και την ενίσχυση της ευεξίας.

Η ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, που προκύπτει από την υπερβολική επεξεργασία και το μαγείρεμα των τροφίμων, στερεί πολύτιμα στοιχεία από τον οργανισμό. Με ιχνοστοιχεία, που προστατεύουν το ανοσοποιητικό, όπως ο ψευδάργυρος ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημά μας για να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του χειμώνα.

Ταυτόχρονα τα περιβόητα Ω-3 λιπαρά, όχι μόνο ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και μειώνουν τις φλεγμονές. Όλα αυτά στο σύνολό τους ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

5. Παιχνίδια για όλους

Χαρά για όλους είναι το σύνθημα της εταιρείας, που έχει δημιουργήσει παιχνίδια για όλους. Κι εύλογα θα σκεφτεί κανείς ως καλή ιδέα τα παιχνίδια για μεγάλους. Ωστόσο ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι, που θα ανταποκρίνονται στο χάδι του κυρίου τους σαν πραγματικά, χωρίς να χρειάζονται όλη τη φροντίδα, που θέλουν τα πραγματικά, μοιάζει ιδανικό. 

Με άλλα λόγια η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων γνωρίζει σημαντική αναβάθμιση και λόγω συντροφιάς και λόγω της παιγνιώδους φύσης ενός χαριτωμένου κατοικιδίου.

Η τεχνολογία στη διάθεση του ανθρώπου

Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων

Οι νέες συσκευές που αξιοποιούν την εικονική πραγματικότητα, οι διαγνωστικές συσκευές πρόληψης, όπως τα τεστ covidη τεχνητή νοημοσύνη και τα φορέσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα βοηθούν τους ηλικιωμένους να ζουν καλύτερα, ευτυχέστεροι και πιο αυτόνομοι. 

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, θέλει να ζει ανεξάρτητα και να γερνά όμορφα. Σε αυτόν τον στόχο η τεχνολογία μπορεί να φανεί ο καταλύτης, που βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. 

Image by Freepik

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button