ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

1η Σεπτεμβρίου 1939, οι Γερμανοί εισβάλουν στην Πολωνία

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, μόλις μία εβδομάδα μετά την υπογραφή του συμφώνου μη επίθεσης ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση, πάνω από 1 εκατομμύριο Γερμανοί στρατιώτες μαζί με 50.000 Σλοβάκους, εισέβαλαν στην Πολωνία.

 

 

Ήταν η αρχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Δύο εβδομάδες αργότερα, μισό εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν στην Πολωνία από ανατολικά. Ο φαινομενικός σκοπός της απρόκλητης επίθεσης της Γερμανίας, όπως δήλωσε δημοσίως ο Χίτλερ και άλλοι αξιωματούχοι των Ναζί, ήταν ο έλεγχος ενός εδάφους που κρινόταν απαραίτητο για την επέκταση και την επιβίωση του Ράιχ. …

Κατεστραμμένη γέφυρα κοντά στο Σόχατσεφ. Δύο γυναίκες βλέπουν...  Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-isvoli-ton-nazi-stin-polonia-ke-i-enarxi-tou-v%CE%84-pagk-polemou-i-poloni-pou-proorizontan-gia-sklavi-tis-nea-taxis-antexan-19-imeres/
Κατεστραμμένη γέφυρα κοντά στο Σόχατσεφ. Δύο γυναίκες βλέπουν…

Όπως αποδείχτηκε, ο Χίτλερ δεν είχε καμία πρόθεση να εξαντλήσει την επιθετικότητά του στα σύνορα της Πολωνίας και η επίθεση εναντίον της σηματοδοτούσε την έναρξη ενός πολέμους εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.

Η εισβολή, κατά την οποία τα γερμανικά στρατεύματα δεν έδειξαν καμία διάκριση ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους αμάχους, διήρκεσε ένα μήνα….

Καμένο γερμανικό τανκ στη Βαρσοβία...
Καμένο γερμανικό τανκ στη Βαρσοβία…

Η ξηρασία ευνοούσε την ανάπτυξη των μηχανοκίνητων στρατιών του Χίτλερ που είχαν απέναντί τους έναν απαρχαιωμένο στρατό με εξοπλισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ιππήλατο πυροβολικό και περίπου 100 παλιά άρματα. Απέναντί τους, τα πάντσερ και η Λουτβάφε, που από πλευράς μαχητικής ισχύος, έπιασαν στην κυριολεξία τους Πολωνούς στον ύπνο και σφυροκοπούσαν ανηλεώς τις αμυντικές τους θέσεις. Συνολικά 36 μεραρχίες των Ναζί συμμετείχαν στην επίθεση που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από βορρά και νότο.

Η στρατιωτική διοίκηση περίμενε μεν γερμανική επίθεση, αλλά αργότερα, καθώς υπολόγιζε με δεδομένα του 1914. Αντί για πολυήμερες προετοιμασίες και αψιμαχίες στη μεθόριο, οι γερμανικές στρατιές εισέβαλαν στο πολωνικό έδαφος σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων μέσα σε 36 ώρες! Ήταν ο περίφημος κεραυνοβόλος πόλεμος.

Έντρομοι οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τις εστίες τους κακήν κακώς….

Η ξηρασία ευνοούσε την ανάπτυξη των μηχανοκίνητων στρατιών του Χίτλερ που είχαν απέναντί τους έναν απαρχαιωμένο στρατό με εξοπλισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ιππήλατο πυροβολικό και περίπου 100 παλιά άρματα. Απέναντί τους, τα πάντσερ και η Λουτβάφε, που από πλευράς μαχητικής ισχύος, έπιασαν στην κυριολεξία τους Πολωνούς στον ύπνο και σφυροκοπούσαν ανηλεώς τις αμυντικές τους θέσεις. Συνολικά 36 μεραρχίες των Ναζί συμμετείχαν στην επίθεση που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από βορρά και νότο. Η στρατιωτική διοίκηση περίμενε μεν γερμανική επίθεση, αλλά αργότερα, καθώς υπολόγιζε με δεδομένα του 1914. Αντί για πολυήμερες προετοιμασίες και αψιμαχίες στη μεθόριο, οι γερμανικές στρατιές εισέβαλαν στο πολωνικό έδαφος σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων μέσα σε 36 ώρες! Ήταν ο περίφημος κεραυνοβόλος πόλεμος. Έντρομοι οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τις εστίες τους κακήν κακώς....
Πολωνοί στρατιώτες αιχμάλωτοι πολέμου…

Ο Χίτλερ είχε προγραμματίσει την επίθεση για τις 25 Αυγούστου αλλά την ακύρωσε γιατί επεδίωκε να εξασφαλίσει ότι δεν θα αντιδράσει η Αγγλία. Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Αγγλία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία. Ωστόσο, στις 7 Σεπτεμβρίου που υπήρξε η πρώτη στρατιωτική αντίδραση από τη Γαλλία με την είσοδο στρατευμάτων της σε γερμανικό έδαφος, η πολωνική αντίσταση είχε ήδη καταρρεύσει.

Η 3η στρατιά καταλάμβανε τη Βαρσοβία και η 4η προχωρούσε κατά μήκος του Βιστούλα ως το Τορν. Μια ύστατη απόπειρα των πολωνικών στρατευμάτων στο Πόζναν να αντεπιτεθούν απέτυχε παταγωδώς, καθώς εγκλωβίστηκαν από τα μηχανοκίνητα σώματα στρατού των Γερμανών και 19 μεραρχίες αιχμαλωτίστηκαν.

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Μόσχα δηλώνει πως η Πολωνική Δημοκρατία έπαψε να υπάρχει και κατά συνέπεια, η Σοβιετική Ένωση προβαίνει στην κατάληψη των εδαφών που αναγνωριζόταν ως σφαίρα δικής της επιρροής στη συμφωνία με το Ράιχ….

Ο Χίτλερ είχε προγραμματίσει την επίθεση για τις 25 Αυγούστου αλλά την ακύρωσε γιατί επεδίωκε να εξασφαλίσει ότι δεν θα αντιδράσει η Αγγλία. Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Αγγλία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία. Ωστόσο, στις 7 Σεπτεμβρίου που υπήρξε η πρώτη στρατιωτική αντίδραση από τη Γαλλία με την είσοδο στρατευμάτων της σε γερμανικό έδαφος, η πολωνική αντίσταση είχε ήδη καταρρεύσει. Η 3η στρατιά καταλάμβανε τη Βαρσοβία και η 4η προχωρούσε κατά μήκος του Βιστούλα ως το Τορν. Μια ύστατη απόπειρα των πολωνικών στρατευμάτων στο Πόζναν να αντεπιτεθούν απέτυχε παταγωδώς, καθώς εγκλωβίστηκαν από τα μηχανοκίνητα σώματα στρατού των Γερμανών και 19 μεραρχίες αιχμαλωτίστηκαν. Στις 17 Σεπτεμβρίου η Μόσχα δηλώνει πως η Πολωνική Δημοκρατία έπαψε να υπάρχει και κατά συνέπεια, η Σοβιετική Ένωση προβαίνει στην κατάληψη των εδαφών που αναγνωριζόταν ως σφαίρα δικής της επιρροής στη συμφωνία με το Ράιχ....
Οι κάτοικοι στη Βαρσοβία έθαβαν τους νεκρούς τους στους δρόμους και τα πάρκα…

Η Βαρσοβία μετατρέπεται σε φρούριο που θα υποκύψει στις 27 Σεπτεμβρίου μετά από αδιάκοπους βομβαρδισμούς τεσσάρων ημερών. Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δύο τεράστιες ένοπλες δυνάμεις, ο πολωνικός στρατός και η Πολεμική Αεροπορία πολέμησαν γενναία, σε αντίθεση με το μύθο που λέει ότι οι Πολωνοί υπέκυψαν εύκολα. Oι στρατιώτες και αεροπόροι της Πολωνίας που αγωνίστηκαν σε δύο μέτωπα, απλώς εξαντλήθηκαν από την ανωτερότητα των αντιπάλων τους. Άντεξαν 19 ημέρες.

Οι Γερμανοί συνέλαβαν 694.000 αιχμαλώτους και 217.000 οι Ρώσοι. Σύμφωνα με την ιδεολογική ανάλυση των ναζί, οι Πολωνοί στη νέα τάξη πραγμάτων ήταν κατώτερα όντα, στο επίπεδο των ζώνω και ο προορισμός τους ήταν να είναι οι σκλάβοι της Άριας φυλής.

Γι αυτό και μία από τις πρώτες ενέργειες των Γερμανών ήταν να εξοντώσουν μαζικά το μορφωμένο πληθυσμό της χώρας και την πολιτική ελίτ, για να αποδεκατίσουν πνευματικά τον λαό της Πολωνίας….

Προετοιμασία παρέλασης στην ερειπωμένη Βαρσοβία...
Προετοιμασία παρέλασης στην ερειπωμένη Βαρσοβία…

Κατά τη διάρκεια των πέντε εβδομάδων των εχθροπραξιών, ο Γερμανός φωτογράφος Hugo Jaeger ταξίδεψε σε όλη τη χώρα των ηττημένων και τράβηξε έγχρωμες φωτογραφίες του χάους και της καταστροφής που άφησε η μάχη στο πέρασμά της. …

Ο Γερμανός στρατηγός Πέτσελ διαμαρτυρήθηκε για τις εκτελέσεις των Εβραίων...
Ο Γερμανός στρατηγός Πέτσελ διαμαρτυρήθηκε για τις εκτελέσεις των Εβραίων…

Με αφορμή την 75η επέτειο από την έναρξη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η ιστοσελίδα LIFE.com παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφίες του από την Πολωνία: πορτρέτα μιας χώρας που υποδουλώθηκε από περισσότερους από έναν εχθρό. Στις φωτογραφίες του Jaeger, αποτυπώνεται η ανησυχητική ένδειξη μιας βίας άνευ προηγουμένου, που σύντομα θα επισκεφθεί δεκάδες χώρες και αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, από τους δρόμους του Λονδίνου και τα δάση του Βελγίου στη βόρεια αφρικανική έρημο και τα ηλιόλουστα νησιά στο Νότιο Ειρηνικό.

mixanitouxronou.gr, Οι φωτογραφίες είναι από το περιοδικό LIFE…

Related Articles

Back to top button