ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο υπ. Εξωτερικών ο Χαφτάρ – To παρασκήνιο της επίσκεψης στην Αθήνα

Στο υπουργείο Εξωτερικών έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 10:30 το πρωί ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται στην Αθήνα σε μια επίσκεψη με αρκετά μηνύματα καθώς πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις των δυο πλευρών ενώ στη συνέχεια αναμένονται δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.

Ο επκεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια ενώ μέσα στην ημέρα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Η επίσκεψη Χαφτάρ είναι, ίσως, η καλύτερη απάντηση που μπορούσε να δώσει η ελληνική πλευρά στη Βερολίνο καθώς με την διπλωματική αυτή πρωτοβουλία της η Αθήνα απέδειξε ότι δεν είναι μόνο θιγόμενη, λόγω του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σαράτζ. Έστω και με καθυστέρηση, δείχνει έμπρακτα πως είναι και παίκτης, κεντρικός μάλιστα παίκτης.

Από την επίσκεψη Χάφταρ και οι δύο πλευρές έχουν μόνο να κερδίσουν. Ο Λίβυος στρατάρχης αποκτά μίας πρώτης τάξεως πολιτική αναγνώριση από ένα κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο, μάλιστα, είναι γειτονικό και οπωσδήποτε, συνδυαζόμενο με την Αίγυπτο, εξισορροπεί την τουρκική πίεση. Κατά συνέπεια, η παράταξή του αναβαθμίζεται διπλωματικά κι όχι μόνο ως ο ένας από τους δύο αντιμαχόμενους που καλούνται από τους «μεγάλους» για να τους επιβάλλουν διευθέτηση.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα απέδειξε ότι ασκεί επιρροή, γεγονός που εκθέτει τους Γερμανούς οργανωτές της Διάσκεψης την Κυριακή. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με τη δήλωση του Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο με την Τουρκία για την μεταξύ τους οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Για την ακρίβεια, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο πλαίσιο της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμα πως έχει στείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει μιλήσει τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και θα ξαναμιλήσει σήμερα μαζί της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, εξέφρασε ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες επιτυχίας της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μετέβη στη Βεγγάζη και εξασφάλισε αφ’ ενός ότι ο Χάφταρ θα μετάσχει στη Διάσκεψη, όπως άλλωστε, αναμενόταν, αφ’ ετέρου ότι θα εφαρμόσει την εκεχειρία.

Ο Μάας δήλωσε ότι ο Χάφταρ «δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό». Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο Λίβυος στρατάρχης δεν ήταν αντίθετος σ’ αυτή καθ΄αυτή την εκεχειρία, αλλά στους όρους που την συνόδευαν. Όσο δε για τη άλλη δήλωση του Μάας ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη σύγκρουση με τη χρήση βίας δεν αποτυπώνει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων επί του πεδίου.

protothema.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button