ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Β’ ΕΛΜΕ: Να μην κλείσει κανένα τμήμα Γ/σίου – Λυκείου – Τομέας & Ειδικότητα στα ΕΠΑΛ

Δείτε την απόφαση της Β’ ΕΛΜΕ μετά τη συνεδρίαση στις 30-1-2018

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. Β’ ΕΛΜΕ

(Συνεδρίαση 30-1-2018)

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ Γ/ΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ – ΤΟΜΕΑΣ & ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ – ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ «ΜΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ»

Στις 20 Ιανουαρίου κάθε χρόνου ολοκληρώνεται το Α’ τετράμηνο για όλα τα σχολεία της χώρας, όπου γίνεται η δικαιολόγηση των απουσιών και καταχώρηση βαθμολογίας από το Σύλλογο Διδασκόντων και η κατάθεση βαθμολογίας. Το Υπουργείο παιδεία από την περσινή σχολική χρονιά επιχειρεί να επιβάλει μια «κρυφή» αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη αντίληψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ αρχικά με την 103539/24-6-2016 απόφαση του πρώην υπουργού Ν. Φίλη.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ μετά τη λήξη του Α’ Τετραμήνου του τρέχοντος σχολικού έτους, εκδίδει την με αριθ. Πρωτ. 10645/ΓΔ4, ΦΕΚ 120/23-1-2018 ΥΑ όσο αφορά τις εγγραφές μεταγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής, όπου το επίδικο είναι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών που αναφέρει ότι θα γίνεται με το τέλος του Β’ τετραμήνου με το γενικό σύνολο των απουσιών και μαζί με τα δικαιολογητικά αποτελούν τη βάση για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών /τριών (άρθρο 27 παρ. 5). Το αυτό επαναλαμβάνεται και στο άρθρο 28 της ίδιας ΥΑ, προφανώς για να είναι σε αλληλουχία με το ισχύον, κράτησαν, δηλαδή, αυτό που υπήρχε στο ΠΔ 104/79, αρ  24 παρ 1 «γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

Εννέα (9) ημέρες από τη λήξη του Α’ τετραμήνου των σχολειών έρχεται στα σχολεία ηλεκτρονικό μήνυμα από την Υφυπουργό Παιδείας, που ενημερώνει ότι προωθείται συμπληρωματική προσθήκη νέας παραγράφου (6) στην πριν λίγες ημέρες εκδοθείσα απόφασή τους – στάλθηκε την Τετάρτη 31-01-2018 στα σχολεία η με αριθ. Πρωτ. 14184/Δ4/26/01/2018 συμπληρωματική Υ.Α. με την οποία επαναφέρουν ουσιαστικά το γράμμα και το πνεύμα Φίλη για περιστολή των δημοσίων δαπανών!

Πρακτικά, ανοίγει παραθυράκι για να κλείσουν τμήματα, να ξαναμοιραστούν ώρες, και/ή να υπάρξουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί στη μέση της χρονιάς, δημιουργώντας ένα μίνι χαμό. Πώς στέκει νομικά αυτή η απόφαση; Τελικά, με τι γίνεται ο χαρακτηρισμός;;; Με τη φοίτηση όλης της χρονιάς ή της μισής;; Στο άρθρο 23-παρ.2 της αρχικής ΥΑ, που ισχύει είναι σαφής: «με το γενικό σύνολο των απουσιών….»

Συνεπώς από το υπουργείο γιατί ζητούνται από τους Συλλόγους των διδασκόντων, με έναν λογιστικό τρόπο μέσα σε ένα αντιφατικό πλαίσιο νόμων και αποφάσεων, που δημιουργούν σύγχυση και αναβλητικότητα να διατυπώσουν το εξής: «…σε ειδική πράξη στο Α’ τετράμηνο εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του/της μαθητη/τριας είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, τους χαρακτηρίζει ως μη παρακολουθούντες ……». Αποτέλεσμα να εκδιωχθούν μαθητές από το σχολείο μέσα στη σχολική χρονιά και μαζί να μετακινηθούν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί εκτός περιοχής τους, που με τεχνητό τρόπο, θα περισσεύουν δηλαδή από τα μνημονιακά όρια των περικοπών των δαπανών λειτουργίας των σχολείων, τα οποία έχουν τεθεί από το Υπουργείο με τους δανειστές. Η εφαρμογή της παραπάνω εγκυκλίου θα φέρει αντιμέτωπα τα ΕΠΑΛ με ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων ακόμα και καταργήσεων ειδικοτήτων και τομέων στα μισά της χρονιάς. Θα σημάνει την βίαιη ανακατανομή ακόμα και εκδίωξη μαθητών από το σχολείο που φοιτούν, όμοια με αυτή που βίωσαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς.

Όμως πέρα από την προχειρότητα αυτή στους τύπους, οι εν λόγω Υπουργικές Αποφάσεις αντιμετωπίζουν λογιστικά την μαθητική διαρροή, δεν αναλύουν τις κοινωνικές, οικονομικές κ.α. αιτίες που τη δημιουργούν και δεν προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα που θα την περιορίσουν ειδικά στα σχολεία της περιφέρειας. Ταυτόχρονα στον εκπαιδευτικό κόσμο όλα αυτά φανερώνουν και μια σοβαρά αντίφαση των έργων και λόγων του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή από την μία να προβάλει με διαφημιστικά spot το έργο των ΕΠΑΛ και από την άλλη με διοικητικό τρόπο να περιορίζει την λειτουργία τους και να οδηγεί ένα μεγάλο μέρος αυτών στο κλείσιμό τους….

Έτσι σύμφωνα με τα παραπάνω όλα τα ΕΠΑΛ ιδιαίτερα τα μικρότερα σε αριθμό μαθητών βρίσκονται μπροστά σε μια νέα απειλεί να κλείσουν τμήματα και ειδικότητες ενώ από τη νέα σχολική χρονιά 2018-19 ορισμένα εξ αυτών καθώς και του νομού μας να κλείσουν οριστικά. Ταυτόχρονα υφέρπει ο κίνδυνος του «αλληλοσπαραγμού» μεταξύ συναδέλφων ιδίων ειδικοτήτων αν οι συνάδελφοι διευθυντές καθώς και ο ΔΙΔΕ δεν αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα που δημιουργούνται πιο ψύχραιμα, πολύ φοβούμαστε ότι η αναστάτωση και τα διαλυτικά φαινόμενα στα σχολεία σε περίπτωση που εφαρμοστή η συμπληρωματική ΥΑ για τον χαρακτηρισμό φοίτησης (απόρριψης) μαθητών – στο Α’ τετράμηνο – εντός του σχολικού έτους θα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Επειδή λοιπόν:

  • Ο οριστικός χαρακτηρισμός φοίτησης γίνεται τον Μάιο (ΦΕΚ 2470/16-9-2014) και με την δικαιολόγηση απουσιών εκπρόθεσμα σε ειδικές περιπτώσεις π.χ. ασθένεια, στρατός κ.α. (ΦΕΚ 24/30-1-2015).

  • Είναι νομικά έωλο να διαγράψουμε μαθητή/τρια από το Α’ τετράμηνο και μάλιστα να μην υπολογιστεί στον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς.

  • Με την δημοσιεύσει των νέων ΥΑ και των οδηγιών για τη λειτουργία των σχολείων, που δημιουργεί νέα δεδομένα αλλά και αντιφάσεις και χρειαζόμαστε διευκρινήσεις για το τι ισχύει τελικά

  • Είναι εμφανές η υποτίμηση όλης της λειτουργίας των ΕΠΑΛ, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί ισοτιμίας όλων των τύπων σχολείων, με την απαίτηση του αποκλεισμού μαθητών στη μέση της σχολικής χρονιάς.

  • Η απαιτούμενη σύμπτυξη και διόγκωση των τμημάτων θα δημιουργήσει αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και την αύξηση των κινδύνων ατυχημάτων στα εργαστήρια με την μείωση των εκπαιδευτικών εργαστηριακών κατά την διεξαγωγή των μαθημάτων.

  • Υπάρχουν Σύλλογοι Διδασκόντων που έχουν ήδη συνεδριάσει με βάση την αρχική ΥΑ;;;

  • Δεν γνωρίζουμε τι, γίνεται με τα δικαιολογητικά που μπορεί να έρθουν μετά (επειδή φέτος ισχύει ακόμη και μεταβατικά η επιπλέον 50άρα δικαιολογημένων απουσιών);;;

  • Δημιουργείται τεράστια αναστάτωση ιδιαίτερα στους μαθητές των ΕΠΑΛ και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτά.

Ζητάμε: 1) Από το Υπουργείο Παιδείας να καταργήσει τη διάταξη με τον χαρακτηρισμό των «μη

παρακολουθούντων» μαθητών όλων των τύπων σχολείων.

2) Καμία διαγραφή μαθητή από το μητρώο του σχολείου

3) Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού με βάση τον χαρακτηρισμό των μη

«παρακολουθούντων» μαθητών

Καλούμε: α) το ΠΥΣΔΕ και τον ΔΙΔΕ Αιτωλ/νίας να μην κλείσει κανένα τμήμα και ειδικότητα

ΕΠΑΛ, και να μην προβούν σε καμία αλλαγή ωραρίου εκπαιδευτικών

β) τους Συναδέλφους, μέσω των Συλλόγων Διδασκόντων, στην ειδική συνεδρίαση να

επιφυλαχθούν για την εφαρμογή αυτών των αντιπαιδαγωγικών διατάξεων και να

προβούν κανονικά στη δικαιολόγηση των απουσιών στο τέλος του τετραμήνου, όπως

συνέβαινε έως τώρα.

Το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ στα πλαίσια του προγράμματος δράσης αποφάσισε εκτός των άλλων δράσεων διευκολυντική απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φεβρουαρίου 2018 στο Υπουργείο Παιδείας με αιχμή το εργασιακό καθεστώς των αναπληρωτών – την μονιμοποίησή τους και με κομβικό σημείο την επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα καθώς και τις πολιτικές συρρίκνωσης των σχολείων, με συγκεκριμένες κινηματικές ενέργειες.

ΥΓ.: Ευελπιστούμε να εισακουστούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τη διοίκηση, και θα κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να αποσύρουν την αμφίσημη διάταξη ώστε να επανέρθει η ομαλότητα στα σχολεία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αναλαμβάνουν την ευθύνη για την διατάραξη του ήρεμου κλίματος στους μαθητές.

«Να μην επιτρέψουμε στη νέα απειλή που στέκει πάνω από τα σχολεία όλης της χώρας να πάρει σάρκα και οστά»

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Κατσίφας          Βαγγέλης Τσούκας

Related Articles

Back to top button