ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Τραυματισμός δρομέα στον αγώνα Tihiorace με θλαστικό τραύμα στο κεφάλι – Άμεση επέμβαση των διασωστών

Τραυματισμό υπέστη δρομέας στο Tihiorace Trail Running 2022, έναν από τους καλύτερους αγώνες στην Ελλάδα, λίγες μάλιστα μέρες μετά το θανατηφόρο ατύχημα σε άλλον αγώνα στην ευρύτερη περιοχή, στην Σκάλα Ναυπακτίας.

Ο Νίκος Κωστόπουλος περιγράφει τα εξής στην ομάδα “Theofanis Ermis Connecting Us! Για Την Εναέρια Προστασία Της Ζωής!“, και δίνει οδηγίες πως να μη συμβούν ξανά τέτοια περιστατικά

Το χρονικό ενός ατυχήματος

Κατά τη διάρκεια των αγώνων Tihio Race στο Τείχιο Δωρίδας σε ένα μονοπάτι, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία, μέσα σε ένα πολύ όμορφο δάσος όπου περνούσαν οι διαδρομές των 20 και 30 χλμ ένας αθλητής σκουντούφλησε ή γλίστρησε με αποτέλεσμα να φύγει εκτός μονοπατιού και να κάνει μία ανεξέλεγκτη πτώση περίπου 10 μέτρων.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα θλαστικό τραύμα στο κεφάλι με λίγη αιμορραγία και ένα χτυπημένο αριστερό χέρι στο ύψος του ώμου (σπάσιμο ή εξάρθρωση).

Οι συναθλητές που ήταν μαζί ειδοποίησαν άμεσα τον Τεχνικό Δ/ντή και αυτός με τη σειρά του τις ομάδες διάσωσης και όλους όσους βρίσκονταν στην περιοχή και μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια.

Εμείς ενημερωθήκαμε στις 12.15 και χρειαστήκαμε 10’ οδήγησης για να φτάσουμε στο πλησιέστερο σημείο και 15’ με τα πόδια μέχρι το σημείο του ατυχήματος.

Λίγο αργότερα έφτασαν οι διασώστες και η γιατρός του αγώνα και αφού εκτιμήθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης του αθλητή πάρθηκε η απόφαση ότι αφού μπορούσε, με υποβοήθηση να περπατήσει, θα ήταν ο ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος, ώστε να βγει στον πλησιέστερο χωματόδρομο όπου το ασθενοφόρο είχε ήδη φτάσει και περίμενε.

Γνωρίζοντας πλέον το ακριβές σημείο ο Τεχνικός Δ/ντής βρήκε ακόμα πλησιέστερο σημείο όπου μπορούσε να φτάσει το ασθενοφόρο όπου και παρέλαβε τον αθλητή για να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Αν και το ατύχημα έγινε πολύ κοντά σε δρόμο (το σημείο της πτώσης ήταν 2 χλμ μονοπατιού από τον πλησιέστερο χωματόδρομο ή 800 μέτρα εκτός μονοπατιού) χρειάστηκαν πάνω από 45 λεπτά μέχρι να φτάσουν οι ομάδες διάσωσης και ακόμα 1 ώρα μέχρι να φτάσει στο ασθενοφόρο (φτάσαμε στις 12.40 και ο αθλητής έφτασε στο ασθενοφόρο στις 13.45).

Όπως αντιλαμβάνεστε αν ο αθλητής είχε έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό ή το σημείο ήταν απομακρυσμένο, ο χρόνος αντιμετώπισης είναι πολύ μεγάλος και δείχνει πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι μας στο ορεινό πεδίο.

Τα μαθήματα από το συγκεκριμένο ατύχημα:

-τρέχοντας στο μονοπάτι για να φτάσουμε στο σημείο, κινούμενοι με αντίθετη κατεύθυνση της ροής του αγώνα, συναντήσαμε πολλούς αθλητές που θέλοντας να βοηθήσουν μας έλεγαν 1 χλμ ο ένας , 1.5 χλ, ό άλλος 2 χλμ ο τρίτος, κλπ και συνειδητοποιήσαμε ότι ελάχιστοι έκαναν σωστή εκτίμηση.

Αν βρεθείτε ποτέ σε παρόμοια κατάσταση ο καλύτερος τρόπος είναι να δείτε την ώρα που φύγατε από το σημείο και να ενημερώσετε με διαφορά χρόνου.

-η καλή φυσική κατάσταση και η ικανότητα κίνησης στο ανάλογο πεδίο είναι απαραίτητες για τους γιατρούς και διασώστες που αναλαμβάνουν την κάλυψη αντίστοιχων οργανώσεων.

Το συμβάν έδειξε πως είναι πολύ εύκολο και χωρίς να υπάρχουν extreme συνθήκες να συμβεί ένα ατύχημα και πως η επείγουσα αερομεταφορά είναι μονόδρομος!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button