ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Το Θέρμο πιέζει για νέο οδικό άξονα Ναυπάκτου-Θέρμου για να βγεί από την απομόνωση

Ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου με το οποίο και καθιστά γνωστή την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σειρά ενεργειών ώστε να διεκδικήσει τη νέα χάραξη του οδικού άξονα Ναυπάκτου-Θέρμου, ώστε να βγει από την γεωγραφική και συγκοινωνιακή απομόνωση ο Δήμος.

ADS

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της 12ης Μαρτίου 2021  εξέδωσε με απόφασή του, κατά πλειοψηφία, το παρακάτω ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α 

Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου για τον δρόμο Ναύπακτος – Θέρμο 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου 2021 εξέτασε το θέμα του οδικού άξονα Θέρμου – Ναυπάκτου, μετά από την εισαγωγή του θέματος από δέκα (10) δημοτικούς συμβούλους και αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των συμβούλων για το θέμα και το ιστορικό του θέματος, και μετά από εκτενή σχετική ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα ή που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, κατέληξε στα εξής:

  1. Με δεδομένο ότι οι επιμέρους βελτιώσεις του επαρχιακού δρόμου Ναύπακτος – Θέρμο δεν αλλάζουν την κατάσταση και δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την επικοινωνία του Δήμου Θέρμου με το βασικό συγκοινωνιακό σύστημα της χώρας και με τις μεγάλες πόλεις της, καθίσταται απαραίτητη νέα χάραξη του εν λόγω οδικού άξονα, ο οποίος δεν πρέπει να καταλήγει στο Θέρμο αλλά να επεκταθεί ως το Καρπενήσι, βγάζοντας έτσι από τη γεωγραφική και συγκοινωνιακή απομόνωση τον Δήμο Θέρμου και προσδίδοντας αναπτυξιακή διάσταση σε ολόκληρη την περιοχή της ορεινής Τριχωνίδας, της Ναυπακτίας και της νοτιοανατολικής Ευρυτανίας όπως και στην ευρύτερη ορεινή περιοχή των νοτιοδυτικών απολήξεων της Πίνδου ως κάθετος οδικός άξονας διασύνδεσής της και σε συνδυασμό βέβαια με το λοιπό κύριο οδικό δίκτυο της περιοχής αυτής.
  2. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί η ήδη υποβληθείσα από το 2017 πρόταση για ένταξη στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (Σ.Π.Ε.Μ.) της κατασκευής του οδικού άξονα Αντίρριο – Καρπενήσι μέσω Ναυπάκτου – Θέρμου και προς αυτή την κατεύθυνση να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και επιπλέον να εξεταστεί από το Υπουργείο Υποδομών η δυνατότητα για απευθείας ανάθεση εξειδικευμένων υπηρεσιών, βάσει του άρθρου 128 του Ν. 4412/2016, για την υλοποίηση – μελέτη – εκτέλεση του εν λόγω έργου.
  3. Στο πλαίσιο αυτό το τμήμα Ναύπακτος – Θέρμο του οδικού άξονα πρέπει να αποτελέσει, όπως έχει συμφωνηθεί και μεταξύ των Δημάρχων Θέρμου και Ναυπακτίας, το πρώτο τμήμα του έργου που θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή από το αρμόδιο Υπουργείο, αναλόγως ποιος φορέας θα αναλάβει τελικά την υλοποίηση του έργου.
  4. Να διοργανωθεί στο Θέρμο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ευρεία σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου με συμμετοχή και των τοπικών φορέων, στην οποία να προσκληθεί και ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και όσοι άλλοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων κριθεί απαραίτητο να παραστούν, προκειμένου να αναλυθεί η κατάσταση και η πρόοδος αναφορικά με τον στόχο για την υλοποίηση του εν λόγω οδικού άξονα και με την ευκαιρία αυτή να εξεταστούν και τα ζητήματα που αναφέρονται και στις λοιπές βασικές οδικές συνδέσεις της περιοχής, και συγκεκριμένα στον εκσυγχρονισμό του οδικού άξονα Αγρίνιο – Θέρμο και στην ασφαλτόστρωση στο σύνολό τους των δρόμων σύνδεσης των Κοινοτήτων της ορεινής περιοχής με το κέντρο.
  5. Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στο Υπουργείο Υποδομών, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και στους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.

Θέρμο, 13 – 03 -2021

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ

ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button