ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο εντυπωσιακό στολίδι της Πάτρας στην πρώην Χαρτοποιία Λαδόπουλου

Την ανάπλαση των χώρων του πρώην εργοστασίου της Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα προχωρούν ο δήμος και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που ψήφισαν το σχέδιο ανάπτυξης προωθώντας την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω παραχώρησης από το Δήμο στην Περιφέρεια.

Το σενάριο που έχει προκριθεί απ’ το Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια δομείται στη βάση της απόδοσης μεγαλύτερης επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων μέσω της δημιουργίας ενός Ενιαίου Πάρκου Αναψυχής που θα λειτουργεί ως πόλος έλξης, μνήμης και διασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα. Θα εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών των φορέων και θα εξασφαλίζει τη λειτουργική βιωσιμότητα της αξιοποίησης.

Με βάση το προκαταρκτικό σχέδιο η υφιστάμενη δόμηση με μικρές προσθήκες εξυπηρετεί τις ανάγκες για να στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Βιομηχανικού Μουσείου, του πολυχώρου καινοτομίας και άλλες χρήσεις, όπως επίσης υπηρεσίες εστίασης κ.α., ενώ απαιτείται νέα δόμηση για τη στέγαση της 6ης ΥΠΕ, του Μουσικού Σχολείου, Βρεφονηπιακού Σταθμού και Υπηρεσιών Διοίκησης.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπλαση Δημόσιου χώρου με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος 1». Είναι η αρχή για την αναζωογόνηση της Νότιας πλευράς της Πάτρας και ταυτόχρονα το παράδειγμα για τη μελλοντική αξιοποίηση και άλλων χώρων που βρίσκονται στη Νότια περιοχή της πόλης. Προηγήθηκαν 2,5 χρόνια μεθοδικών διαπραγματεύσεων, συστηματικής προετοιμασίας και επίμονης διεκδίκησης. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και κερδήθηκε» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έδωσε τη σχετική έγκριση στις 22 Απριλίου.

Το σχέδιο

H είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στο συγκρότημα χωροθετείται στη βορειοδυτική πλευρά του ακινήτου επί της οδού Ακτής Δυμαίων. Η περιοχή νοτίως της εισόδου – εξόδου του ακινήτου πεζοδρομείται. Δημιουργείται πρόσθετη δευτερεύουσα είσοδος – έξοδος πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης νοτιοδυτικά του οικοπέδου.

Εντός της εγκατάστασης δημιουργείται ποδηλατική διαδρομή για την ενίσχυση της χρήσης των ποδηλάτων και για λόγους αναψυχής, διαχωρισμένη από τους χώρους κίνησης των πεζών.

Η λογική του σχεδιασμού διέπεται από το στόχο να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο, βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο κτιριακό συγκρότημα, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τα υφιστάμενα, υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας, κτίρια, θα συνδέεται και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό σε μια λογική ανοικτού πάρκου.


Το εργοστάσιο

Το Εργοστάσιο Λαδόπουλου υπήρξε για σχεδόν έξι δεκαετίες ένα σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης και ένα τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου εγκαταλείφθηκε και ένα μικρό τμήμα του χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006 αλλά και για την εξυπηρέτηση υπηρεσιών του Δήμου Πάτρας, στον οποίο ανήκει. 

Η συγκέντρωση και αξιολόγηση των δεδομένων της αξιοποίησης (πολεοδομικών, κανονιστικών, απαιτήσεων φορέων, κοινωνικοοικονομικών, κλπ.) και η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς αλλά και η διεθνής και ελληνική εμπειρία σε παρόμοιες αναπλάσεις μεταβιομηχανικών χώρων και περιοχών, διαμόρφωσαν το Γενικό Στόχο της Αξιοποίησης:

Να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο, βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο κτιριακό συγκρότημα, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, θα εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τα υφιστάμενα, υψηλής αρχιτεκτονικής σημασίας, κτίρια, θα συνδέεται και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό σε μια λογική ανοικτού πάρκου, θα καλύπτει τις αυξημένες κοινωφελείς ανάγκες της πόλης και θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δίνει η πρωτοπορία της πόλης στην τεχνολογία με τελικό στόχο το ακίνητο να αποτελέσει ένα νέο ζωντανό υπερτοπικό τοπόσημο σύνδεσης της παράδοσης και της σύγχρονης οικονομίας, το οποίο θα συμβολίζει μια μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.

Ο προκαταρκτικός φάκελος, η μελέτη βιωσιμότητας και τα προκαταρκτικά σενάρια διαμόρφωσης και αξιοποίησης και ανάπτυξης του χώρου, εκπονήθηκαν από τον Τεχνικό Σύμβουλο, ΣΑΛΦΩ & Συνεργάτες Α.Ε.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close