ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Στα “κάγκελα” ο δήμος Θέρμου καθώς μόνο η Ναυπακτία θα πάρει ανταποδοτικά από τον Εύηνο – Κλείνουν το δημαρχείο την Πέμπτη

Με έντονες αντιδράσεις “υποδέχεται” το νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ο δήμος Θέρμου, για τα αντισταθμιστικά του φράγματος του Ευήνου. Όπως είχε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό ο τέως πλέον Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στο δήμαρχο Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο, ανταποδοτικά από την εκτροπή του Ευήνου θα ελάμβανε μόνο ο δήμος Ναυπακτίας, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται οι φυσικές κοίτες απορροής των υδάτων του φράγματος.

 

 

Συγκεκριμένα προβλεπόταν στο νομοσχέδιο που ήθελε να καταθέσει προς ψήφιση ο τότε Υπουργός, ότι ο φορέας διαχείρισης υδάτων τεχνητών  ταμιευτήρων  που υδροδοτεί την Περιφέρεια Αττικής,  θα καταβάλλει τίμημα υπέρ των Δήμων στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι φυσικές κοίτες απορροής των υδάτων  που συλλέγονται στους τεχνητούς ταμιευτήρες. Το σχετικό τίμημα, καθοριζόταν κατ’ ελάχιστον σε 0,01 ευρώ, για κάθε κυβικό μέτρο  ακατέργαστου ύδατος επιφανειακών υδάτινων πόρων που λαμβάνεται από τους ταμιευτήρες προς περαιτέρω εκμετάλλευση από τον φορέα διαχείρισης.

Ο τρόπος καθορισμού της αποζημίωσης σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, υπολογίζεται με βάση οδηγία της ΕΕ, την οποία δεν μπορεί να παραβλέψει ο εκάστοτε Υπουργός.

Ο δήμος Θέρμου όμως που θεωρεί πως αδικείται από αυτή την απόφαση την ερχόμενη Πέμπτη 10/11 θα κλείσει το Δημαρχείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, οι Δήμαρχοι των Δήμων Θέρμου, Μεσολογγίου και Δελφών, μετά την κοινή τους έγγραφη διαμαρτυρία, ζήτησαν συνάντηση με τον νέο υπουργό Εσωτερικών, στον οποία και θα εκθέσουν εκ νέου τους προβληματισμούς τους και κυρίως τις ενστάσεις τους για τα αντισταθμιστικά.

Η επιδίωξη των Δημάρχων είναι να υπάρξουν αντισταθμιστικά και συγκεκριμένο αντισταθμιστικό τέλος σε όλους τους Δήμους που εφάπτονται με τον τεχνικό ταμιευτήρα του Ευήνου και οι οποίοι τροφοδοτούν με υδάτινο πλούτο τους ταμιευτήρες και εκ παραλλήλω υφίστανται διάφορες περιβαλλοντικές και μη συνέπειες.

 

Related Articles

Back to top button