ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρά πυρά κατά Φαρμάκη: Το κατηγορούν ότι «εξαφανίζει» τους θεσμούς προστασίας της φύσης

Τα μέλη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας ζητούν από τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκης και τον κ. Μαυρομάτη να αντιληφθούν ότι …« δεν έχουν αφιχθεί ως αποικιοκράτες σε νέα γη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το περιβάλλον υπάρχουν θεσμοί και πρέπει πρώτοι από όλους να τους τιμούν.»

Για αποικιοκρατική τακτική σε βάρος του περιβάλλοντος και για μοίρασμα εργολαβιών σε προστατευόμενες περιοχές, κατηγορούν τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη τα μέλη της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» η οποία εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το apokalypseis.com.

«Ποιος θα σεβαστεί τις προστατευόμενες περιοχές όταν η ίδια η Περιφερειακή αρχή αγνοεί επιδεικτικά τους Φορείς Διαχείρισης;» – ρωτούν τα μέλη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας και προσθέτουν: 

«Μια Περιφέρεια που ξέρει μόνο να μοιράζει εργολαβίες αναπόφευκτα εισβάλει σε φυσικές περιοχές. Πολλά από τα εκατοντάδες αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία κομπάζει ο Περιφερειάρχης βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών και αποψιλώνων πολύτιμα παρόχθια οικοσυστήματα. Οι «παράπλευρες» επιπτώσεις, όπως τα μπάζα που βρέθηκαν στις όχθες της Τριχωνίδας, είναι επίσης σοβαρές. Ακόμη χειρότερα, συχνά αυτές οι επεμβάσεις γίνονται με τρόπο που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει – απομακρύνοντας, για παράδειγμα, αδρανή υλικά από τα ποτάμια (η βασική αιτία πλημμυρών κατάντη των έργων και διάβρωσης της ακτής).

Πώς αποφεύγονται αυτές οι επιπτώσεις; Σε μια ευνομούμενη χώρα –μέλος της Ε.Ε. υπάρχουν θεσμοί και νομοθεσία. Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών υποχρεωτικά γνωμοδοτούν σε οτιδήποτε εντός της εμβέλειάς τους. Τι κάνει η Περιφέρεια; Απλά, τους αγνοεί!»

Όπως επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση:

«Ο Περιφερειάρχης αγνοεί τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης όταν μιλά για 90 (!) σημεία παρεμβάσεων σε ποτάμια στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο διάδοσης του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων από αυτά τα έργα. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρομάτης αγνοεί τις επεμβάσεις στην Τριχωνίδα. Και τώρα θριαμβολογούν για την εκπόνηση Θεματικών Σχεδίων Διαχείρισης στην γεωργία σε 10 προστατευόμενες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χωρίς να ενημερώσουν – ούτε καν αναφέρουν- τους Φορείς Διαχείρισης.»

Τα μέλη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας ζητούν από τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκης και τον κ. Μαυρομάτη να αντιληφθούν ότι …« δεν έχουν αφιχθεί ως αποικιοκράτες σε νέα γη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το περιβάλλον υπάρχουν θεσμοί και πρέπει πρώτοι από όλους να τους τιμούν.» Την ώρα που οι λαθροθήρες εισβάλουν καθημερινά στον Πρόκοπο, τα μοτο-κρος διαλύουν τους αμμόλοφους στην Καλογριά, οι υλοτόμοι αποψιλώνουν την Φολόη και αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό οι απειλές στις προστατευόμενες περιοχές, η Περιφερειακή Αρχή δίνει η ίδια το παράδειγμα αλαζονικής περιφρόνησης των θεσμών προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς.»

Related Articles

Back to top button