ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπλημμυρικό στο Τρίκορφο: Στο Περιφερειακό συμβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι το θέμα με αιχμές για αστοχίες

Επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παπακωνσταντίνου από την Οικολογική Δυτική Ελλάδα για το θέμα των αντιπλημμυρικών στο Τρίκορφο Ναυπακτίας και θα συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση.

Στην ερώτηση ο περιφερειακός σύμβουλος αφήνει σαφής αιχμές για αστοχίες, ενώ κάνει λόγο για πανελλήνια εντύπωση για το έργο μετά την αποκάλυψη του npress.gr.

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση:

«Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Σας παρακαλώ να προωθήσετε προς τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη την παρακάτω επερώτηση, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας.

Η επερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη

Πανελλήνια εντύπωση έχει προκαλέσει η κατάρρευση πρόσφατα ολοκληρωμένου έργου με συρματοκιβώτια στον ποταμό Εύηνο κοντά στο Τρίκορφο Ναυπακτίας, χωρίς να έχουν προηγηθεί πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες. Εκτός από την εμφανή προχειρότητα του έργου, υπάρχει κάτι σοβαρότερο.

Στα συνημμένα βίντεο φαίνεται ότι το έργο έχει χωροθετηθεί ουσιαστικά επί της ενεργού κοίτης, αφήνοντας απέξω τα φυσικά πεδία εκφόρτισης του νερού, μολονότι βρισκόμαστε σε σημείο όπου τα νερά αποκτούν μεγάλη ταχύτητα λόγω εξόδου από στενή κοιλάδα. Επίσης στο σημείο που έσπασαν τα συρματοκιβώτια υπάρχει στροφή του ποταμού και κολώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Ως εκ τούτου, ρωτάμε:

  • Με ποια πράξη έγινε η οριοθέτηση του ποταμού Ευήνου στο συγκεκριμένο σημείο των έργων; Μήπως αφέθηκαν εκτός κρίσιμες εκτάσεις για εκτόνωση των νερών χωρίς πρόβλεψη σοβαρής πλημμύρας;
  • Κατά την αποκατάσταση του «έργου», θα διορθώσετε την οριοθέτηση και θα μεταφέρετε το έργο μακρύτερα από το ποτάμι, ζητώντας παράλληλα αλλαγή θέσης των πυλώνων;
  • Τέλος, σας θυμίζουμε ότι δεν έχετε απαντήσει στην γραπτή ερώτησή μας από τις 3/12/2020, με την οποία ζητούσαμε να γνωστοποιήσετε τα «πάνω από 90» σημεία αντιπλημμυρικών έργων στην Αιτωλοακαρνανία που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης τον περασμένο Νοέμβριο».

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας

Related Articles

Back to top button