ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αχαΐα: Εντυπωσιακό βίντεο από το Σανατόριο της Ζάστοβας

Σε υψόμετρο 650 μέτρων, στο όρος Παναχαϊκό, βρίσκεται το εγκατελειμμένο Σανατόριο της Ζάστοβας. Μια πανέμορφη και καταπράσινη περιοχή που προσελκύει κάθε χρόνο τους λάτρεις της φωτογραφίας.

ADS

img_9925

 

 

Η ιστορία του Σανατορίου

Πριν τον πόλεμο, οι έντονες διαµάχες που επικράτησαν στην Πατρινή κοινωνία περί της τοποθεσίας ίδρυσης του Σανατορίου,έδωσαν την ιδέα στον Πατρινό βιοµήχανο και µεγαλέµπορο Βασίλειο Μαραγκόπουλο, να αναλάβει στις 13 Μαΐου 1936 την πρωτοβουλία σύσκεψης όλων των φορέων της Πάτρας! Μετά την σύσκεψη, τον Μάρτιο του 1937,στη θέση «Ζάστοβα» στις πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, πλησίον του χωριού Ελεκίστρα, άρχισε η ανέγερση κτιρίου- νοσοκοµείου, το οποίο θα προοριζόταν να λειτουργήσει ως Σανατόριο! Επιπλέον, κατασκευάσθηκε και δρόµος µήκους 15χλµ., που οδηγούσε στο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου. Η κατασκευή του κτιρίου και του δρόµου έγινανµε δαπάνες του Βασιλείου Μαραγκόπουλου, ο οποίος ήταν από τους µεγάλους ευεργέτες της πόλης των Πατρών. Είναι χαρακτηριστικό του πνεύµατοςτης εποχής, ότι ο Βασίλειος Μαραγκόπουλος χρησιμοποίησε για όλες τις εργασίες κατοίκους των γύρω χωριών, τους οποίους πλήρωνε ο ίδιος! Πίστευε πως η σωστή φιλανθρωπία δεν είναι να χορηγούνται επιδόµατα στους φτωχούς αλλά να τους αναθέτουν δουλειά, ώστε εργαζόµενοι να κερδίζουν τα προς «το ζην».

img_9928
Με δαπάνες του ιδίου ανεγέρθηκε στη συνοικία του Προφήτη Ηλία το Μαραγκοπούλειο Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Πατρών, το οποίο ήταν γνωστό µε την ονοµασία «409 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο» και που σήµερα υπάγεται στο Ε.Σ.Υ. και αποτελεί παράρτηµα του Νοσοκοµείου του Αγίου Ανδρέα Πατρών. Το κτίριο στη Ζάστοβα, παρόλο που αποτελούσε για την εποχή του πρωτοποριακό κτίσµα, αφού ο φέρων οργανισµός του ήταν από οπλισµένο σκυρόδεµα, οι δε τοίχοι πλήρωσης από λίθους, δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ, αφού το 1940 σταµάτησε η αποπεράτωσήτου εξαιτίας του 2ου ΠαγκοσµίουΠολέµου. Εν τω µεταξύ, το 1944 απεβίωσε ο ευεργέτης Β.Μαραγκόπουλος και µαζί µε το θάνατό του ναυάγησε και η περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του υπέροχου κτιρίου, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ήδη είχαν αρχίσει να εφαρµόζονται αποτελεσµατικότερες θεραπευτικές µέθοδοι κατά της φυµατίωσης!

img_9926

Το κτίριο στη Ζάστοβα ανήκει ιδιοκτησιακά στο Νοσοκοµείο Νοσηµάτων Θώρακος, αλλά έχει, πλέον,παραδοθεί στη φθορά των έντονων καιρικών φαινοµένων που υπάρχουν στην περιοχή (υγρασία, άνεµος, χιόνια, κλπ.), καθώς και στην αυθαίρετη περιαστασιακή του χρήση από κτηνοτρόφους ως µαντρί, δεδοµένα που το έχουν καταδικάσει, πλέον, σε πλήρη απαξίωση.

img_9927

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button