ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με την Μπαρτσελόνα – Νέα πρωτοποριακή μέθοδος

Μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης τραυματισμών με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, ερευνά η ΑΕΚ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας αλλά ακόμη και τη Μπαρτσελόνα. Οι καινοτόμες ιατρικές μέθοδοι από το ΑΕΙ της αχαϊκής πρωτεύουσας παρουσιάστηκαν στο Καμπ Νου μέσω… ΑΕΚ! Κι όμως, όσο κι αν ακούγεται ενδεχομένως παράξενο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, με το Φαρμακευτικό Τμήμα του, «παίζει μπάλα» και στην Μπαρτσελόνα! Πώς γίνεται αυτό;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας ακούσουμε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο thebest.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείαςτου Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πουλάς.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνο Πουλά, «η πρώτη θεραπευτική λύση βασίζεται στην ασύρματη μικροηλεκτροδιέγερση. Πρόκειται ουσιαστικά για μία φορητή συσκευή η οποία από απόσταση 10-15 εκατοστών ‘στέλνει’ στο σώμα του ασθενούς φορτισμένα ιόντα που μετατρέπονται σε μικρορεύμα το οποίο κυκλοφορεί επουλώνοντας τις πληγές. Η συσκευή Wetlink, προς το παρόν δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, αλλά υπάρχει μόνο στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και παραχωρείται σε κλινικές και σε ιδιώτες όταν παραστεί ανάγκη».

Η δεύτερη θεραπευτική τακτική βασίζεται στα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και βρίσκει εφαρμογή σε μια μικροσυσκευή με μπαταρία και σύρματα, που φέρει την ονομασία ActiPatch, την οποία φοράει ο ασθενής και ανακουφίζεται από τον πόνο. Και αυτό το ActiPatch χρησιμοποιείται προς το παρόν στο Πανεπιστήμιο Πατρών για ερευνητικούς λόγους, αλλά αναμένεται να κυκλοφορήσει μελλοντικά στην ελληνική αγορά.

«Η ηλεκτροδιέγερση και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία μιας σειράς παθολογιών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό λόγω της δυσκολίας εφαρμογής και της ενόχλησης ή του πόνου από τη χρήση των ηλεκτροδίων. Τώρα οι τεχνολογίες αυτές συνδυάζουν την καινοτομία με την ευκολία και με άριστο αποτέλεσμα. Η συνδυασμένη χρήση και των δύο, σε επιλεγμένα περιστατικά, απέδειξε ότι είναι δυνατή η επούλωση κάθε δυσίατου έλκους οποιασδήποτε αιτιολογίας και μεγέθους», σημειώνει ο κ. Πουλάς.

Η ασύρματη μικροηλεκτροδιέγερση δημιουργεί μετρήσιμο ρεύμα έντασης περίπου 1,5 μΑ στον ιστό, χωρίς επαφή καθώς δεν απαιτούνται ηλεκτρόδια. Το ρεύμα αυτό δεν περιορίζεται τοπικά αλλά κυκλοφορεί και επεκτείνει τη θεραπευτική της αποτελεσματικότητα και εν τω βάθει.

«Η τεχνολογία αυτή έχει εφαρμοστεί σε διαβητικά έλκη, έλκη από κατάκλιση, εγκαύματα και έλκη μετά από ατύχημα. Σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόστηκε μία ή δυο ώρες ημερησίως και σε όλα τα περιστατικά παρατηρήθηκε ταχύτατη επούλωση. Οι συνεδρίες ήταν συνδυασμένες με τυπική φροντίδα και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενώ η έλλειψη άμεσης επαφής περιόριζε την πιθανότητα μολύνσεων. Ιστολογικά παρατηρήθηκε ταχύτατη υποχώρηση της φλεγμονής, δημιουργία νέων ινών κολλαγόνου και μυοϊνοβλαστών ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε τοπική αντιμικροβιακή δράση. Η συσκευή ασύρματης μικροηλεκτροδιέγερσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή στο σπίτι του με άριστα αποτελέσματα», συμπληρώνει ο κ Πουλάς.

Τέλος, η καινοτόμος μικροσυσκευή ActiPatch δρα περιορίζοντας τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και επιταχύνοντας την επουλωτική διαδικασία μέσω ανάπτυξης της αιμάτωσης της περιοχής και της αναδιάταξης των κυττάρων.

ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΜΠ ΝΟΥ

Η ΠΑΕ ΑΕΚ συμμετείχε μέσω του γιατρού της ομάδας κ. Άλκη Καλλιακμάνη στις εργασίες του ιατρικού Συνεδρίου «Muscle Tech Network», που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη, κατά το διήμερο 13 και 14 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Καμπ Νου διοργανώθηκε από την ιατρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, υπό την αιγίδα της FIFA και σε συνεργασία με την κλινική Aspetar του Κατάρ. Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι Αθλητίατροι από το χώρο του ποδοσφαίρου όπως οι Gil Rodas, Lluis Til και Ricard Pruna (FC Barcelona), Jan Ekstrand (Chairman of the UEFA Medical Committee), ο Fabrizio Tencone (FC Juventus), Stefano Della Villa (Isokinetik Medical Group) κ.α.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η ΠΑΕ ΑΕΚ, μέσω του κ. Καλλιακμάνη, παρουσίασε καινοτόμες τεχνολογίες που το ιατρικό επιτελείο της με επικεφαλής τον κ. Λάκη Νικολάου μελετά και εφαρμόζει σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο περιθώριο δε του Συνεδρίου ο γιατρός της ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλα τα μέλη του ιατρικού επιτελείου της Μπαρτσελόνα για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος ιατρικών υπηρεσιών και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεργασία και η ανταλλαγή ιατρικής επιστημονικής τεχνογνωσίας μεταξύ των Ομάδων στο άμεσο μέλλον.

Και όλα αυτά, από ελληνικής πλευράς, και με τη «σφραγίδα» του Πανεπιστημίου Πατρών και του σημαντικότατου ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται σ’ αυτό!

 Γιάννης Πομώνης, thebest.gr

Related Articles

Back to top button