ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Παρουσιάστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η ΟΧΕ για την ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Μεγάλη συμμετοχή από φορείς και πολίτες

Σε ανοικτή εκδήλωση δημόσιας διαβούλευσης, που έγινε σήμερα στο Συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, παρουσιάστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το σχέδιό της για την εφαρμογή Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

 «Οι ΟΧΕ αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 με στόχο την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και την εφαρμογή ενιαίων αναπτυξιακών στρατηγικών σε συγκεκριμένες περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, ενώνουμε πόρους και δυνάμεις σε ένα αναπτυξιακό όραμα που θα φέρει τη Δυτική Ελλάδα στο 2020. Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, που αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα και αξιοποιεί τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής. Στην προσπάθεια αυτή τους θέλουμε όλους πλάι μας και είμαστε εδώ για να ακούσουμε τις προτάσεις των φορέων και των πολιτών».

Κατά την εκδήλωση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε το εγχείρημα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και του τι μπορεί να περιλαμβάνει, και έθεσε τους στόχους και παρουσίασε τα θετικά στοιχεία που μπορεί αυτό να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, μέσα από την αξιοποίηση ενός μείγματος δράσεων που μπορούν να περιλαμβάνουν από δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος μέχρι δράσεις έξυπνης εξειδίκευσης και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

02

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια διαβούλευση της ΟΧΕ Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, και η συμμετοχή των φορέων της περιοχής ήταν πολύ μεγάλη, καταθέτοντας προτάσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της Στρατηγικής. Ιδίως ο Δήμος Μεσολογγίου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νίκο Καραπάνο, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο στις 11 ώρα το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της δεύτερης ΟΧΕ του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, που αφορά στον άξονα Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία.

 

Ποιοι συμμετείχαν

Στην εκδήλωση τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, πλαισίωναν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Ιωάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΔΕ Άλκηστης Σταθοπούλου με στελέχη της υπηρεσίας, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κόλλαρης, περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Από φορείς συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος μαζί με Αντιδημάρχους, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Λιμενάρχης Μεσολογγίου Ιωάννης Σακεριανός, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας Ολυμπία Βικάτου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου, ο δασάρχης Μεσολογγίου Γεώργιος Φούντας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Φώτης Περγαντής, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» Διονυσία Σαμαντά, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου, της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Μεσολογγίου, Αγροτικών και Αλιευτικών Συνδέσμων, επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργιας, πολιτιστικών συλλόγων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button