ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάνε σήμερα τα Πατρινά Μπουρμπούλια – Το ιστορικό έθιμο του Πατρινού καρναβαλιού

Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού που ανάλογη δεν συναντάται στην Ελλάδα. Τα Μπουρμπούλια θεωρούνται μια από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του, όπου η ακριβής ημερομηνία έναρξής τους παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Ιστορικοί μελετητές, πάντως, του Πατρινού Καρναβαλιού προσδιορίζουν χρονολογικά το χορό των Μπουρμπουλιών, λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», από τον Ερνέστο Τσίλλερ, δηλαδή γύρω στο 1872.

Στα χρόνια του μεσοπολέμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα «μπουρμπούλι» (μεζές από κρέας που βράζει), τους απογευματινούς τότε χορούς, γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Τα Μπουρμπούλια είναι χοροί όπου οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα, ενώ οι άντρες φορούν επίσημο ένδυμα και διαλέγουν την ντάμα τους αγνοώντας την ταυτότητα της, τουλάχιστον για εκείνο το βράδυ.

Στο Royal Theater λοιπόν, το παλιό Πτωχοκομείο (Ακτή Δυμαίων 53) θα πραγματοποιηθούν φέτος τα Μπουρμπούλια στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού 2016 , το οποίο διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας».

Οι χοροί των Μπουρμπουλιών θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, στις 9 Μαρτίου και το τελευταίο Σάββατο 12 Μαρτίου (το τελευταίο Μπουρμπούλι ανανεωμένο) στις 9 το βράδυ στο Royal Theater τον φετινό τόπο συνάντησης των φανατικών φίλων τους, συνεχίζοντας μια πολύχρονη παράδοση.

Τα μαύρα ντόμινο τυλιγμένα στην ανωνυμία θα καλέσουν και πάλι τους άνδρες σε συναντήσεις γεμάτες μυστήριο , κέφι και διάθεση καρναβαλιού. Έθιμο αποκλειστικά Πατρινό τα Μπουρμπούλια ξεκίνησαν ως απογευματινός χορός με τις ντάμες να προσέρχονται ελεύθερα , χωρίς εισιτήριο και βεβαίως χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο μακρύ ντόμινο με κουκούλα και μάσκα για να μην αναγνωρίζονται . Είχαν και έχουν ακόμα την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου για τον χορό .

Ο χορός πρωτοεμφανίστηκε το 1872 λίγο μετά την ολοκλήρωση του Δημοτικού Θεάτρου-έργο του Ερνέστου Τσίλλερ- και γινόταν απογευματινή ώρα. Και φέτος οι άνδρες θα τηρήσουν το έθιμο -ένδυμα βραδινό-, ενώ οι γυναίκες θα προμηθεύονται δωρεάν ντόμινο στην είσοδο, εάν δεν έχουν, μέχρι εξαντλήσεως.

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 9 το βράδυ τα Μπουρμπούλια θα ανοίξουν με μια μπάντα καθαρά Πατρινή θα  αποτελούμενη από τους Γιώργο Παράμερο- κιθάρα και τραγούδι, Μαρίτα Μιχαλοπούλου – τραγούδι, Μαρία Φάκου – τραγούδι, Ανδρέα Βούλγαρη – πλήκτρα, Παναγιώτη Αθανασίου – σαξόφωνο και τουμπερλέκι και Αρτέμη Μπεκρόπουλο – μπάσο. Όλα αυτά σε ρυθμούς καθαρά καρναβαλικούς , λάτιν και ότι πυροδοτεί το κέφι και την ανεμελιά έστω για λίγο .

Την επόμενη Τετάρτη 9 Μαρτίου την ίδια ώρα στις 9 το βράδυ η ίδια ορχήστρα θα συνεχίσει το γαϊτανάκι του κεφιού ενώ στις φετινές εκπλήξεις ανήκει η εμφάνιση των Γιώργου Πολυχρονιάδη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Λάκη Τζορντανέλι.  Οι τρεις τους θα δημιουργήσουν μια αξέχαστη μουσική περιπλάνηση στο επίκαιρο παρελθόν και το ποιοτικό παρόν του ελληνικού και διεθνούς πενταγράμμου . Θα βιώσετε ένα γεφύρωμα των sixties με το σήμερα, που θα σας μείνει αξέχαστο. Ένα χωρίς διακοπή , ατελείωτο party , με επιτυχίες του ΄50 , ΄60 και ΄70 .Back to the future με τα τραγούδια που λατρέψαμε και χορέψαμε όλοι. Μεγάλες επιτυχίες των ΄΄Poll΄΄ αλλά και άλλα πολλά αγαπημένα όπως τα ‘’Θα μείνουμε πάντα παιδιά’’ , ‘’Τρελοκόριτσο’’, ‘’Το σχολείο’’, ‘’Το κορίτσι του Μάη’’, ‘’What a Wonderful Word’’, και ‘’HardDay’s Night’’. Ένας καμβάς από αυθεντικές εκτελέσεις που έχουν γράψει ιστορία!

Φίλοι όπως ξέρουμε από τη δεκαετία του ’60, οι Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Γιώργος Πολυχρονιάδης και Λάκης Τζορντανέλι , έχουν ενώσει τα τελευταία χρόνια τις φωνές τους μεταφέροντάς μας σε ένα μουσικό ταξίδι στις καλύτερες στιγμές μιας αξέχαστης εποχής. Τα καλύτερα μας χρόνια ξυπνάνε με τους Ρόμπερτ Ουίλιαμς , Γιώργο Πολυχρονιάδη , Λάκη Τζορντανέλι και Κατερίνα Αδαμαντίδου.

Το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 9.30 το βράδυ το τελευταίο της αποκριάς , στο Τελευταίο  Μπουρμπούλι , όπου το κέφι κορυφώνεται , ο Γιάννης Βαρδής και ο Γιώργος Λιανός με την ορχήστρα τους , θα μας ταξιδέψουν σε μία αξέχαστη καρναβαλική νύχτα. Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Λιανός και ο Γιάννης Βαρδής συνεργάζονται και εμφανίζονται μαζί με μουσικό αποτέλεσμα μαγικό.

Οι δύο καλλιτέχνες έχουν ξεκάθαρη αγάπη προς το καλό ελληνικό τραγούδι . Το αισθάνεσαι τόσο από την δισκογραφία τους όσο και από την παιδεία τους αλλά ιδιαίτερα στην περίπτωση του Βαρδή και από το DNA τους . Μετά τις συνεχόμενες Sold out εμφανίσεις τους σε Ελλάδα και Εξωτερικό θα είναι μαζί μας στο Τελευταίο Μπουρμπούλι για ένα ακόμη δυνατό Live σε ένα ξέφρενο καρναβαλικό πάρτυ, για να μας απογειώσουν.

Στις 2 και 9 Μαρτίου η είσοδος για τους άνδρες θα είναι 10 Ευρώ με ένα ποτό ενώ για τις γυναίκες θα είναι ελεύθερη αρκεί η ενδυμασία τους να είναι ντόμινο.

Στις 12 Μαρτίου η είσοδος για όλους άνδρες και γυναίκες θα είναι 15 Ευρώ με ένα ποτό εκτός από τις γυναίκες με ντόμινο , όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες – Κρατήσεις : 2610-310.020.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button