ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει η πεζοπορία του δήμου Πατρέων – Διανυκτέρευσαν στο Αίγιο (Φωτο)

Η πόλη του Αιγίου ήταν η πρώτη μεγάλη στάση της μεγάλης πορείας κατά της ανεργίας που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων και η οποία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων από την αχαϊκή πρωτεύουσα. Στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Αίγιο, την πορεία με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη υποδέχτηκαν τόσο ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος όσο και μέλη της δημοτικής αρχής αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων, συνδικάτων και φορέων.

Η πομπή έφτασε στην πόλη του Αιγίου ‘εγγλέζα’ στο ραντεβού της και οι πεζοπόροι κατηφορίζοντας τη Μητροπόλεως, έφτασαν στην πλατεία Αγίας Λαύρας λίγο πριν της 8, οπότε και είχε δοθεί το ραντεβού κι αφού είχαν διανύσει 40 χιλιόμετρα με τα πόδια. Το λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου Αιγιαλείας κ. Χρήστος Τρίψας, ο οποίος μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. “Δεν θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα. Μαζί μπορούμε να παλέψουμε και να νικήσουμε την ανεργία” δήλωσε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας κα Δώρα Μαστραπά, σημειώνοντας πως η ανεργία αφορά όλη την κοινωνία, είναι ένα καρκίνωμα και δημιούργημα όσων από την ελαστική εργασία αποκομίζουν κέρδη. “Η εργασία είναι ταυτότητα για όλους μας. Η απώλεια της εργασίας δεν είναι μόνο αδυναμία να ζήσει κάποιος ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια αλλά και συνεπάγεται την απώλεια ταυτότητας” είπε η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων κ. Παναγιώτης Νύχτης, ο οποίος μίλησε για μια μεγαλειώδη αγωνιστική πρωτοβουλία κατά των μεγαλοσυμφερόντων που προωθούν την κακοπληρωμένη δουλειά και την υποαπασχόληση. “Διεκδικούμε μέτρα προστασίας των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος σημείωσε πως το μεγαλύτερο δεινό της κοινωνίας εκτός από τη φτώχεια είναι και η ανεργία. Η Δυτική Αιγιάλεια μαζί με την Ήπειρο είναι οι δύο περιφέρειες της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. “Ανάπτυξη και ανεργία δεν πάνε μαζί. Δυστυχώς κάθε μέρα στο Δήμο, συναντώ ανθρώπους που το μόνο που ζητάνε είναι να κάνουν λίγα μεροκάματα το μήνα. Πολλά παιδιά φεύγουν από τη χώρα, γίνονται οικονομικοί μετανάστες και …το οξύμωρο είναι πως μας έρχονται κι εδώ πρόσφυγες ταυτόχρονα” είπε ο ίδιος και τόνισε πως τη Δευτέρα, μαζί και με το Δήμαρχο Καλαβρύτων, θα είναι παρόντες στο ξεκίνημα της πορείας από το Αίγιο στις 9 το πρωί, από το Κλειστό Γυμναστήριο Αιγίου και με κατεύθυνση το Διακοπτό και ακολούθως την Ακράτα.

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, ο δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, ευχαριστώντας τον κόσμο που στήριξε την πορεία και που δίνει στους πεζοπόρους δύναμη για τη συνέχεια. “Κάποιοι νομίζουν ότι αυτόν τον αγώνα τον κάνουμε για να δημιουργήσουμε μία κίνηση που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Θα διαψευστούν, διότι σήμερα είναι η αρχή. Θα συνεχίσουμε περπατώντας μέχρι το Σύνταγμα την επόμενη Κυριακή αλλά κι εκεί δεν τελειώνουμε. Θα τελειώσουμε όταν τελειώσει και η ανεργία, όταν θα σταματήσουν να υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν να είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που δεν μπορούν να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να ζήσουν την οικογένειά τους. Ο αγώνας μας είναι μακρύς και δύσκολος και δεν περισσεύει κανείς. Πολλοί θα προσπαθήσουν να μας διασπάσουν, θα συνεχίσουν να βάζουν μπροστά προκαταλήψεις. Εμείς όμως ακάθεκτοι θα συνεχίσουμε μέχρι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεργίας” ολοκλήρωσε την ομιλία του ο δήμαρχος, καταχειροκροτούμενος.

Η εκδήλωση τελείωσε με συναυλία από τετραμελή ορχήστρα, ενώ οι πεζοπόροι που θα συμμετάσχουν και αύριο στην πορεία, μεταφέρθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Αιγίου όπου και προγραμματίστηκε να γίνει η διανυκτέρευσή τους. Το πρωί της Δευτέρας η πομπή θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί από το γυμναστήριο και θα διανύσει συνολικά 28 χιλιόμετρα μέχρι την Ακράτα, όπου και έχει δοθεί στις 8 το απόγευμα το νέο ραντεβού για ξεκούραση και διανυκτέρευση.

Οι πεζοπόροι θα ακολουθήσουν μια διαδρομή συνολικά 216,84 χιλιομέτρων μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, και όχι της νέας, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα και για λόγους ασφαλείας. Η πορεία θα διαρκέσει συνολικά οκτώ ημέρες και προβλέπονται επτά διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διοργανωτών η μέση ημερήσια απόσταση που θα διανύουν οι συμμετέχοντες θα είναι 27,10 χιλιόμετρα, ενώ η μέση ωριαία ταχύτητα θα κυμαίνεται στα 4,5 χιλιόμετρα.

Το πρόγραμμα ανά ημέρα έχει οριστεί ως εξής:
>1η ημέρα, Κυριακή 3 Απριλίου: Πάτρα – Αίγιο, απόσταση 39,71 χιλιόμετρα
>2η ημέρα, Δευτέρα 4 Απριλίου: Αίγιο-Ακράτα, απόσταση 28,08 χλμ.
>3η ημέρα, Τρίτη 5 Απριλίου: Ακράτα -Ξυλόκαστρο, απόσταση 32,73 χλμ.
>4η ημέρα, Τετάρτη 6 Απριλίου: Ξυλόκαστρο-Κόρινθος, απόσταση 33,79 χλμ.
>5η ημέρα, Πέμπτη 7 Απριλίου: Κόρινθος-Αγιοι Θεόδωροι, απόσταση 19,83 χλμ.
>6η ημέρα, Παρασκευή 8 Απριλίου: Αγιοι Θεόδωροι-Μέγαρα, απόσταση 22,79 χλμ.
>7η ημέρα, Σάββατο 9 Απριλίου: Μέγαρα-Ελευσίνα, απόσταση 20,48 χλμ.
>8η ημέρα, Κυριακή 10 Απριλίου: Ελευσίνα-Αθήνα (Σύνταγμα), απόσταση 20,59 χλμ.

Ενδιάμεσες στάσεις προβλέπονται στις περιοχές: Αγιος Βασίλης, Ροδινή, Καμάρες,
Διακοφτό, Πλάτανος, Δερβένι, Λυκοπόρια, Καμάρι, Λέχαιο, Ισθμός, Κινέτα, Στίκας, Νέα Πέραμος, διόδια Μάνδρας.

Στις ενδιάμεσες στάσεις, κάθε 6-7 χιλιόμετρα θα υπάρχουν εκδηλώσεις από σωματεία και φορείς της περιοχής, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των μουσικών, χορευτικών θεατρικών τμημάτων των δήμων, των σωματείων και συλλόγων. Επίσης θα υπάρχει υποδοχή και χαιρετισμοί από μεγάλους εργασιακούς χώρους που βρίσκονται σε όλη τη διαδρομή. Στους συμμετέχοντες στην πορεία παρέχεται: Φαγητό, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

DSC_1909 DSC_1911 DSC_1914 DSC_1918 DSC_1919 DSC_1921 DSC_1926 DSC_1926a DSC_1927

http://filodimos.gr/

Related Articles

Back to top button
Close
Close