ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Ελλάδα: Έρχεται Αφρικανική λάσπη

O Φεβρουάριος αποχωρεί έχοντας δώσει σχεδόν στο σύνολό του ημέρες που θύμιζαν άλλη(ες) εποχή(ες).

Σίγουρα μία από αυτές δεν ήταν ο χειμώνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απούσα ή ελάχιστα παρούσα χιονοκάλυψη στα περισσότερα βουνά της χώρας μας που μας παραπέμπει σε εικόνες που δεν αντικρίζουμε εύκολα Φλεβάρη μήνα.

Ας δούμε,λοιπόν,με τι καιρικές συνθήκες θα περάσουν οι πρώτες ημέρες του Μάρτη.

Περιληπτική Ανάλυση Κυκλοφορίας:

Ο αυλώνας που έφτασε να επηρεάζει με χιονοπτώσεις την Ιβηρική Χερσόνησο καθώς και περιοχές ορεινές της Βορειοδυτικής Αφρικής κινήθηκε Βορειοανατολικά προς την Ιταλία προκαλώντας κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) η οποία δίνει εκεί και θα συνεχίσει να δίνει μέχρι και την Τρίτη φαινόμενα αρκετά.

Κινούμενο συνεχώς Βορειοανατολικότερα το χαμηλό αυτό,εξαιτίας της πίεσης που δέχεται από την ελαφρώς ανατολικότερη επέκταση του Αζορικού Αντικυκλώνα (πεδίου υψηλών πιέσεων) και ταυτόχρονα εξασθενούμενο θα επηρεάσει με κάποιες βροχές την δυτική-βορειοδυτική Ελλάδα έως και το πρώτο μισό της Τετάρτης.

Μαύρο βέλος:Ανατολική Επέκταση Αζορικού Αντικυκλώνα-Κόκκινο βέλος: Ώθηση του βαρομετρικού χαμηλού Βορειοανατολικότερα με ταυτόχρονη εξασθένηση του.

Προς το δεύτερο μισό της Τετάρτης παρατηρούμε την διάθεση του Αζορικού Αντικυκλώνα να κινηθεί βορειότερα στον Ατλαντικό Ωκεανό και να ανακόψει πρόσκαιρα την Ατλαντική Ροή βαρομετρικών χαμηλών.

Αυτή η κίνηση του θα είναι,όμως αρκετή για να οδηγήσει στην αποκοπή ενός χαμηλού στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης, το οποίο με την βοήθεια του αεροχείμαρρου (jet stream) θα κινηθεί νοτιοανατολικότερα, θα εισέλθει στην Αδριατική Θάλασσα και θα επηρεάσει την χώρα μας κατά την Τσικνοπέμπτη και την Παρασκευή με αρκετές (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία) βροχές (κυρίως τα δυτικά,τα βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο).

Κόκκινο ορθογώνιο:Φραγή Ατλαντικής Ροής Χαμηλών

Κίτρινο βέλος: Νοτιοανατολικότερη Κίνηση του χαμηλού ως και την Αδριατική Θάλασσα υπό την αρωγή του αεροχείμαρρου (jet stream) στις ανατολικές ράχες του Αντικυκλώνα (=μαύρες διακεκομμένες γραμμές)

Η τάση για τις μετέπειτα ημέρες είναι η εκ νέου ανύψωση του Αζορικού Αντικυκλώνα βορειότερα μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό σε θέση που θα βοηθήσει και πάλι την φραγή της Ατλαντικής Ροής και την κάθοδο αυλώνα (μικρότερης δυναμικής αυτή τη φορά) ως και τα βορειοδυτικότερα τμήματα της Αφρικής.

Ο αυλώνας αυτός δείχνει τάση εγκλωβισμού στις ακτές της Αλγερίας,κατόπιν βορειοανατολικής επέκτασής του μέσα στα νερά της Μεσογείου,οπότε και υπάρχει περίπτωση γένεσης κάποιου χαμηλού το οποίο ίσως επηρεάσει με βροχές και την χώρα μας εκ νέου.

Αυτή είναι η τάση για ως τις 10 του μήνα στα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μελλούμενα.

Δεν μπορούμε να μιλάμε με απόλυτη βεβαιότητα για αυτήν την εξέλιξη όμως.

Εκτίμηση Καιρού Δυτικής Ελλάδας: Αύριο Δευτέρα με αραιή συννεφιά αρχικά στα βορειοδυτικά με νοτιοδυτική επέκταση.

Στα βορειοδυτικά θα πυκνώσει κάπως περισσότερο σταδιακά και θα εκδηλωθούν προς το μεσημέρι τοπικές λασποβροχές στην Ήπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο (ίσως και στα βορειότερα της Αιτ/νιας).

Προς το απόγευμα αργά ίσως ενταθούν πρόσκαιρα επεκτεινόμενες και στο Κεντρικό Ιόνιο.

Ενώ προς την αλλαγή της ημέρες και τις πρώτες ώρες της Τρίτης θα έχουμε και ένα πέρασμα τοπικών λασποβροχών στην δυτική Στερεά και στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο (ΒΔ Ηλεία και Αχαΐα).

Την Τρίτη στο δεύτερο μισό θα επανέλθουν κάποιες βροχές στην Ήπειρο,το Β.Ιόνιο (ίσως και Λευκάδα).

Πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα προς το βράδυ και στην Δυτική Στερεά,στην ΒΔκη Πελοπόννησο και στην Κεφαλλονιά.

Η Τετάρτη πάλι διάσπαρτα φαινόμενα με την μορφή μπόρας ή και σύντομης καταιγίδας θα έχουμε σχεδόν στο σύνολο των δυτικών.

Τώρα για το μεγαλύτερο διάστημα της Πέμπτης και της Παρασκευής η δυτική Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται υπό την επήρεια ενός βαρομετρικού χαμηλού.

Αυτό σημαίνει την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων αρχικά στα βορειοδυτικά και εν συνεχεία σε όλη την δυτική Ελλάδα.

Τάση Επόμενων Ημερών: Η τάση δείχνει ένα διάστημα λίγων ημερών χωρίς βροχές στην Δυτική Ελλάδα και επαναφορά αυτών κάπου στις 9 με 10 του μήνα.

Η θερμοκρασία,τώρα,την Δευτέρα θα αγγίξει τους 23-24 βαθμούς στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και σε κλειστές περιοχές της Δυτικής Στερεάς.

20oC + θα πιάσουν και τα υπόλοιπα δυτικά,με εξαίρεση ίσως την βορειοδυτική Ήπειρο και την παράκτια Κέρκυρα όπου θα έχουμε περισσότερη συννεφιά.

Εκεί ίσως έχουμε λίγο κάτω από 20oC.

Αιτία οι καταβατικοί Νοτιοανατολικοί άνεμοι που θα αγγίξουν στο Ιόνιο και σε επικλινείς περιοχές τα 7-8bf.

Την Τρίτη και την Τετάρτη,οπότε και οι άνεμοι θα έχουν στραφεί σε πιο δυτικούς και θα έχουν εξασθενήσει η θερμοκρασία θα πέσει με τις μέγιστες να είναι γύρω στους 16-18oC την Τρίτη και στους 14-16oC την Τετάρτη.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή η ψύχρα θα είναι κάπως περισσότερη, με τις μέγιστες να είναι <15oC αφού θα εκδηλωθούν βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και οι ώρες ηλιοφάνειας θα είναι σαφώς λιγότερες,ενώ οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί,ενισχυμένοι στο Ιόνιο κατά την έλευση του χαμηλού.

Η τάση για τις επόμενες οι ημέρες είναι να υπάρξει κάποια άνοδος όχι όμως σε επίπεδα >20oC.

Σημείωση: Οι παραπάνω μέγιστες αφορούν πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα.

Στα ημιορεινά-ορεινά ιδίως την Πέμπτη και την Παρασκευή οι μέγιστες θα είναι πιο χαμηλές,ενώ αυτές τις δυο μέρες ίσως εκδηλωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Όσο πιο βορειοδυτικά τόσο πιο χαμηλά τα υψόμετρα.

Εκτίμηση Για Πάτρα:

Η Δευτέρα θα ξεκινήσει με αραιή συννεφιά που θα πυκνώνει κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα, ενώ προς το βράδυ στην αλλαγή της ημέρας και τις πρώτες ώρες της Τρίτης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τοπικές λασποβροχές.

Η Τρίτη θα κυλήσει με περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας και λιγότερες νεφώσεις.

Πολύ μικρή πιθανότητα το βράδυ για τοπικά και ασθενή φαινόμενα.

Την Τετάρτη θα έχουμε ξανά μια αραιή συννεφιά πιο πυκνή κατά διαστήματα ενώ πολύ πιθανόν να βρέξει με την μορφή μπόρας (ή και μικρής διάρκειας καταιγίδας) προς το μεσημέρι και μετέπειτα.

Τις πιο πολλές πιθανότητες όμως για βροχές και καταιγίδες (δηλαδή για πιο άξια λόγου φαινόμενα) συγκεντρώνει η Πάτρα για το 2ημερο Πέμπτης-Παρασκευής- κυρίως από το δεύτερο μισό της Πέμπτης και μετά.

Η τάση για τις επόμενες ημέρες δείχνουν βελτίωση του καιρού για κάποιες ημέρες και επαναφορά των βροχών από τις 9-10 του μήνα.

Είναι νωρίς για να εξάγουμε,όμως,ασφαλή συμπεράσματα για την προαναφερθείσα εξέλιξη.

Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 23-24oC τη Δευτέρα,τους 17-18oC την Τρίτη, τους 15-16oC την Τετάρτη, Την Πέμπτη θα έχουμε μέγιστες της τάξεως των 15 βαθμών ενώ η Παρασκευή θα είναι η πιο ψυχρή ημέρα της εβδομάδας με την μέγιστη στους 12-13oC.

Προς το Σ/Κ και μετέπειτα θα σημειωθεί μικρή άνοδος στον υδράργυρο, σύμφωνα με τα ως τώρα προγνωστικά στοιχεία πάντα, σε καμία περίπτωση σε επίπεδα όπως εκείνα της Δευτέρας.

Οι άνεμοι την Δευτέρα θα πνέουν νοτιοανατολικοί με εντάσεις που θα αγγίξουν τα 7 ίσως και 8 πρόσκαιρα bf στο στενό του Ρίου-Αντιρρίου καθώς και σε επικλινείς περιοχές σε υπήνεμες πλαγιές του Παναχαϊκόυ (κυρίως νοτιοανατολικά προάστεια). Μέσα την πόλη γύρω στα 4-5bf.

Από την Τρίτη θα στραφούν οι άνεμοι σε πιο δυτικούς-νοτιοδυτικούς (έτσι θα διατηρηθούν στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας) με μέτριες κατά περιόδους εντάσεις οι οποίες δεν θα δημιουργήσουν κάποια προβλήματα.

Την Πέμπτη με την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού ενδεχομένως να ενισχυθούν πρόσκαιρα λίγο περισσότερο κυρίως στο Ρίο-Αντίρριο και στα δυτικά τμήματα του Πατραϊκού κόλπου.

Να σημειωθεί,τέλος,ότι έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα έχουμε σε όλη την δυτική Ελλάδα μέσα στην Δευτέρα όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

πηγή: thebest.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button