ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Μεγάλη ένταση και αποχώρηση αντιδημάρχου στην συζήτηση του ΔΣ για το προσφυγικό

Τα θέματα που τέθηκαν εκτός της ημερήσιας διάταξης ήταν εκείνα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατά την αποψινή του συνεδρίαση. Εκτενώς συζητήθηκε το προσφυγικό και το κατά πόσο θα επηρεάσει το επόμενο διάστημα την περιοχή , το θέμα των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου και το μέλλον τους, μετά και τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση στην οποία κάλεσε η Πρύτανης το περασμένο Σάββατο και σε μικρότερη έκταση η συζήτηση για το Σχέδιο για την Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία. Τα δύο πρώτα θέματα έθεσε ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου με την έναρξη της συνεδρίασης.
po-dimotiko12

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έγινε μεταξύ Υπουργείου και ΚΕΔΕ το προηγούμενο διάστημα αποκλειστικά για το μεταναστευτικό, όπου ζητήθηκε, όπως ο ίδιος είπε, η συνδρομή της αυτοδιοίκησης, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, να τους ζητούνται συγκεκριμένα πράγματα. «Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τον αριθμό των ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας. Ζητήθηκε η συνδρομή της αυτοδιοίκησης γενικά και αόριστα. Δεν έχουν κάποιο οργανωμένο σχέδιο. Ρωτούσαν όλους τους δημάρχους αν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι κλπ, χωρίς να μας λένε κάτι συγκεκριμένο. Το τελευταίο διάστημα για την περιοχή μας ακούγονται και γράφονται διάφορα σενάρια, όμως δηλώνω ξεκάθαρα πως ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζουν τίποτα επ” αυτού. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να πουν στην αυτοδιοίκηση τι ακριβώς της ζητείται», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που υπήρξε για το Πανεπιστήμιο Πατρών και σε όλα όσα ειπώθηκαν για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου.  Χαρακτήρισε εξαιρετικό το γεγονός ότι οι τέσσερις βουλευτές που παρευρέθησαν (Τριανταφύλλου, Βαρεμένος, Κωνσταντόπουλος, Καραγκούνης) διεκδίκησαν από  κοινού με τον δήμαρχο Αγρινίου πράγματα για τα τρία τμήματα «σαν μια γροθιά» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Σταθήκαμε στο ότι δεν είναι δυνατό να αποδυναμώνονται εντέχνως τα τμήματα και η Πρύτανης ανέφερε πως θα καθυστερήσει η υλοποίηση της απόφασης της Συγκλήτου για μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα για κάποιο διάστημα. Θέτουν ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι οικονομικά πλέον για να στηρίξουν τη θέση τους που μένει αμετακίνητη για μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος , που χαρακτηριστικά ανέφερε πως «είμαστε σε καθεστώς παράτασης της λειτουργίας τους στο Αγρίνιο!».

Ο ίδιος επισήμανε πως «προκειμένου να σταματήσουν τα παιχνίδια που γίνονται σε βάρος των τμημάτων με την αποδυνάμωσή τους από καθηγητές, θα πρέπει να μπούμε σε λογική επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο, με τέταρτο τμήμα».po-dimotiko5

Ακολούθησαν τοποθετήσεις επί των δύο θεμάτων που τέθηκαν. Ο κ. Κορδολαίμης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Μοσχολιού, ανέφερε σε ότι έχει να κάνει με το θέμα των προσφύγων πως » ο άξονας Αθήνα- Θεσσαλονίκη έχει  «φουλάρει» και πλέον μένει ο άξονας «Αγρίνιο -Γιάννινα-Ηγουμενίτσα» στον  οποίο θα μετακινηθούν οι πρόσφυγες :»Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, πρέπει να είμαστε αρωγοί και να τους αγκαλιάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Τραπεζιώτης, επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα»,  αφού μίλησε όπως άλλωστε και το σύνολο όσων συμβούλων πήραν τον λόγο, για την ευαισθησία και την αλληλεγγύη που έχει δείξει ο Ελληνικός λαός σε αυτούς τους ανθρώπους, ανέφερε απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αγρινίου πως πρέπει να τεθεί στην ΚΕΔΕ θέμα ενίσχυσης των πόρων της αυτοδιοίκησης για το θέμα των προσφύγων, αφού όπως είπε «υπάρχει σοβαρό νομοθετικό κενό».

Στη συνεχεία ο κ. Παπανικολάου , από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε πως «η ευαισθησία όλων δυστυχώς ξεκινά λίγο αργά, όταν ήδη αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους, ενώ θα έπρεπε να ξεσηκωθεί ένα κίνημα ενάντια σε όσους μακελεύουν τους λαούς για δικά τους οφέλη».po-dimotiko7

Ο κ. Στ. Μερμίκγης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» μίλησε για παντελή απουσία του κράτους σε ότι αφορά το προσφυγικό «τη στιγμή που χρηματοδοτούνται από το κράτος φρεγάτες του ΝΑΤΟ να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο, ενώ τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πηγαίνουν στον βιοπορισμό των προσφύγων».po-dimotiko1

Ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις, όμως η συζήτηση διακόπηκε μετά από αίτημα του κ. Τραπεζιώτη να πάρει τον λόγο επί προσωπικού, απευθυνόμενος στον κ. Γκούντα για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που είχε αποδώσει ο δεύτερος στον κ. Τραπεζιώτη στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, παρότι άπαντες είχαν τη αίσθηση πως οι χαρακτηρισμοί αυτοί είχαν ανακληθεί.

Ο κ. Τραπεζιώτης θεωρώντας ότι δεν υπήρξε σαφής ανάκληση των χαρακτηρισμών, στη  συνέχεια προέβη και εκείνος σε χαρακτηρισμούς αποκαλώντας μάλιστα «ερίτιμο κυρία» (!) τον κ. Γκούντα. Όταν στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των δανείων που είχε λάβει ως δήμαρχος Θεστιέων για 12 οικόπεδα και με αφορμή σχόλιο που είχε κάνει επ” αυτού ο κ. Γκούντας στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του είπε «είναι περιουσία του Αγρινίου ανόητε»!, κάτι που έκανε έξαλλο τον κ. Γκούντα που μίλησε για «βαριετέ και επιθεώρηση» από πλευράς Τραπεζιώτη.po-dimotiko10

Όταν ο κ. Τραπεζιώτης κατέθεσε ερώτηση για απευθείας αναθέσεις σε έργα ύδρευσης κλπ από τον δήμο, ο κ. Γκούντας του είπε χαρακτηριστικά :«αυτό είναι… ευκολάκι αλλά έχω κι εγώ στοιχεία», ενώ μεταξύ των δύο ανταλλάχθηκαν κι άλλες βαριές εκφράσεις.

Αξιοσημείωτη ήταν και η αποχώρηση του αντιδημάρχου κ. Καζαντζή από το δημοτικό συμβούλιο που είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί το Σώμα απολογισμό πρώην δημάρχου», χαρακτηρίζοντας «άδικο» τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρόκο για τον χρόνο που παραχώρησε στον κ. Τραπεζιώτη.po-dimotiko9

Αμέσως μετά από την  αίθουσα απεχώρησε εκνευρισμένος και για αρκετή ώρα και ο Δήμαρχος που έκανε λόγο για «κάποιους που κάνουν συστηματικά σόου μπροστά στις κάμερες και φεύγουν όταν αυτές κλείνουν»  και τόνισε πως δεν θα ανεχτεί ανάλογες συμπεριφορές στο μέλλον. Είπε μάλιστα ότι θα αλλάξει ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε όλες οι ερωτήσεις να γίνονται γραπτώς.

po-dimotiko3

po-dimotiko4

po-dimotiko6

po-dimotiko11

po-dimotiko13

http://www.agriniopress.gr

Related Articles

Back to top button
Close
Close