ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Έλενα Καπομπασοπούλου: Η Πατρινή αρχιτέκτονας που σχεδιάζει εκπληκτικά κοσμήματα από τσιμέντο στην Νέα Υόρκη

H Έλενα Καπομπασοπούλου ξεκίνησε την ξεχωριστή διαδρομή της από την Πάτρα όπου σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της πόλης. Τα τελευταία 8 χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Μέσα από την αρχιτεκτονική ανακάλυψε και μια άλλη της αγάπη, την κατασκευή κοσμημάτων, με φόρμες όμως που παραπέμπουν σε αρχιτεκτονικά σχέδια.

Πρόκειται για κοσμήματα που έχουν σαν βασικό υλικό το τσιμέντο και εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να μοιάζουν με άλλα, πιο συνηθισμένα κοσμήματα.

To Cement Chemistry πρόσφατα παρουσίασε την πρώτη συλλογή του, “Γεωμετρία”, η οποία επικεντρώνεται στην εφαρμογή του τσιμέντου ώς υλικού για την κατασκευή κοσμημάτων. Τα περιορισμένα σε παραγωγή κομμάτια είναι χειροποίητα και διατίθενται σε τολμηρά σχήματα και χρώματα.

Εμπνευσμένη από βασικά γεωμετρικά σχήματα, η αρχιτέκνων Έλενα Καπομπασοπούλου συνδυάζει καινοτόμο σχεδιασμό και κατασκευαστικές τεχνικές, φέρνοντας στη ζωή μια αισθητική ποιότητα ενός υλικού που μέχρι σήμερα θεωρούνταν στοιχειώδες μόνο για το σχεδιασμό κτιρίων. Kαι κάπως έτσι το αρχιτεκτονικό κόσμημα από τσιμέντο γεννιέται.
bflidzpcsn5672759a93d7c

fmubmltxxs5672757f67fdb

rxscncarph567275a6a805c
Η 31χρονη αρχιτέκτονας μίλησε για όλα στο thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις αρχιτεκτονική;

Θεωρώ ότι σε αυτή την επιλογή με οδήγησε η ανάγκη για δημιουργικότητα. Μέσα από αυτό το επάγγελμα έχεις την ελευθερία να δημιουργείς για τους πελάτες σου, να καλύπτεις τις ανάγκες τους και παράλληλα να καλύπτεις και τις δικές σου… δημιουργώντας.

Ποια ήταν η διαδρομή από την Πάτρα μέχρι την Νέα Υόρκη;

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου βρέθηκα στην Ιταλία με ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Εκεί έμεινα για έναν χρόνο. Το 2009 και αφού αποφοίτησα με «Άριστα» από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έκανα για τρεις μήνες την πρακτική μου στην Ολλανδία. Στην συνέχεια βρέθηκα στην Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές. Μένω στην Νέα Υόρκη από το 2009.

Τι σε κρατάει σε αυτή την πόλη;

Πρώτα απ’ όλα η ίδια η πόλη. Προσφέρει πολλά και είναι ιδανική για όποιον ψάχνει και θέλει να ασχοληθεί με καινούργια πράγματα. Ειδικά στο δικό μου επάγγελμα μπορεί να κάνει κανείς απίστευτα πράγματα. Είναι μια πόλη που σου δίνει «τροφή». Για παράδειγμα, σαν αρχιτέκτονας ασχολούμαι με μουσεία και μεγάλα projects τα οποία δεν θα μπορούσαν να γίνουν κάπου αλλού.

Πότε και πώς ξεκίνησες να δημιουργείς κοσμήματα από τσιμέντο;

Ξεκίνησα πριν από 1,5 χρόνο. Είναι κάτι που το οφείλω αποκλειστικά στις σπουδές μου και στην Νέα Υόρκη. Αυτά τα δυο είναι που με ενέπνευσαν να σκεφτώ να κάνω κάτι πέρα των κανονικών συνθηκών.

Το τσιμέντο είναι ένα κατασκευαστικό υλικό συνδεδεμένο με την ζωή του ανθρώπου. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει οικειότητα ανάμεσα σε αυτό και το ανθρώπινο σώμα και μάλιστα μέσα από αυτή την χρήση.

Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω κοσμήματα που οικειοποιούν το τσιμέντο με το ανθρώπινο σώμα.

Για τα κοσμήματα σου χρησιμοποιείς σαν βάση το τσιμέντο αλλά επιλέγεις κι άλλα υλικά…

Στην πρώτη μου σειρά χρησιμοποίησα μόνο τσιμέντο γιατί ήθελα να τσεκάρω τις αντοχές τους. Στην συνέχεια συνδύασα το τσιμέντο με ασήμι, χαλκό, χρυσό.

Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις μια σειρά κοσμημάτων;

Χρειάζομαι τέσσερις μήνες για μια σειρά είκοσι κοσμημάτων. Από την ιδέα και τον σχεδιασμό μέχρι το τελικό αποτέλεσμα το κόσμημα περνάει από πέντε περίπου στάδια. Ασχολούμαι με αυτό κατά την διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μου (που δεν είναι πια ελεύθερος). Εγώ περάσει το στάδιο που το έβλεπα σαν χόμπυ. Πλέον ασχολούμαι πολλές ώρες με τα κοσμήματα.

Που μπορεί να βρει κανείς τα κοσμήματα σου;

Σε συγκεκριμένα καταστήματα στην Νέα Υόρκη Έχω ξεκινήσει τις διαδικασίες έτσι ώστε να συνεργαστώ και με κάποια καταστήματα στην Ελλάδα. Στην συνέχεια θα ήθελα να πραγματοποιήσω κάποιες εκθέσεις και να δημιουργήσω και ένα e shop.

Τι είναι αυτό που θα ήθελες από εδώ και πέρα;

Με ενδιαφέρει να μπορώ να δημιουργώ σειρές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να υπάρχει μια σταθερή παραγωγή (δυο σειρές τον χρόνο). Ακόμα θα ήθελα να αναπτύξω κάποιες σταθερές συνεργασίες.

Θα δούμε σύντομα στην Ελλάδα κοσμήματα σου;

Αν όλα πάνε καλά θα δείτε στις 25 Φεβρουαρίου, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι της Αθήνας σε μια έκθεση κοσμημάτων που σχετίζεται και με την ιστορία τους. Γενικότερα θέλω πάρα πολύ θα βρεθούν τα κοσμήματα μου στην Ελλάδα, σε καταστήματα, μουσεία, εκθέσεις,

Related Articles

Back to top button