Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Ναυπακτίας

Τουριστική προβολή της Ναυπακτίας – Το npress.gr ανοίγει το διάλογο – Ζητάμε από πολίτες και πολιτικούς της Ναυπακτίας να καταθέσουν τις απόψεις τους για την προβολή της πόλης
Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που προηγείται της προβολής, δεν είναι κάτι νέο. Από την δεκαετία του ’50 υπήρξε ενδιαφέρον, ανάλογο με τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές. Η ιδιαιτερότητα της Ναυπάκτου ήταν ότι έγιναν μικρές τουριστικές μονάδες στο κέντρο της πόλης, σε αντικατάσταση των πανδοχείων που εξυπηρετούσαν τους ταξιδιώτες της ορεινής Ναυπακτίας. Τα ξενοδοχεία αυτά, δημιούργησαν και το μοντέλο του τουρίστα που επισκεπτόταν την περιοχή.
Γράφει για το npress.gr ο Γιάννης Ράπτης*
Σήμερα οι εικόνες της Σαντορίνης και άλλων δημοφιλών προορισμών, αποτελούν πρότυπο για κάθε περιοχή που επιζητά νέες αναπτυξιακές κατευθύνσεις, όταν προσεγγίζει το τρίπτυχο Πολιτισμός- Ήλιος- Θάλασσα. Σ’ αυτούς τους προορισμούς βέβαια έχουν δημιουργηθεί διαφορετικού τύπου υποδομές (μεγάλες μονάδες, στοχευμένες αγορές, κρατική διαφήμιση, μαζική μετακίνηση, παράλληλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, ελκυστικά πακέτα), που αγγίζουν και το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού (tour operators), που διακινούν ομάδες επισκεπτών, συμμετέχοντας μόνο στα κέρδη κάθε επιχείρησης (όχι στις ζημίες, τα δάνεια, τις ανακαινίσεις, τα λειτουργικά έξοδα κλπ). Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις της περιοχής μας δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους γι αυτούς.
Οι καιροί αλλάζουν γρήγορα και οι εικόνες δημιουργούν νέες ανάγκες. Προσεγγίζοντας προσωπικά το ζήτημα και με την σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών, ξεκινήσαμε με σεμινάρια επιμόρφωσης των επαγγελμάτων του τουρισμού, κάναμε συνεχείς δημοσιεύσεις σε τουριστικά περιοδικά εντός και εκτός Ελλάδας, διαφημίσαμε τα φυσικά, ιστορικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της Ναυπακτίας, βάλαμε στη συζήτηση τη Ναύπακτο και το Lepanto στην Ευρώπη. Φέραμε σημαντικούς ανθρώπους του τουρισμού, αλλά ζήτησαν υψηλές προδιαγραφές υπηρεσιών και μεγάλες υποδομές. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για την διεύρυνση του τουριστικού ακροατηρίου και κίνητρα για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με ξενοδοχεία χωρίς πισίνες, δραστηριότητες, πρωινά και γεύματα με παγκόσμια θεματολογία, κρουαζιέρες και επισκέψεις σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του τουρισμού κλπ. με αντικίνητρα την φορολογική αστάθεια, την πολεοδομική – αδειοδοτική γραφειοκρατία, την επίλυση του οικιστικού της Παλαιοπαναγιάς και της Ναυπάκτου, τις χρήσεις γης, έναν ασαφή επενδυτικό νόμο και την έλλειψη δημόσιων επενδύσεων.
Αλλά πρίν ξεκινήσει η συζήτηση για την ανάπτυξη και την προβολή, είναι απαραίτητη μια συμφωνία για Ενιαία Τουριστική Πολιτική στην περιοχή μας. Ένα σχέδιο δράσης με γνώμονα τη σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού, το πολιτιστικό απόθεμα, τις συνεργασίες επαγγελματιών, τις σχέσεις με γείτονες και ανταγωνιστές, τον προϋπολογισμό κάθε δράσης σαν κλάσμα με αριθμητή τις κινήσεις που απαιτούνται και παρονομαστή τα χρήματα που δαπανώνται. Τελικά δεν μπορεί ο κάθε αντιδήμαρχος που αναλαμβάνει τον τουρισμό, να αυτοαναγορεύεται σε ειδήμονα ακροβατώντας μεταξύ διαχείρισης των πενιχρών αποθεμάτων του Δήμου και των προσωπικών του φιλοδοξιών. Κάθε φορά τα εξαγγελλόμενα φαραωνικά αναπτυξιακά σχέδια και οι περίφημες «μελέτες», είναι γνωστό τοις πάσι ότι στοχεύουν τους αδαείς και τις επόμενες εκλογές, χωρίς κάν να ενδιαφέρουν τον τουρισμό. Έχουν δίκιο οι επαγγελματίες, που γελούν κάθε φορά που ο εκάστοτε αντιδήμαρχος τους καλεί για συζήτηση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή τη συζήτηση μιλώντας για καράβια πρώτα με τους καπετάνιους.
*Ο Γιάννης Ράπτης, είναι δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Πολιστιμού του δήμου Ναυπακτίας