Best of Network

Αποθεώνει τη Μαρία Λεπενιώτη και την Μάγδα Φύσσα ο Guardian: «Οι γυναίκες που διέλυσαν τη Χρυσή Αυγή»

Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ασχολείται ο Guardian ο οποίος σε κείμενό του αποθεώνει τόσο την πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη αλλά και τη Μάγδα Φύσσα. 

Στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, την μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα αλλά και τις γυναίκες που συμμετείχαν στην προδικασία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, εστιάζει θέμα του βρετανικού Guardian για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, λίγη ώρα μετά την απόρριψη των αναστολών που στέλνει το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης στη φυλακή.

Ο Guardian, στο θέμα του με τίτλο «Οι γυναίκες που διέλυσαν τη Χρυσή Αυγή» αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πίσω από την έδρα, μπροστά από το κυρίως ανδρικό κοινό, καθώς η μαραθώνια δίκη της Χρυσής Αυγής, μπαίνει στην τελευταία της πράξη, η Αρεοπαγίτισα πια Μαρία Λεπενιώτη συνέχισε να κάνει αυτό που έκανε κάθε εβδομάδα: διατηρούσε την ειρήνη.

Δεν ήταν εύκολο. Τα συναισθήματα συχνά κυριαρχούσαν. Ακόμα και την ώρα που η αυλαία ετοιμάζοταν να πέσει στη δίκη με την απόφαση για τις αναστολές, η Ελληνίδα δικαστής, λακωνική και χαμηλών τόνων, έπρεπε να πετύχει μια ισορροπία προεδρεύοντας σε μια υπόθεση που έβαζε στο εδώλιο τους περισσότερους Ναζί από την εποχή της Νυρεμβέργης

Στο δικαστήριό της, κάθε λέξη μέτρησε. Δεν υπήρξε καμία ανοχή στην ακραία ρητορική που έθρεψε τη νεοφασιστική οργάνωση. «Μέρα με την ημέρα, δικάσιμο μετά τη δικάσιμο κατάφερε να διατηρήσει τις ισορροπίες» δηλώνει η Γιώτα Τέσση, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών που παρακολουθούσε καθημερινά τη δίκη από τον Απρίλιο του 2015. «Η γνώση της πάνω στην υπόθεση είναι καταπληκτική»

Οι ιστορικοί του μέλλοντας κοιτάζοντας πίσω θα δουν και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν κάποιες γυναίκες στην κατάρρευση της οργάνωσης. Υπό το βλέμμα της Λεπενιώτη, το Τριμελές δικαστήριο πήγε εκεί που πολλοί στην Ελλάδα φοβήθηκαν. Μετά την απόφασή τους πως η ακροδεξιά, υπερεθνικιστική οργάνωση είναι εγκληματική με σκοπό να εξοντώσει τους αντιπάλους τους, στέλνει τους ηγέτες της στη φυλακή για τα επόμενα χρόνια.  Ο ιδρυτής του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος και οι ματσό «λοχαγοί» του με τα τατουάζ που θεωρούνται ο στενός πυρήνας της ηγεσίας, έλαβαν όλοι καθείρξεις 13 ετών. 

Με το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας της πιο βίαιης πολιτικής δύναμης της Ευρώπης να γράφεται, δεν θα παραγραφεί ότι η ποινή τους, στο τέλος, ήρθε από μια γυναίκα. «Είναι αναμφισβήτητο ότι σ’ αυτή την περίπτωση η Δικαιοσύνη ήταν γένους θηλυκού» λέει η Μαρία Στρατηγάκη,καθηγήτρια στο Πάντειο, επισημαίνοντας τη συμμετοχή αρκετών γυναικών τόσο στην προδικασία όσο και στο δικαστήριο. «Για ένα κόμμα που η ιδεολογία του είναι βασισμένη στην ανδική υπεροχή, με μιλιταριστική οπτική, είναι σίγουρα εξευτελιστικό και θα τους πονέσει»

«Η υπόθεση ίσως να μην έφτανε εδώ χωρίς το κουράγιο των γυναικών» 

Η Λεπενιώτη έχει την ίδια ηλικία με τον Μιχαλολιάκο, είναι 62 χρονών. Αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, τελειώνοντας μόλις τη Νομική σαν κορυφαία φοιτήτρια, θα γινόταν μια από την πρώτη γενιά γυναικών δικαστών. 

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Στρατηγάκη, η υπόθεση ίσως να μην έφτανε ποτέ ως εδώ αν δεν υπήρχε το κουράγιο και άλλων γυναικών της Δικαιοσύνης που έφτιαξαν τον φάκελο της υπόθεσης.  Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανατέθηκε στην Ιωάννα Κλάπα και τη Μαρία Δημητροπούλου από την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, να ασχοληθούν με την δολοφονία. 

Εκείνες ξόδεψαν τους υπόλοιπους 9 μήνες, φρουρούμενες να ξεψαχνίζουν τα αρχεία της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που ήδη βρισκόταν προφυλακισμένη. Παρά τις απειλές και την πίεση, εξέτασαν αμέτρητους μάρτυρες, είδαν χιλιάδες ώρες βίντεο, εικόνων, ομιλιών, εγγράφων που περιέγραφαν τη δράση της οργάνωσης που καθοδηγούνταν από την τοξική ιδεολογία του Χίτλερ και του Γ’ Ράιχ. 

«Για πολλούς η Μάγδα είναι η εικόνα του Παύλου» 

Στην έδρα η Μαρία Λεπενιώτη, υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη. Όμως στο ακροατήριο υπήρχε άλλη μια γυναίκα, που ήταν κάθε μέρα εκεί. Για πολλούς είναι η εικόνα του Παύλου, του δολοφονημένου γιου της, ένα σύμβολο της μάχης του σωστού ενάντια στο λάθος. Κανείς δεν έχει καταφέρει να στρέψει την προσοχή στη δίκη όσο η Μάγδα Φύσσα…»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button