Τι θα πρέπει να κάνω για να συντηρώ σε καλή κατάσταση την γκαραζόπορτα στο γκαράζ μου

Οι γκαραζόπορτες είναι στην ουσία η εγγύηση για τη σωστή λειτουργία του γκαράζ και για την ασφάλεια του αυτοκινήτου που είναι μέσα σε αυτό, γι’ αυτό και κάθε ιδιοκτήτης γκαράζ σπεύδει να αγοράσει και να τοποθετήσει μία αν το γκαράζ του δεν έχει ήδη. Μετά την προσθήκη της γκαραζόπορτας ωστόσο, υπάρχει συνήθως ένα πράγμα που συνεχίζει να ανησυχεί τους ιδιοκτήτες γκαράζ: η σωστή λειτουργία της γκαραζόπορτας τους έτσι ώστε να μην βρεθούν ποτέ προ δυσάρεστών εκπλήξεων. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για τη σωστή συντήρηση γκαραζόπορτας.
Τι βλάβες μπορεί να πάθει μία γκαραζόπορτα;
Μία άσχημα συντηρημένη χειροκίνητη γκαραζόπορτα μπορεί να σταματήσει να ανοίγει ή να κλείνει. Επιπλέον, μπορεί να φρακάρει σε ένα συγκεκριμένο σημείο κατά τη διάρκεια του ανοίγματος ή του κλεισίματος και απλά να μείνει κολλημένη εκεί, όσο δύναμη και αν βάζετε. Οι αυτόματες γκαραζόπορτες μπορούν να πάθουν τις ίδιες βλάβες ενώ είναι και πιθανό να παρουσιάσουν και άλλες που να σχετίζονται με τα μοτέρ ή / και τα τηλεχειριστήριά τους και τα πάνελ ελέγχου τους. Ευτυχώς οι περισσότερες βλάβες μπορούν να προληφθούν ή ακόμη και να αποτραπούν αν η πόρτα συντηρείται σωστά. Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε.
Διατηρείτε την πόρτα σας καθαρή
Είτε έχετε αυτόματη είτε χειροκίνητη πόρτα, θα πρέπει να φροντίζετε ώστε να είναι καθαρή για αν δουλεύει πάντα σωστά. Δεν εννοούμε ότι θα πρέπει να την καθαρίζετε με ειδικά καθαριστικά, αλλά ότι ο χώρος γύρω από αυτήν και τον μηχανισμό κίνησης της θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από βρωμιές και σκουπιδάκια τα οποία μπορεί να μπουν στον μηχανισμό και να τον φρακάρουν. Ακόμη κι ένα μικρό ξυλαράκι μπορεί να δημιουργήσει αρκετά μεγάλα προβλήματα αν βρεθεί κάπου που δεν πρέπει.
Τακτική λίπανση
Για να λειτουργούν σωστά οι πόρτες θα πρέπει να μπορούν να κινούνται με άνεση κι ευκολία για να μην “ταλαιπωρούνται” και φθείρονται γρηγορότερα. Για να το εξασφαλίσετε αυτό θα πρέπει να βάζετε τακτικά κάποιο λιπαντικό, συνήθως λάδι μηχανής ή και γράσο, σε σημεία που θα σας υποδείξει ο πωλητής ή κατασκευαστής της πόρτας. Είναι μία σχετικά απλή εργασία που δεν απαιτεί αλλά χρόνο, αλλά θα πρέπει να γίνεται επιμελώς και τακτικά. Πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε καν κάποια εργαλεία για να την φέρετε εις πέρας.
Έλεγχος από ειδικούς
Αυτό αφορά κυρίως τους ιδιοκτήτες αυτόματων γκαραζόπορτων. Εννοείται ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε από μοτέρ για γκαραζόπορτες, οπότε θα πρέπει να έρχεται κάποιος ειδικός τεχνικός στον χώρο σε τακτά χρονικά διαστήματα – συνήθως σε ετήσια βάση – και να ελέγχει το μοτέρ και την πόρτα. Σκοπός του ελέγχου αυτού είναι να προληφθούν μεγάλα προβλήματα και να επιδιορθωθούν άμεσα κι επί τόπου τα μικρότερα. Είναι καλό ο έλεγχος αυτός να γίνεται από τους τεχνικούς που κατασκεύασαν τη πόρτα ή / και τοποθέτησαν το μοτέρ, αφού είναι και αυτοί που ξέρουν τη πόρτα σας καλύτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν η γκαραζόπορτα σας είναι χειροκίνητη, ένας έλεγχος από ειδικό κάθε δύο χρόνια είναι πολύ χρήσιμος και μπορεί να σας γλυτώσει από πολλά προβλήματα στο μέλλον.
Προσοχή στα τηλεχειριστήρια και τα πάνελ ελέγχου
Ένας από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους μία αυτόματη γκαραζόπορτα μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί είναι κάποιο πρόβλημα με το τηλεχειριστήριο ή το πάνελ ελέγχου. Στη πρώτη περίπτωση τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται στις μπαταρίες οι οποίες έχουν μεγάλη διάρκεια, αλλά δεν κρατούν για πάντα. Επειδή τα τηλεκοντρόλ αυτά έχουν ασυνήθιστες μπαταρίες και μπορεί να μη τις βρείτε εύκολα σε μία ώρα ανάγκης, καλό θα ήταν να έχετε στο σπίτι σας κάποιες σαν ανταλλακτικά. Όσον αφορά τα πάνελ ελέγχου, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν τα χρησιμοποιείτε και να μην χτυπάτε τα πλήκτρα τους με δύναμη. Επίσης, καλό θα ήταν να μην τα πλησιάζετε με νερά ή άλλα υγρά και να κρατάτε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένα από τα στοιχεία της φύσης αν τα έχετε σε εξωτερικό χώρο.