ΑΠΟΨΕΙΣ

Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο: Το best seller του Ναυπάκτιου Παναγιώτη Βεργούλη

Τι είναι οι γεωκίνδυνοι και πώς σχετίζονται με τις εξορύξεις υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου; Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνοδεύουν την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντώνται με επιστημονικό και κατανοητό τρόπο στο παρόν βιβλίο.

Γράφει ο Παναγιώτης Βεργούλης

Οι χώρες στις οποίες ανήκουν οι σημαντικότεροι πετρελαιοπιθανοί στόχοι της Ανατολικής Μεσογείου είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα υδρογονανθράκων σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή έχει αποδώσει καρπούς καθώς έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες μεγάλα κοιτάσματα, κυρίως από την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Στο βιβλίο γίνεται μια ιστορική αναδρομή των ερευνητικών προσπαθειών της Ελλάδας και της Κύπρου και παρουσιάζεται με τη βοήθεια χαρτών το σύνολο των πιθανών και των βεβαιωμένων κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως μόνο οι γεωτρήσεις μπορούν να πιστοποιήσουν ένα κοίτασμα. Πολύ συχνά τα πιθανά κοιτάσματα, δηλαδή οι πόροι που έχουν εντοπιστεί μέσω σεισμικών μεθόδων χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από καμία γεώτρηση, αναφέρονται εσφαλμένα ως κοιτάσματα.

Σε έναν πλανήτη που διψάει για ενέργεια είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της θάλασσάς μας. Το βιβλίο απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τις γεωεπιστήμες.    

Ο Παναγιώτης Βεργούλης γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι, όπου έζησε μέχρι το 1999. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητικών του χρόνων το πέρασε στη Ναύπακτο, ενώ το 2006 επέστρεψε στην Αθήνα για τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Απέκτησε το πτυχίο του μεταλλειολόγου μηχανικού από το Ε.Μ.Π. με άριστα (2011) και βραβεύτηκε από το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ως ο καλύτερος απόφοιτος των μεταλλευτικών σχολών της χώρας. Το 2013 ειδικεύτηκε στο Περιβάλλον ολοκληρώνοντας με άριστα τις σπουδές του στο αντίστοιχο διεπιστημονικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΕΜΠ. Στη συνέχεια εργάστηκε για ενάμιση χρόνο στη Δ.Ε.Η. ως γεωτεχνικός μελετητής και ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος, τόσο στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης όσο και στην Αθήνα. Το 2018 μετακόμισε στον Βόλο για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Φεβρουάριο του 2020 απέκτησε το πτυχίο του με άριστα και βραβεύτηκε ως ο πρώτος απόφοιτος της σχολής του. Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών του τιμήθηκε με 15 βραβεία και υποτροφίες. Το 2021 εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου για σχεδόν ένα έτος, ενώ από το 2022 είναι μηχανικός του ΔΕΔΔΗΕ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια ως εισηγητής σε θέματα περιβάλλοντος και γεωεπιστημών, αρθρογραφώντας παράλληλα για τα έντυπα μηνιαία περιοδικά «Περισκόπιο της Επιστήμης», «ΚΤΙΡΙΟ» και «News of minerals», καθώς και την «Huffington Post».

Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

Related Articles

Back to top button