ΑΠΟΨΕΙΣ

Βάλερι Γκίλμπερτ: Η απόφοιτος του Χάρβαρντ στον στρατό του Τραμπ και του QAnon

Γράφει ο Παναγιώτης Περιβολάρης

Η εικονιζόμενη κυρία (φωτογραφία από τους NYT) ονομάζεται Βάλερι Γκίλμπερτ και είναι οπαδός του QAnon, μιας θεωρίας συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία ο κόσμος εξουσιάζεται από μια κάστα παιδοφίλων, ανάμεσά τους κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και γνωστοί ηθοποιοί του Χόλλυγουντ, και ο Τραμπ τους πολεμά με σκοπό να τους συλλάβει και φέρει στη δικαιοσύνη.

Η περίπτωσή της είναι αξιοσημείωτη. Δεν πρόκειται για κάποια αμόρφωτη, απολίτιστη, χαμηλόμισθη ή άνεργη κάτοικο της πινέζας στο χάρτη των Η.Π.Α. ή μιας υποβαθμισμένης συνοικίας κάποιας αμερικανικής μεγαλούπολης. Ζει στο Upper East Side της Νέας Υόρκης, προέρχεται από εύπορη οικογένεια, φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο και μετά σπούδασε στο Χάρβαρντ, όπου εργάστηκε σε τοπικό σατιρικό περιοδικό. Και, όμως, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές ακολούθους της εν λόγω θεωρίας αυτοτιτλοφορείται δε “meme queen” λόγω της τρομακτικής συχνότητας με την οποία ανεβάζει κείμενα και συνδέσμους σχετικούς με αυτή τη θεωρία, τους οποίους αντλεί από διάφορα σάιτς. Ταυτόχρονα, συνηθίζει να ερμηνεύει διάφορες φωτογραφίες από το Λευκό Οίκο ή άλλα κυβερνητικά κτίρια ως ενδεικτικές των σημαδιών, που αφήνει ο Τραμπ στους πιστούς του και επιβεβαιώνουν την αλήθεια όσων περιέχονται στο QAnon.


Πώς, όμως, εξηγείται αυτή η κατάληξή της; Η ίδια δηλώνει, ότι ανέκαθεν ένοιωθε μια αποστροφή για το κατεστημένο, τα ΜΜΕ και τις ελίτ, η οποία ενισχύθηκε στη θέα των πλουσίων συμφοιτητών της στο Χάρβαρντ. Και αυτή η απέχθειά της είναι ένας εκ των κοινών παρονομαστών της με τους ακολούθους της πιο πάνω θεωρίας. Μετά τις σπουδές της εντάχθηκε σε διάφορες αριστερές ομάδες στις Η.Π.Α. και υποστήριξε περιβαλλοντικά και ζωοφιλικά ζητήματα αλλά και την υποψήφια του Πράσινου Κόμματος, Τζιλ Στάιν, στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ανάμεσα στις προτιμήσεις της εντάχθηκαν κατά καιρούς οι Anonymous, ο Τζούλιαν Ασάνζ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Οι επιλογές της δείχνουν περισσότερο ένα άνθρωπο πολιτικά θυμωμένο και συγχυσμένο, που αναζητεί δικαίωση για όσα απεχθάνεται, παρά μια στέρεα πολιτική σκέψη. Στο QAnon ανακάλυψε ένα σκοπό στη ζωή της όπως πολλοί άλλοι ακόλουθοί του και ένα τρόπο έκφρασης της πιο πάνω αποστροφής της.


Η Βάλερι Γκίλμπερτ είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους, που ερμηνεύουν τον κόσμο μέσα από το παραμορφωτικό φακό της παραπάνω θεωρίας. Το εκλογικό στραπάτσο του εκλεκτού της δεν την πτόησε όπως δεν πτόησε πάμπολλους άλλους Αμερικανούς, που αρνούνται να αποδεχθούν το αποτέλεσμα και εξακολουθούν και πιστεύουν, ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των Η.Π.Α. δεν έχει πει την τελευταία λέξη του. Ο εκ μέρους της τρόπος πρόσληψης της πραγματικότητας είναι μια από τις παρακαταθήκες του Τραμπ σε μια βαθιά διχασμένη και ταραγμένη χώρα. Θα περάσει καιρός μέχρι αυτή η παρακαταθήκη να αποτελέσει αμετάκλητα παρελθόν. Και δεν είναι βέβαιο, ότι αυτό θα συμβεί ποτέ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button